duminică, 13 august 2017

Despre minivacanţe


Sesiunea extraordonară convocată la mijlocul vacanţei parlamentare s-a soldat cu un eşec. La Senat nu a fost cvorum, iar la Cameră lipsind chiar cel ce a covocat sesiunea s-a creat un fel de busculadă. Munca dincolo de obligaţii nu se practică.
Una dintre preocupările constante ale partidelor este să dea cât mai multe zile libere. S-au inventat microvacanţe, altele decât cele tradiţionale, Crăciunul, Anul Nou, Paştile. Preşedintele Traian Băsescu a propus ca 15 august, Ziua Marinei, să fie liberă. Astfel a apărut şi minivacanţa de Sfânta Maria. Cum majoritatea salariaţilor sunt în august în concediu, iar elevii şi studenţii în vacanţe, se bucură de zile libere numai cei ce au rămas la lucru. E bine şi aşa.
Dar când o iei invers, adică dinpre vacanţă spre lucru, treaba nu mai merge. Nici la vârf, la nivelul celui mai înalt templu al democraţiei, Parlamentul.
Când politicienii propun zile libere se gândesc la o recompensă din partea poporului. Traian Băsescu foarte probabil nu va fi invitat la festivităţile de Ziua Marinei. Nu se mai ştie nici cine a venit cu propunerea ca şi ziua de Rusalii să fie liberă. Astfel de iniţiative legislative sună bine pentru moment, dar nimeni nu-şi poate face o glorie personală din asta. Aşa cum nu se ştie cine a inventat lingura. Toată lumea mănâncă supa şi ciorba cu lingura, dar nu se gândesc la inventatorul lingurii.
Dacă ar fi să facem un raport despre propunerile populiste nu s-ar putea face un top al partidelor. Toţi se înghesuie să-i facă poporului cadouri. Cel ce a inventat lingura cu siguranţă nu era pesedist, dar PSD este campionul darurilor. Trăieşte politic din majorări de salarii şi pensii. PDL o singură dată  şi-a pus la încercare norocul tăind salariile şi practic şi-a semnat
actul de deces.
Actualul guvern susţinut de coaliţia PSD-ALDE, sub conducerea premierului Mihai Tudose probabil va fi obligat să mai şi taie. Nu se atinge de minivacanţe, dar va arde lumea la linguriţă. Majorează accizele la combustil. Această măsură trage după ea scumpiri în lanţ. Va plăti politic PSD? Dacă se aplică regula de trei simplă, ar trebui să fie sancţionat proporţional cu efectele, la fel ca PDL.
    Dar PSD are o capacitate mai mare de comunicare şi un potenţial demagogic superior. Lumea observă că premierului Mihai Tudose nici nu i s-a uscat cerneala pe jurământul depus în faţa preşedintelui că deja a intrat în campanie. De fapt, într-o minicampanie. Apare în fiecare zi la televizor, acordă interviuri lungi. Stă la taifas aşa cum pe vremuri numai premierul Radu Vasile mai făcea. Profită din plin de vacanţa parlamentară. Dacă merge în ritmul acesta până în septembrie notorietatea lui va fi la acelaşi nivel cu a preşedintelui PSD. Tudose tinde să se apropie de popularitatea primarului general al Capitalei.
După notorietate vine din urmă popularitatea. Datorită funcţiei, Mihai Tudose poate deveni unul din marii jucători în interiorul PSD. Asta l-ar putea supăra pe Liviu Dragnea. Micile cadouri, minivacanţele chiar dacă le-ar oferi câte două pe lună nu compensează soluţiile pe termen mediu şi lung. Exact acest lucru s-a văzut şi cu ocazia sesiunii extraordinare. Tăriceanu şi Dragnea au făcut mai mult decât predecesorii lor pentru actualii aleşi, iar aceştia le întorc spatele.  Parlamentul, la fel ca guvernul, Lucrează pe suprafeţe mici, peticeşte ici-colo. Câştigând la un scor nesperat de mare, coaliţia PSD-ALDE a promis că va reforma ţara din temelii şi se poticneşte în amănunte. Guvernarea lor pare o continuă minivacanţă.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Satu Mare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu