OVIDIU PECICAN este istoricul și profesorul ale cărui preocupări merg dincolo de catedră, de fișa postului ori de aplecarea asupra unor epoci apuse. El pândește, apoi cerne și istoria care se face sub ochii lui: în deplinătatea realității ei, dar și pe hârtie.
Eseurile sale – inconfortabile, uneori (după cum ne sugerează și titlul volumului „Istoria ca lectură incomodă”, 2017) – trădează, de aceea, nu doar o pasiune, ci și străduința de a înțelege epoca în care trăiește, cu adevărurile ei, de a desluși ce anume se datorează trecutului ori modul cum politicul, ideologiile și mass-media își pun amprenta asupra mentalității contemporane și influențează situarea individului în lume.
Sunt dimensiuni pe care omul de cultură Ovidiu Pecican le simte, le trăiește – de voie, de nevoie – și pe care le propune ca subiecte de dialog. Întru lămurire și întru identificarea împreună a unor căi de a merge înainte cu spatele drept, cu spiritul nepervertit.
Tematic, eseurile ating frecvent și spațiul literaturii. Toate, indiferent de domeniu, au un zvâc aparte, cu care scrierile sale și-au obișnuit deja (și își cuceresc) receptorul.
Fiecare conținut atrage atenția prin ceva ori ne poartă complice pe un teren nearat, stârnindu-ne, dejucând tabieturi, nelăsându-ne să lâncezim în cadre încremenite.
Așa cum sunt și celelalte cărți (și emisiuni, și conferințe) ieșite din mâinile și din mintea lui Ovidiu Pecican.
Dr. Delia Muntean
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu