sâmbătă, 20 iulie 2024

Mici ajustări la Marea Nesimțire

Dacă te deranjează ceva major pe lumea asta e când ești luat de prost. Te revolți, nu-ți vine să permiți nimănui, fie Prinț sau Cerșetor, să te ia de tâmpit. Uite că nici noi nu acceptăm, fie că vine din zona politică, fie din zona media. Iar ne bombardează cu informații de prostit lumea, pe care trebuie să le luăm drept sfinte.

Prima mare știre vine așa. Importanți membri ai Partidului Democrat îi cer lui Joe Biden să se retragă. Mai pe la amiază era. Pe seară, el zice așa, niznai, că dacă va avea probleme de sănătate va lua în calcul. A doua zi de dimineață, are COVID! La amiază, se retrage la conac. Hai, serios…miroase de la o poștă că vreți să-l scăpați cu fruntea sus și să faceți un joc de “coincidențe”. Apoi, vin știrile baubau. Georgianul arestat la Chișinău voia să împartă bomboanele otrăvite copiilor evrei din Brooklyn. Și cum le dădea? Trebuiau să arate prepuțul tăiat, şi pac bomboana? Altfel nu, că poate pot fi/erau pui de Hassan, Hamid? Alta? Anchetă pentru canibalism în armata din Mali, un militar a luat prea textual expresia românească “Îi mănânc ficații!” Mai avem lest de știri. Cică Bianca Drăgușanu (chiar așa, cine e fata?”) e cercetată pentru evaziune fiscală, linia de haine cu sigla ei era de fapt de haine luate la vrac din Turcia. Vreți și știri alarmiste? Una din cinci persoane va face cancer de piele. Bun.

Atâta noroc cu Diana, reprezentanta noastră fresh în Parlamentul European. Cum care Diana? Zeița vânătorii de atenție, de like-uri. A făcut circ, a fost dată afară din Parlament, deo­camdată doar așa, scoasă din sală, ba cu botniță, ba cu icoane, ba răcnind că Europa a omorât români, ba că ea e intangibilă, poate să facă ce vrea. Atât de mare noroc încât a trecut razant știrea cu Iohannis sperând la altă funcție mare în timp ce Ursula Von Der Leyen câștiga masiv votul de președinte al Comisiei Europene. Dar altfel, suntem performanți. Aflăm că echipa de fotbal a României (în știre era manipulator spus România…) a făcut, atenție, un salt în clasamentul mondial! De două locuri! Suntem pe fabulosul loc 45 acum! Am înfrânt!!

Desigur, avem știrile cu valul de căldură continuă, chiar de s-a mai domolit, aflăm c-a doborât toate recordurile până în 1936. Dar vine și salvarea.

“Au început rugăciunile special pentru ploaie! Toată lumea trebuie să se roage!”, zice Patriarhia, care susține inițiativa.

“În contextul actual al secetei care afectează agricultura și alte domenii de activitate, Patriarhia Română adresează un îndemn părintesc către toate Eparhiile sale să oficieze rugăciunile care se rostesc „la vreme de secetă”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române. Rugăciunile pentru ploaie se desfășoară „potrivit îndemnului Sfântului Proroc Zaharia: „Cereți de la Domnul ploaie la vreme, ploaie timpurie și târzie! Domnul scoate fulgerele și trimite ploaie; El dă omului pâinea și dobitoacelor iarba” (Zaharia 10, 1)”.

Perfect, ne-am întors la Paparudă rudă/Vino de ne udă. Ev Mediu curat! Drept pentru care ne permitem să facem trimitere la corifei.

“Dacă România nu țintește înspre momentul ei solemn, dacă tot ce a trăit această țară într-un trecut de umilințe și un prezent de compromisuri nu se va răzbuna în voința de afirmare și de definire a unui destin, atunci totul este pierdut. În umbră a trăit, în umbră va muri! Dar dacă forțele ei subterane, care trebuie să existe și pe care noi nici nu le bănuim, vor scoate la iveală o altă Românie, cu alte conținuturi și cu alt contur? Nu vom fi atunci îndreptățiți să așteptăm splendoarea unui destin, ce în trecut nici măcar în transparența iluziilor noastre nu ni s-a revelat? Vitalitatea României va trebui să și găsească odată o expresie, deoarece ne­am înjosit prea mult în trecutul și prezentul nostru pentru ca, într-o explozie, să nu ne trăim o adevărată metamorfoză” – afirma cu nerv Emil Cioran – Schimbarea la față a României.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu