luni, 26 martie 2018

S-a stins Ion P. Pop, decanul ziariştilor sportivi, Maramureş

Presa maramureşeană este in doliu. De peste patru decenii în breasla jurnalismului, timp in care a cules și transmis cititorilor informații din lumea sportului judeţean, Ion P. Pop a semnat ultimul articol, pentru totdeauna. Un adevărat om de presă, extrem de serios și bine documentat, a sprijinit colegii mai tineri în această meserie. A muncit zeci de ani la Graiul Maramureșului, unde a avut cea mai longevivă rubrică permanentă din presa națională, Basorelief – pentru care a și fost recompensat cu câteva premii naționale.


A fost președintele filialei Maramureș (apoi de Nord Vest) a Asociației Presei Sportive și a militat în numeroase rânduri pentru ideea de fair-play în lumea sportului și în relațiile dintre ziariștii de sport (lucru care acum a cam dispărut). A sprijinit diversele demersuri de presă, a sprijinit lansări de carte. N-a fost doar ziarist, ci s-a implicat și în literatura de sport, mulți dintre noi cunoscându-l și din volumele Atunci am învins Fiorentina sau Patru secunde ale unei mari victorii, Minaur – Diamant de Maramureș (cele mai cunoscute).
S-a născut în 16 februarie 1939, în Someș Odorhei (jud. Sălaj). A făcut primele șapte clase în satul natal, după care a absolvit Liceul Gheorghe Șincai din Baia Mare. Facultatea – filologie, secția limba și literatura română, Universitatea Victor Babeș din Cluj Napoca, promoția 1961. A lucrat la Liceul din Ulmeni până în 1966 (profesor, director adjunct, director), apoi la Comitetul Județean pentru Cultură și artă. Din 1970 a lucrat la Graiul Maramureșului.
Respect! Odihnă veșnică!

                                                                                                INFO MM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu