marți, 1 septembrie 2015

Primii refugiaţi vor ajunge în România în noiembrie. Printre centrele în care vor ajunge se numără şi cel de la Şomcuta Mare, Maramureş

Primii imigranti pe care România s-a angajat sa-i primeasca la cererea Uniunii Europene vor sosi in tara noastră in luna noiembrie 2015, a anuntat, marti, 1 septembrie, consilierul pe politici europene al presedintelui Klaus Iohannis dl. Leonard Orban. Acesta a precizat, intr-un interviu  la postul Europa FM, ca, in total, in România vor ajunge putin peste 1.700 de refugiati, insa ei vor sosi treptat in cele şase centre de primire disponibile si vor fi verificati.


Consilierul prezidential sustine ca cine nu va avea dreptul la azil nu va putea ramane in România. "Oferta a fost facuta de catre Guvernul României si este urmatoarea: 1.705 migranti pe asa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adica sa preluam 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioada de doi ani, incepand cu luna noiembrie 2015. Si pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiati din afara UE, 80 de persoane, tot pe o perioada de doi ani. In total, oferta facuta de Guvernul României a fost de 1.785 de persoane", a precizat Orban.
Cele sase centre in care vor ajunge imigrantii sunt in localitatile Bucuresti, Giurgiu, Galati, Şomcuta Mare, Radauti si Timisoara. Aici, imigrantii vor primi apa, hrana, cazare si servicii consulare, iar România va primi de la Uniunea Europeana cate 6 mii de euro pentru fiecare persoana. Regimul in aceste centre va fi unul deschis, spune Leonard Orban, potrivit europafm.ro.
Pe de alta parte, Orban a aratat ca, dupa parerea sa, România nu este pregatita sa integreze migranti, el mentionand totodata necesitatea unei strategii. "E o parere personala, subliniez: România este complet nepregatita pentru a integra migranti. (...) In calitate de comisar european, am vizitat foarte multe state membre si am vazut problemele care exista in ceea ce priveste integrarea migrantilor, de la problemele adultilor - dificultatile de gasire a unui loc de munca, invatarea limbii tarii gazda - pana la dificultatile pe care le au copiii sa se integreze in sistemele scolare. (...) Cred ca in România - si in acest context, dar trebuie sa lasam la o parte acest context hai sa-i spunem exploziv care exista la nivel european - este nevoie de discutii foarte serioase intre specialisti, sa stabilim cum ne putem pregati pentru integrarea migrantilor. E ridicol sa crezi ca intr-o Europa deschisa, mai devreme sau mai tarziu, nu vor veni migranti la tine, ca nu se vor stabili din ce in ce mai multi straini, nu neaparat din Asia, de pe alte continente, si vor veni si vei avea probleme de integrare", a mai spus Orban. Preluare MEDIAFAX


                                                                                Cristian LAURENŢIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu