joi, 29 martie 2018

Consilierii județeni au semnat ”Declarația pentru celebrarea unirii Basarabiei cu România”


La data de 27 martie 2018 s-au împlinit 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. În acest sens, în ședința Consiliului Județean Maramureș, de miercuri, 28 martie, șeful administrației județene, Gabriel Zetea, i-a invitat la cuvânt pe toți liderii grupurilor politice, pentru a transmite un mesaj de unire și unitate, la final fiind semnată și ”Declarația pentru celebrarea unirii Basarabiei cu România”. Președintele Consiliului Județean a subliniat faptul că, la 1918, românii au înțeles că este esențial să se unească nu doar din punct de vedere statal sau al unirii granițelor, ci pentru a realiza un deziderat de veacuri, proiectul România Mare.
”Românii au mai găsit de atunci, și după Revoluția din Decembrie 1989, momente în care să se unească, să aibă proiecte comune, proiecte de țară care să unească și forțele politice și toate instituțiile statului pentru a obține, împreună, un deziderat comun. Acest lucru s-a întâmplat și atunci când am vorbit despre aderarea la Uniunea Europeană, sau aderarea la NATO.
Toate acestea au fost proiecte mari ale României care au generat consens politic. Poate, mai mult decât oricând, anul 2018, ca evocare a 100 de ani de Marea Unire a României, trebuie să reprezinte același lucru: încercarea noastră, a grupurilor politice, -începând cu Parlamentul României și terminând cu consiliile județene și fiecare consiliu local- de a găsi consensul politic pentru acele proiecte care, încet, ne unesc. Să încercăm, astfel, să oprim această divizare pe care o vedem în fiecare zi în societate. În acest sens trebuie să tratăm, mai mult decât orice, Centenarul Marii Uniri, în anul 2018”, a precizat președintele Gabriel Zetea.
Din partea grupului PSD-UDMR a luat cuvântul consilierul județean Anton Rohian, care a amintit, în mesajul său, împlinirea unui veac de când Sfatul Țării de la Chișinău a votat actul unirii Basarabiei cu România. ”Unirea s-a făcut cu sacrificii, dar visul țăranului basarabean a devenit realitate: a primit pădure, pășuni, imaș. Basarabenii au luat contact cu componența națională și cred că unirea Basarabiei cu România ar fi benefică pentru țară. Știu că nu va fi ușor, dar mai știu că nu este imposibil”, a arătat Anton Rohian.
Următorul la cuvânt a fost liderul grupului PNL, Marinel Kovacs, care a amintit meritul PNL și al Brătienilor în realizarea Marii Uniri. ”PNL transmite un mesaj de încurajare fraților de dincolo de Prut, Basarabiei și basarabenilor de a ne întregi țara. Basarabia a fost, în urmă cu 100 de ani, prima provincie istorică ce se unea cu România. Astăzi, circa 100 de localități din Republica Moldova au semnat o declarație de unire cu țara. În anul Centenarului trebuie să ne dăm mâna, să scriem împreună o pagină de istorie”, a declarat liderul grupului liberal din Consiliul Județean Maramureș.
Din partea PMP a vorbit vicepreședintele George Moldovan, care a subliniat faptul că formațiunea politică pe care o reprezintă și-a asumat acest proiect de țară, unirea Basarabiei cu România.
Coaliția pentru Baia Mare a fost reprezentată la cuvânt de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, care a vorbit, în principal, în numele PNȚCD, ”continuator al  marelui partid care și-a adus contribuția la actul Marii Uniri. Decizia de reîntregire a neamului românesc trebuie să fie dorința fraților de peste Prut, pe care îi încurajăm să lupte pentru realizarea acestui deziderat”, a declarat vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș.
Mesajul consilierului județean, Teodor Ardelean, -absent de la ședința de Consiliu Județean, dat fiind că această zi l-a găsit la Chișinău, unde au fost organizate diverse acțiuni-, a fost citit de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
La final, șeful administrație județene a dat citire ”Declarației pentru celebrarea unirii Basarabiei cu România”, documentul fiind semnat de majoritatea aleșilor județeni prezenți la ședință. ”În anul Centenarului avem datoria morală față de înaintașii noștri să le dăm mâna fraților noștri din Republica Moldova și să facem totul pentru a fi împreună pe drumul bunăstării și prosperității, pe drumul european. Avem șansa de a scrie împreună o pagină de istorie și avem datoria să nu ratăm această oportunitate, să mergem pe urmele înaintașilor noștri. Prin prezenta declarație, Consiliul Județean Maramureș își exprimă bucuria de a sărbători, alături de toți românii, Centenarul Marii Uniri și susține fără echivoc declarația Parlamentului României, adoptată în ședința solemnă a celor două Camere, din data de 27 martie 2018, care consideră ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române. Subliniem că acest act depinde de voința acestora și declară că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova , ca o expresie a voinței suverane a acestora”, se arată în declarația adoptată și semnată de Consiliul Județean Maramureș.


                                                                                        CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu