vineri, 18 septembrie 2015

DNA l-a trimis în judecată pe Victor Ponta. Avem primul șef de guvern în funcție judecat pentru corupție

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Victor Ponta, pentru fapte comise în calitate de avocat, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată şi spălarea banilor.
Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi “Şova şi Asociaţii”, în prezent senator, va fi judecat, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar, informează Mediafax.
În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Laurenţiu-Dan Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul.
Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.
Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, “pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia”, spun procurorii anticorupţie.
Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA “Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. Firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului şi un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, “la solicitarea expresă” a acestuia.
Cum rezolva Dan Șova litigiile: afla de înțelegerea dintre părți și cerea contract de asistență juridică
„Avocaţii SCA „Şova şi Asociaţii” inclusiv Şova Dan-Coman acordau asistenţă juridică în diverse litigii, în cazul de faţă (CE Rovinari vs. ICM,  CE Turceni vs. Electrica sau CE Turceni vs. ICM) în baza contractelor deja încheiate cu cele două complexuri. În două dintre litigii, complexurile energetice au avut calitatea de pârât CER vs. ICM şi CET vs. ICM şi în unul de reclamant (CET vs. Electrica)“, susțin procurorii. Magistrații spun că, în cursul judecăţii cauzelor, „în funcţie de poziţia procesuală a părţii pe care o reprezenta, în sensul că aceasta ar fi dispusă să încheie o tranzacţie, inculpatul Şova Dan-Coman întreprindea demersuri pe lângă directori pentru a încheia contracte de asistenţă juridică separat pentru aceste litigii, de fiecare dată prevăzute cu comisioane de succes, deşi activitatea juridică menţionată în cuprinsul lor fusese deja derulată în baza contractelor existente, iar la momentul actelor adiționale, soluţia era practic cunoscută“, explică procurorii.
În această modalitate, Dan Şova ar fi contribuit la prejudicierea complexurilor energetice cu 3.455.754,8 lei, echivalentul a aproape 1 milion de euro la cursul de schimb al acelei perioade.
„O parte însemnată din sumele obținute de către SCA „Șova și Asociații” de la cele două complexuri energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Șova Dan-Coman și a persoanelor din sfera sa relațională“, afirmă procurorii anticorupție
Plata pentru Ponta pentru servicii fictive. „Banii – o bonificație pentru influența lui Ponta“
„În perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpatul Ponta Victor-Viorel, prin cabinet individual de avocat, a obţinut de la  SCA „Șova și Asociații”  suma 181.439,98 lei, pentru presupuse activități efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat“, susțin procurorii.
Convenția de conlucrare între casele de avocatură ale lui Dan Șova și Victor Ponta a fost încheiată în august 2007, fiind prelungită în 2008. Convenția s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
„Pentru presupusele activități efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.
Procurorii spun că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele încheiate de SCA „Șova și Asociații” cu complexurile energetice, având în vedere că a rezultat că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepţia că Dan Şova beneficiază de susţinerea lui Victor Ponta.
Actele depuse de Victor Ponta la dosar, prin care arăta ce activitate a prestat în baza contractului Șova, sunt considerate falsuri de către procurorii anticorupție. „Cele 16 înscrisuri falsificate au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfășurată de mai mulți avocați din cadrul SCA „Șova și Asociații”, avocați care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activitățile respective, nici măcar în parte“, susțin procurorii.
Cu privire la infracţiunile de spălare de bani, s-a reţinut că, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, inculpaţii Ponta Victor-Viorel şi Şova Dan Coman au disimulat adevărata natură a provenienţei banilor (181.439,98 lei) obţinuţi de Victor Ponta. „O parte din aceste sume a fost folosită în  perioada octombrie 2007 – 2009, inclusiv pentru achiziţionarea în anul 2008 a două apartamente situate în Bucureşti, care ulterior în anul 2013 au revenit în mod gratuit în proprietatea lui Ponta Victor-Viorel, în urma lichidării patrimoniului Cabinetului de Avocat Ponta Victor-Viorel”, explică procurorii.
Mitsubishi pentru Victor Ponta. Ales de el, luat de el, condus de el, plătit de Casa de Avocatură a lui Șova
DNA mai susține că Victor Ponta a mai beneficiat de foloase din partea societății de avocați, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocați a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) și alte obligații către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societății de avocați.
„Autoturismul a fost achiziționat de societatea de avocați SCA „Șova și Asociații”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel, care a participat la alegerea acestuia şi l-a preluat personal“, arată procurorii.
ANAF s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 126.979,73 lei faţă de inculpatul Şova Dan-Coman şi cu suma de 51.321,80 lei faţă de inculpatul Ponta Victor-Viorel.
 Sursa România Curată

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu