miercuri, 10 aprilie 2019

Sindromul mitomaniei


Dupa pierderea meciului cu Pliskova, din semifinala importantului turneu de la Miami, Simona Halep a fost judecata de Martina Navratilova si taxata ca avand „sindromul impostorului”, prin care se intelege ca o persoana se afla in aceasta siutuatie cand crede ca ocupa un loc pe care nu-l merita. Cum a fost si cazul lui Halep, care timp de patru luni nu a jucat nici un meci, dar era pe lociul 1. Si dupa pierderea din start a competitiei la US Open, Navratilova a intrebat retoric: Prin ce a dovedit Halep ca e locul 1? Un impostor ar fi, asadar, cineva care stie ca ii pacaleste pe altii cu meritele sale, care schioapata.

Este o definitie care implica si constiinta, si morala celui incriminat, dar eu nu cred ca Halep este o impostoare, care adica ar sti ca nu merita locul pe care il ocupa si se asteapta sa-i fie reprosat acest lucru. Cred mai degraba ca Navratilova nu-i cunoaste pe romani, mentalitatea romaneasca. Romanii sufera de sindromul mitomaniei, o boala mult mai grava, care include si boala imposturii. Cei mai mari mitomani sunt in Romania. Toti politrucii se cred cei mai buni. Nu accepta sa fie pe locul doi. Credeti ca Dragnea e constient ca se afla pe un loc pe care nu-l merita? El este convins ca e cel mai bun din parcare. Si zeci de romani pe care-i cunoasc, de la TVR, de pilda, desi nu au nici o fapta importanta, sunt categoric impostori in domeniu, dar se considera buricul lumii. Romanii au fost intodeauna campinoni la “raportari de cifre false”, pana si taranii, scoteau 5 mii de kg de porumb la hectar si raportau15 mii!

Toata haita de fani-halepisti, care o tot umfla pe adorata lor, sunt bolnavi de mitomanie. Daca ar iubit-o cu adevarat pe Halep, ar trebuie sa aiba masura, sa dea un pas inapoi, sa nu tot impinga stacheta comentariilor si calculelor spre locul 1, o boala de care au suferit si Sergiu Nicolaescu, si Vadim, si Adrian Paunescu, si s-a vazut unde au ajuns, la o trista singuratate, ba cunosc un fluieras care merge pe acelasi drum, care sustine ca e cel mai mare cioban al lumii, cum fluiera el, nu mai fluiera nimeni. A cucerit lumea cu instrumentul lui, are discuri de platina si aur, fiindca folclorul tuturor celorlalte popoare este mediocru, sub folclorul romanesc. Cum este folclorul romanesc, asa e si el, cel mai bun.

Dar in arta nu se fac astfel de ierarhii, nu poti spune ca dansul din Oas e mai pretios ca dansul dubliniers-ilor, ca Cehov e mai bun ca Ibsen, ca Faust al lui Marlowe e superior fata de Faust al lui Goethe, dar fluierasul poate sa emita orice aberatie, asa cum halepistii pot sa sfideze intreg mapamondul pentru a dovedi ca Haleputa cea isteata e cea mai buna din lume!

Anul aceasta a inceput catastrofal pentru Halep, a ratat toate turneele, desi a jucat numai cu jucatoare fara palmares sau incepatoare, ca Vondrousova, la care a pierdut. La Miami a batut jucatoare fara miza, iar cand a intalnit o jucatoare de top, Pliskova, a pierdut jalnic. Oare ce-o fi facut cand meciul s-a intrerupt din cauza ploii la scorul 7-5, 5-0 pentru Pliskova? Desi trebuia sa se retraga, sa nu mai ceara continuarea partidei, caci lucrurile erau clare, a ramas inca patru ore in asteptare, sa stea ploaia. Probabil ca vedea lacrimile ei in siroaiele ploii si probabil se gandea cum sa faca sa nu-i deceptioneze pe fanaticii ei, care o si vedeau iar pe locul 1. Dar decat pe locul 1 asa cum a fost ea, mai bine lipsa. Nu a dovedit ca e de locul 1 si nu a invatat modestia de a evita sa fie taxata ca impostoare, ca ocupa un loc pe care nu-l merita.

Americanii, desi au cea mai puternica scoala de tenis din lume, nu au momentan nici la fete, nici la baieti jucatori de locul 1, dar nu fac circ, nu scriu ca daca Venus sau Sloane castiga un meci, gata, au cucerit Everestul. Au masura. Au distantare. Au umor. Citesc zilnic “The New York Times”, pagnile de sport, dar n-am intalnit nici o exagerare, nici o deraiere prin miriste.

Repet, eu nu cred ca Halep e impostoare, are valoare, dar valoarea ei e aici, se opreste aici, la 7-5, 6-1 pentru Pliskova. Atata poate. Ce rau ii fac mitomanii care o imping mereu acolo unde nu-i este locul! Ea ar trebui sa le ceara sa se comporte normal, sa termine cu circul. Acestia nu sunt fani adevarati, nici prieteni, nici ziaristi, care, in functie de plic, acum te ridica, acum te coboara!

Halep sa fie constienta ca adevaratii iubitori de tenis o iubesc, atunci cand nu se bate cu pumnul in piept, ca este o bucurie pentru orice roman normal faptul ca ea reprezinta tara in varful ierarhiei mondiale. Nu trebuie pentru acest lucru sa batem toba toata ziua. Face asa ceva Cristina Neagu, care detine recordul de a fi numita de patru ori (in patru ani diferiti) prima hanbalista din lume!? E un model de modestie, care dovedeste ca impostura si orice alt sindrom pot fi invinse prin educatie.

Sa fim cinstiti si sa recunoastem ca Halep nu ne-a dat niciodata o satisfactie asa cum ne-a dat recent Bianca Andreescu in finala de la Indian Wells cu Angelique Kerber. A fost o frumusete de meci, un meci antologic. Halep nu a facut niciodata un astfel de meci electrizant, adica sa ne arate cat de spectaculos poate fi un meci de tenis, exact ceea ce voia Navratilova, sa ne arate ca merita locul 1.

Grid Modorcea
Corespondenta de la New York

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu