marți, 20 octombrie 2015

Scriitorul Dumitru Iuga şi-a lansat cartea „Studii şi alte scrieri”

Vineri, 16 octombrie, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, scriitorul Dumitru Iuga, alias Ion Bogdan, descălecător din Săliştea de Sus şi-a lansat cartea „Studii şi alte scrieri”, Editura Cybela Baia Mare.
Cartea cuprinde trei capitole: „Studii”, „Dialoguri” şi „Remember”. Această carte a fost editată cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Maramureş şi cuprinde studii de istorie, etnografie, folclor, creaţii literare, interviuri – care valorifică activitatea depusă pe tărâm cultural a domnului Dumitru Iuga.
De un real sprijin i-a fost soţia, Georgeta Iuga, care în cuvântul ei, mai în glumă mai în serios, a spus că această carte este o „carte rară deoarece s-a tipărit în doar 200 de exemplare”. Scriitorul Săluc Horvat a afirmat: „Ion Bogdan mereu ne face surprize plăcute. Să ne amintim de revista de arte *Măiastra* dar şi de această carte care este un compendium de date şi fapte de cultură şi va fi cu siguranţă o sursă de inspiraţie pentru cercetarea folclorică şi literatura populară.”
Dumitru Şovago, alias Mitruţ din Rus, şi-a amintit cu plăcere de vizita pe care i-a făcut-o acasă Ion Bogdan cu marele poet Ion Gheorghe. Personalitate complexă, Dumitru Iuga împreună cu familia, au realizat o expoziţie cu un stand de cărţi ale autorului, pliante, Calendarul Maramureşului şi Caietele Măiastra, realizate cu regretatul Mihai Olos.
Poetul Gheorghe Pârja a evocat anii mulţi care îl leagă de Ion Bogdan din vremea când Simion Şuştic şi el îi trimiteau reportaje literare de la Săliştea de Sus la ziarul la care activa. „Ion Bogdan era unul dintre cei care au luminat multe din straturile culturii vechi din Maramureş, un om de referinţă a culturii din urbea Domniţelor.”
Dr. Ioan Marchiş: „Este greu de măsurat ultimii 50 de ani ai Maramureşului cultural, deoarece datoria pentru matricea Maramureşului a fost atât de mare încât intelectualitatea trebuia să strălucească în multe domenii. Cartea *Studii şi alte scrieri* este un sumus fiindcă în ea este şi puţină lecţie de istorie, sociologie şi nu este o carte întâmplătoare. Este un fel de testament prematur.”
Au mai vorbit părintele Berbecar din Botiza, pictorul Aurel Dan, Vasile Dan Marchiş, prof. Ioan Doroş, Ioana Ileana Şteţco, etc.
Manifestarea s-a încheiat cu recitarea unui poem proaspăt scris de autor.


                                                                                   G.D.L.










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu