sâmbătă, 25 ianuarie 2025

CE ESTE VIAȚA?

Omul își trăiește viața în funcție de părerile, convingerile și de credințele sale. Se și spune că omul este bine să fie atent la convingerile lui că în funcție de acestea va fi și viața lui. În mod paradoxal, multe din părerile și convingerile omului sunt false. Mulți cred că viața este o luptă, unii sunt convinși că viața este o minune, alții cred că viața este un dar de la Dumnezeu. Oricum ar fi, viața merită și trebuie trăită. Viața are sens, iar omul este invitat să-l descopere singur. Viața are simplitatea și frumusețea ei. Viața este viață.

Viața este o luptă
Viața este o luptă, deci te luptă, spune poetul. Există mulți oameni care au convingerea că viața este o luptă. Și viața lor chiar așa va fi. De ce? Pentru că acești oameni vor trăi fapte și evenimente care să confirme că viața este o luptă. Întâlnim peste tot astfel de oameni, care toată viața lor au probleme de rezolvat. Nu trece de o problemă că apare alta la orizont. Viața lor este un continuu zbucium și un talmeș-balmeș. Acești oameni ajung la bătrânețe și nu înțeleg mare lucru din viața lor, datorită convingerilor lor. Află, la final, că nu s-a bucurat de viață.
Viața este o minune
Viața este o minune. Ne-o spune natura prin fiecare firicel de iarbă, prin fiecare ghiocel răsărit din zăpadă, prin fiecare copac, prin fiecare plantă... Totuși, cea mai mare minune este omul. Cei care cred că viața este o minune vor întâlni fapte, evenimente, oameni, întâmplări, care să le confirme acest lucru. Mai mult, aceștia vor ajunge acolo încât vor trăi personal acțiuni-minune. Fie că este vorba de o boală, de care scapă prin minune, fie că este vorba e primirea pe neașteptate a unei moșteniri, fie venirea pe lume a unui copil așteptat e mult timp. Acești oameni ajung la bătrânețe și nu contenesc să mulțumească lui Dumnezeu pentru viața lor care a fost, într-adevăr o minune. Aceștia s-au bucurat din plin de viață.
Viața este un dar
Viața este un dar de la Dumnezeu, ne spune psalmistul. Sunt și oameni care cred că viața este un dar de la Dumnezeu și pentru aceasta trebuie avut mare grijă de ea pentru că trebuie dată înapoi lui Dumnezeu. Ei vor ajunge să trăiască fapte, evenimente, întâmplări care să le confirme că viața este un dar. Mai mult, aceștia vor avea și vedenii, care să le confirme credința lor. În principiu, astfel de oameni au o conștiință morală înaltă și o spiritualitate a realității. Ei poartă o mare grijă asupra faptului cum își trăiesc viața. Aceștia consideră că viața are un sens și acesta este principiul credinței. Sunt atenți la orice detaliu al vieții. Ei trăiesc viața lor nu pentru ei, ci pentru ceilalți și pentru Dumnezeu. Pentru ei viața este iubire.
Viața este moarte
Nu știm dacă viața este moarte și dacă moartea este viață, ne spune filozoful. Sunt oameni care toată viața lor iubesc păcatul, adică moartea. Evanghelia lui Hristos ne spune foarte clar că păcatul înseamnă moarte. Acești oameni vor trăi fapte, evenimente, întâmplări, care să le confirme credința lor în plăcerile păcatului. Ei trăiesc viața după principiul lui Sigmund Freud, conform căruia caracteristica principală a omului și deci, sensul vieții lui este voința plăcerii. Omul trăiește toată viața numai pentru plăcere. Aceștia sar de la un păcat la altul și nu reușesc să-și vină în fire. Ajung la bătrânețe cu un gust amar al vieții și cu povara păcatelor.
Viața ca experiment cosmic
Există oameni care cred că viața este un experiment al universului. Și nu sunt puțini. Viața este adusă pe pământ de către extratereștri pentru a fi experimentată. Acești oameni cred în existența extratereștrilor. Ei vor trăi fapte, evenimente, întâmplări care să le confirme convingerile lor. Mai mult, aceștia ajung să aibă vedenii cu extratereștrii și chiar întâlniri cu aceștia. Viața lor este o continuă căutare de semne și semnale de la semenii lor extratereștrii. Viața lor este o continuă așteptare a venirii extratereștrilor.
Să-l rugăm așadar, pe Bunul Dumnezeu, să ne dea puterea, credința și iluminarea duhovnicească a minții și a inimii, pentru ca această viață să o putem parcurge pe adevărata ei cale, pe principiul credinței „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața.” (Ioan 14, 6)

Ștefan Popa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu