miercuri, 21 octombrie 2015

CINE VREA SA DESFIINTEZE INSPECTORATELE SCOLARE?! PRIMARIILE SI SCOLILE AR PUTEA PRELUA ATRIBUTIILE INSPECTORILOR

Primariile si scolile ar putea prelua atributiile inspectorilor. Inspectoratele scolare ar putea fi desfiintate, deoarece in domeniul educatiei este nevoie de descentralizare. In plus, aceasta masura ar oferi unitatilor de invatamant mai multa putere decizionala.
Pentru ca scolile sa aiba libertatea de a lua decizii si pentru a oferi comunitatii locale oportunitatea de a se implica mai mult in domeniul educational, un deputat se gandeste ca este cazul sa desfiintam inspectoratele scolare.
"Descentralizarea in domeniul educatiei este absolut necesara pentru a da putere scolilor sa ia decizii si comunitatii locale sa se implice cu adevarat si a fost cuprinsa in strategia de descentralizare, realizata de Guvern, in 2006. Vreau sa pornesc o dezbatere reala pe acest subiect, iar primul pas este sa oferim o forma si un cadru institutional, iar Comisia de invatamant din Camera Deputatilor va trebui sa-si asume acest rol", subliniaza Cornel Comsa, deputat de Alba.
Desfiintarea inspectoratelor scolare este o idee imbratisata de mai multi reprezentanti ai sistemului de invatamant.
REGULI NOI PENTRU INSPECTORII SCOLARI
Proiectul legislativ va fi dezbatut in curand in Parlament, iar in cazul in care va fi adoptat, ar aduce o serie de modificari fundamentale in invatamant, printre care:
- directorii vor fi numiti direct de catre consiliul de conducere al scolii
- concursurile de ocupare a posturilor didactice vor fi organizate in cadrul unitatilor de invatamant
- inspectiile scolare vor fi organizate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii Invatamantului Preuniversitar (ARACIP)
- ARACIP va monitoriza calitatile de predare-invatare si respectarea standardelor nationale si a indicatorilor de performanta
- administratia locala, care detine deja terenurile si cladirile in care functioneaza scolile si alte institutii de invatamant, ar urma sa preia si atributiile de administrare, in baza resurselor proprii si a finantarilor de la minister
Desfiintarea inspectoratelor scolare este o masura care nu este insa agreata de ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.
"Desfiintarea inspectoratelor scolare este, in opinia mea, una dintre cele mai mari prostii pe care le-am auzit de cand raspund de portofoliul Educatiei", declara Cimpeanu.
De asemenea, fostul ministru al Educatiei, Mircea Miclea, arata ca o astfel de masura nu este fezabila in Romania in acest moment.
"In momentul de fata nu este fezabil asa ceva, inspectoratele scolare avand resonsabilitatea de evaluare a profesorilor, practic au un rol de mentor. Te duci la clasa, vezi unde sunt probleme si ii sfatuiesti pe profesori cum sa le rezolve. La noi este nevoie de inspectie, in Finlanda situatia e foarte diferita, in primul rand profesorii sunt angajati ai scolii si beneficiaza de o autonomie a predarii fiindca la ei curricula e structurata intr-un mod generic, iar profesorii isi structureaza materia la ora dupa nevoile clasei tinand cont de niste abilitati pe care copiii trebuie sa le capete.
De asemenea, o problema foarte importanta, examenele nationale, BAC-ul, Evaluarea Nationala, toate acestea sunt organizate de catre inspectoratele scolare. Cine le va organiza daca acestea sunt desfiintate? Trebuie gandit foarte atent cine preia fiecare din atributiile actuale ale inspectoratelor scolare. Practic, decizia ar trebui sa apartina autoritatii care este cea mai apropiata de scoala", subliniaza Miclea.
Fata de aceasta initiativa si-a exprimat opinia si directorul ARACIP, Serban Iosifescu. Acesta considera ca in cazul desfiintarii inspectoratelor scolare, primariile sunt pregatite si pot prelua gestionarea administrarea, adica plata salariilo si partea de achizitii de infrastructura. Iosifescu subliniaza ca trebuie sa existe totusi un nivel intermediar intre scoli si minister, care sa asigure calitatea invatamantului.
"Pentru inspectii este nevoie de metodisti, cineva trebuie sa se ocupe de asta, cum ar fi casele corpului didactic. Noi putem face numai evaluare institutionala, nu pe dezvoltare profesionala individuala, nu avem atributii asupra corpului didactic", arata  Serban Iosifescu.
Desfiintarea inspectoratelor scolare a mai fost luata in calcul in anul 2005, cand ministerul Educatiei era condus de Mircea Miclea. La acea vreme, ministrul Educatiei propunea inlocuirea inspectoratelor cu unitati de consiliere pentru profesori.
De asemenea si in 2011 a mai fost propusa masura desfiintarii inspectoratelor scolare, de catre comisia coalitiei de guvernare din perioada respectiva.


                                                                 Autor: Ana-Maria Tudor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu