sâmbătă, 20 iulie 2024

Acordarea la toată năvala același fel de distincții, indiferent de valoare sau mediocritate, a depășit orice ridicol, puțin spus bizarul!


Nu există cuvânt de exprimare la uluirea care te apucă atunci când vedem că la diferite evenimente literare se acordă același fel de distincții la literații de prestigiu și valoare internațională, ca la scriitorii mediocri, indiferent de numărul acestora. La toți, la năvală, indiferent de numărul participanților.

Domnilor organizatori de așa zise ”tabere”, ”festivaluri” ”cenacluri literare” sau cum se mai numesc unele întruniri literare de acest fel, când acordați asemenea distincții de același fel tuturor, nu vă gândiți ce sentimente ați creat unor literați de mare clasă, când unii la o slabă valoare pe plan literar, fără activitate creatoare apreciată în publicațiile de prestigiu, primesc la fel ca ei asemenea distincții?

Nu v-ați pus cu gândul niciodată în locul lor? Poate că nu.

Și mai ales când acordați tuturor participanților diplome de excelență, indiferent de care ce activitate are într-un anumit domeniu, chiar doar pentru simplul fapt că a participat unde l-ați chemat.

Domnilor, care nu știți ce înseamnă această chestiune, o diplomă de excelență este un document de mare cinste, care se acordă de instituții, formațiuni culturale și publicații doar celui/celor care au avut și au o activitate excepțională într-un anumit domeniu. Când de-a lungul unei activități au realizat lucrări remarcabile dintre cele mai valoroase. Se dau prin dispoziții speciale, după cercetări îndelungate printr-o drastică analiză pe materialele unui scriitor, în funcție de valoare.

Într-o instituție de învățământ se poate da pe lângă premiul cel mai mare, o diplomă de excelență strict elevului/studentului care a absolvit clasa cu media generală 10. În altă ordine de idei în rândul profesorilor se poate acorda o diplomă de excelență celor care printr-o evaluare națională s-a constatat că sunt la un nivel de pregătire remarcabil prin care au primit nota 10.

Ce ar spune o anumită ”diplomă de excelență” dacă ar avea glas: ”Cui mă dai?, când distincții de asemenea nivel se dau chiar pe scări de bloc, prin diferite unități comerciale, pensiuni, unde fiecare după capul hăbăuc al unora și după ce ”cerc de prieteni are invitați, indiferent de care ce activitate pe plan literar are, fie la versificatori de trei nuiele, sau doar așa după invitații, la năvală, ca la pomană cum întind sărmanii mâna după cozonac , fără să aibă o prestanță deosebită într-un anumit domeniu de activitate, ei cică se văd cu o ”diplomă de excelență” în mână , la fel ca un scriitor de mare prestigiu și valoare, care prin prestanța sa de excepție a publicat prin valoare sute de poezii în majoritatea revistelor de prestigiu din țară și nu numai.

Asta înseamnă exact cum ai acorda același fel de diplomă unui fotbalist selectat după talentul, experiența și tehnica sa de mare clasă în națională, cum unei persoane care n-a ieșit din curtea școlii sau de pe imașul satului să joace fotbal la un anumit club , fie și într-o echipă de divizie inferioară de liga a IV a sau a V a.

Vasile Dan MARCHIȘ

ofițer de presă al Ligii Scriitorilor din România

fondatorul revistei Sintagme codrene



 



8 comentarii:

  1. VDM.Asta i stejarul Tsauajelor,un nimeni veritabil,macaitorul de serviciu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vasile Dan Marchis20 iulie 2024 la 14:18

    La unii care "șușotesc" între ei a invidie și răutate în necunoștință de cauză, le transmit că prima ediție a volumului "Zodii contrafăcute", 2008, a fost distins cu premiul cotidianului "Informația zilei" de Maramureș, în 2009, publicație care a apărut în mii de exemplare tipărite, zilnic, la care a fost șef departament cultură, literatură, artă marele poet și jurnalist Ion Burnar, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este un lucru firesc și onorabil ca în ediția a doua a volumului Zodii contrafăcute, revizuită și adăugită cu poezii inedite, editura Napoca Star, Cluj Napoca, 2024, să includ referințele critice ale distinsului scriitor Ion Burnar, cu referire la unele versuri din acest volum și nu numai, după cum se vede și pe copertă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum sa nu stiu cine a fost Ion Burnar?! Dupa decesul lui, am fost propus de maestrul Marian Ilea sa preiau pagina de cultura a cotidianului INFORMATIA ZILEI de MARAMURES!

      Ștergere
  3. Vasile Dan Marchis21 iulie 2024 la 01:08

    Măi clopotar anonim sau ce ești, dacă nu-ți dai numele aici, rămâi și bate talanga acolo în cătunul tău, deoarece poezia se scrie după elemente de stil poetic și originalitate, nu după ranguri și funcții. Tu n-ai atâția ani câte poezii din creația mea ( peste 70 ) au fost publicate, doar de unul trecut încoace în prestigioasele reviste: Argeș, Arte, Boem@, Caiete Silvane, Convorbiri literare, Cervantes, Caietele Columna, Hyperion, Impact, Litere, Lumină lină, Literatura de azi, Oltart, Plumb, Regal literar, Spații culturale, Vâlcea literară , etc. Plus de asta am fost publicat în anii trecuți cu peste 100 poezii în multe din revistele menționate mai sus, cum și în prestigioasele reviste: Familia, Expres cultural, Alternanțe, Feed Back, Mărturii culturale, Vatra veche, Zenit 22, Timpul, Contact international etc. Omule ai publicat măcar un poem în una dintre aceste reviste , dacă tot cârcotești acolo ca ultimul denigrator și defăimător cuprins de strechea invidiei? Nici vorbă. Atunci nu văd de ce mi-am pierdut fie și numai un minut a scrie aici pentru cineva care la poezie e varză. Măi denigrator și defăimător răutăcios fără scrupule, cuprins de strechea invidiei, un scriitor este apreciat de revistele de prestigiu menționate mai sus, după creație, după elemente de stil poetic remarcabile și originalitate, nu după ce haine poartă prin birouri, sau cu cine se întâlnește la unele pomeni, adică la unele așa zise " tabere" , " festivaluri" numite așa doar de fală și fațadă, unde la majoritatea dintre ele invitații doar întind mâna după distincții ca sărmanul la pomană după cozonac, indiferent de care ce scrie, fără să facă nimeni o analiză drastică pe text după valoarea materialelor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristian Marian21 iulie 2024 la 01:50

      Elevat vorbiti si scrieti domnule poet Marchis! Personal nu va cunosc nici pe dvs, nici opera asa zisa prestigioasa, dar lauda de sine nu miroase a bine! Asemenea cuvinte jignitoare pe care le utilizati pe facebook sau in comentarii, cred că doar în micuțul dumneavoastră fond lingvistic se mai găsesc: clopotar, ipochimen, ciurdar, prostovan, denigrator, mincinos, etc. Daca un asemenea individ este poet, atunci s-au dus pe apa sambetei si cultura romana actuala!

      Ștergere
    2. ....vai de mucii tai ratat uman de vdm.

      Ștergere
  4. Vasile Dan Marchis21 iulie 2024 la 04:38

    Domnule Cristian, o anumită persoană poate fi considerat poet după creația sa evidențiată în publicațiile de prestigiu, nu după alte cele. Este ceva firesc să răspund sub o anumită formă la fiecare cum merită. Defăimătorilor și denigratorilor le răspund exact cum merită, indiferent cine sunt. Harul vine de la Dumnezeu, nu de la oameni. Nimeni nu poate face paravan cu lipideul sau cu cartoane să nu meargă muza decât la răutăcioși și complicii lor. Aceasta vine direct în gândul scriitorului, nu prin intermediari. De aceea eu nu depind de nimeni pe linie literară. Eu am fost publicat prin elemente de stil poetic și originalitate, nu ca unii după faptul că pe unde au umblat, cu cine s-au întâlnit să-și etaleze la cineva rangurile și funcțiile, sau după alte conjuncturi. Unele publicații de duzină sau antologii care acaparează materiale la năvală doar în percepții financiare sau pe alte interese e plin acest sistem de socializare, cum și unele publicații tipărite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Meri naibii mai ,,elemente" de prostie ,,în percepții" de ratat scolar.

      Ștergere