duminică, 11 martie 2012

Zicerile preşedintelui

  Datorită faptului că pe toate canalele tv se transmiteau emisiuni neinteresante din punctul meu de vedere, ba erau reluări la reluări pe cele trei canale locale, „vedete de doi bani”, n-am avut ce face decât să-l ascult pe preşedintele ţării, domnul Traian Băsescu. Mă interesează ce gîndeşte şi spune şi pentru viitorul copiilor mei cât şi pentru prezentul nostru de cetăţeni oneşti ai acestei ţări pe care o iubesc de mic. De când am confecţionat primul steguleţ cu cele trei culori ale ei şi am învăţat de la educatoarea mea Silvia Bîrle de ce trebuie să ne iubim ţara.  Traian Băsescu a venit la postul ProTv (de ce nu la postul naţional?!) să dea „raportul” în faţa naţiunii. Pe lângă faptul că la multe întrebări ale celor trei reporteri (sau moderatori ) a „fentat” în stilu-i caracteristic răspunsul, „zicerile” Domniei Sale nu mai reprezintă pentru mine mare lucru. Multe lucruri pe care le-a spus cu câteva luni înainte, apoi le-a dezminţit sau chiar le-a spus pe dos mă face să cred că ştie să manipuleze foarte bine lumea, dar şi mai grav pe cei din jurul lui. Vedeţi numai chestia cu mărirea salariilor bugetarilor: dacă la sfârşitul anului trecut spunea că nu se poate face acest lucru datorită insuficienţilor bani în visteria statului, datorită crizei economice, iată că acum, odată cu apropierea alegerilor locale, spune că s-ar putea să se găsească fondurile necesare. Păi, când a fost sincer domnul preşedinte? Atunci sau acum?! Sau e tot o manevră de învrăjbire a clasei bugetarilor cu cei din domeniul privat ori care muncesc între străini, departe de cei dragi?!
        Nu mi-a plăcut nici răspunsul evaziv la întrebarea referitoare la dorinţa UDMR-ului de a înfiinţa o facultate de medicină în limba maghiară la Târgu-Mureş (răspunsul său a fost că nu ştie nimic de aşa ceva, că pe biroul dânsului nu i s-a pus nici un dosar referitor la aceasta, el care le ştie cu ajutorul serviciilor secrete pe toate!), cu alte cuvinte să-i şcolarizăm noi pe etnicii maghiari ca ei să poată profesa în alte ţări mai apoi. În state care îşi permit salarii decente pentru medici, să profeseze în Ungaria sau în ...România să-i vindece pe cei care ştiu  maghiară, aşa cum mi-a spus cineva care trăieşte drama românului din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita.
        Am observat o anumită „sensibilitate” la preşedintele Traian Băsescu care a spus că „nu va abdica” de la conducere până la încheierea mandatului său, dar îi amintesc reporterului şi lui T.B. că numai regele poate abdica iar faptul că puterea erodează ar fi trebuit s-o ştie şi dumnealui, deoarece a mai avut un mandat de preşedinte. Un personaj politic englez, mi se pare că Winston Churchill, a spus: „Este preferabil să pleci cu cinci minute mai repede (de la putere) decât cu cinci ani mai târziu”. Numai că acela era englez...
        Bine ar fi ca „zicerile” preşedintelui să se înfăptuiască atunci când le mai nimereşte: Parlament unicameral, locuri de muncă pentru tinerii care doresc să muncească şi nu aşteaptă pomană, salarii decente şi apropiate de cele din ţările UE, fiscalitate aşişderea, respectarea Constituţiei de către toată lumea indiferent de rang sau portofel, nici nu mai vorbesc de câte lucruri pozitive ar trebui să se întâmple în sănătate, educaţie, justiţie.
          Aşa că deocamdată zicerile domnului Băsescu vor fi bune de aşternut între coperţile unei cărţi, aşa după exemplul predecesorul său, Ion Ilici Iliescu...


                                                                                        Gelu DRAGOŞ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu