marți, 13 noiembrie 2018

SRI ȘI-A BĂGAT SPIONII ÎN PUȘCĂRII

Administratia Nationala a Penitenciarelor are cinci protocoale cu SRI. Doua dintre ele au fost incheiate sub regimul Coldea-Maior: „3 protocoale fac parte din categoria informatiilor clasificate… Colectarea de informatii relevante din surse disponibile in spatiul public si prelucrarea lor… Date multimedia care fac referire la activitati de criminalitate organizata ce pot aduce atingere securitatii nationale” 


 Dupa ce ca inumanele conditii din inchisorile romanesti au plasat România in topul rusinii la nivel european (click aici pentru a citi) si a atras nenumarate condamnari la CEDO, aflam acum ca situatia este cu atat mai grava, cu cat puscariile romanesti sunt pur si simplu spionate de catre Serviciul Roman de Informatii. Chiar si acum, in mandatul directorului SRI Eduard Hellvig, cel care a avut grija sa-si creeze o imagine de reformator al institutiei, in pofida protocolului secret incheiat in 2016 cu Parchetul General al lui Augustin Lazar.
Existenta protocoalelor secrete este confirmata chiar de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor, condusa de comisarul-sef de penitenciare Marian Dobrica, intr-un raspuns trimis la o solicitare facuta de Lumea Justitiei in baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.
In documentul semnat de Cristina Craciun (comisar de penitenciare) si Carmen Utoiu (inspector principal de penitenciare), se face vorbire despre nu mai putin de cinci protocoale cu SRI, dintre care trei secrete. In legatura cu acestea din urma, ANP nu a mentionat nici macar anul semnarii. De partea cealalta, protocoalele nesecrete au fost incheiate in 2010, respectiv 2014 – asadar pe vremea cand in fruntea SRI se afla tandemul George Maior-Florian Coldea (foto 1 stanga). Unul dintre cele doua protocoale nesecrete se refera la colectarea de informatii din surse publice, iar celalalt la un proiect comun privind criminalitatea organizata si securitatea nationala.
Pe aceasta cale, Lumea Justitiei ii solicita public ministrului Justitiei, Tudorel Toader (in subordinea caruia se afla ANP), sa faca toate demersurile necesare pentru desecretizarea celor 3 protocoale cu SRI. Nu de alta, dar poate ne trezim din nou ca acolo zac ascunse abominatii cel putin la fel de mari precum cele din protocoalele SRI-PICCJ ale anilor 2009 si 2016.
Redam cea mai importanta parte din raspunsul ANP la solicitarea Lumea Justitiei:
„Institutia noastra are incheiate 5 planuri / protocoale de cooperare cu Serviciul Roman de Informatii, dintre care 3 protocoale fac parte din categoria informatiilor clasificate, fiind exceptate de la liberul acces al cetatenilor, in conformitate cu art. 12, alin. 1, lit. a) din Legea nr. 544/2001.
In privinta celorlalte doua protocoale, va informam ca Administratia Nationala a Penitenciarelor are incheiate doua protocoale neclasificate, dupa cum urmeaza:
– un protocol de cooperare in domeniul Open Source Intelligence privind colectarea de informatii relevante din surse disponibile in spatiul public si prelucrarea lor, incheiat in data de 16.09.2010;
– un protocol de cooperare pentru initierea si derularea unui proiect comun ce are la baza date multimedia care fac referire la activitati de criminalitate organizata ce pot aduce atingere securitatii nationale, incheiat in data de 02.10.2014”.




Autor: Valentin Busuioc
Sursa: Luju

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu