Nu mai puțin de 13 grupuri civice din București au lansat in 11 aprilie, Rețeaua Civică București -RCB care își propune să cultive participarea cetățeanului la viața orașului precum și responsabilizarea politicienilor și a autorității publice, se arată într-un comunicat de presă.
”În ultimii ani, simțul civic și-a făcut loc, la început timid, în peisajul vieții sociale românești pentru ca apoi să se impună definitiv cu manifestațiile de stradă de la finalul anului 2015. În acest context, în Bucuresti activeaza de peste 5 ani, mai multe inițiative ale cetățenilor, oameni ce se implică activ în viața comunității și luptă pentru salvarea copacilor sau a spațiilor verzi, pentru amenajarea parcurilor, a pistelor pentru bicicliști sau a trotuarelor, pentru salvarea monumentelor da patrimoniu și a clădirilor ce adăposteau odată cinematografe sau centre comunitare.
Printre cauzele care au închegat grupurile de inițiativă civică în lupta pentru cartierul lor se numără: oprirea dezvoltării urbane haotice şi necontrolate care are consecinţe nefaste asupra calităţii vieţii (poluare crescută, trafic tot mai aglomerat, grad de confort urban scăzut), protejarea și extinderea spațiilor verzi din oraș, momentan insuficiente, îmbunătăţirea infrastructurii de transport, salvarea monumentelor istorice şi a clădirilor de patrimoniu”, scrie în comunicatul de presă al RCB.
Prima acțiune comună a RCB a fost protestul din Prelungirea Ghencea din data de 24 noiembrie 2015, când oameni din toate cartierele bucureștene au legat un lant uman în fața unei clădiri ce nu respecta distanța de siguranță impusă de lege, față de o butelie GPL. Protestul a avut drept rezultat retragerea de către ISU a avizului favorabil acordat anterior, în prima zi lucrătoare de după protest.
De asemenea la 2 aprilie, circa 500 de cetățeni din tot Bucureștiul au participat la Marșul Cartierului Floreasca – un marș de protest ce a avut ca scop sensibilizarea autorităților publice cu privire la dezvoltarea urbană haotică din cartierul bucureștean Floreasca, la finalul căruia Grupul de Inițiativă Floreasca a strâns 464 de semnături pentru Petiția Verde de Verdi și Petitia împotriva Prelungirii PUZ Calea Floreasca nr. 159-165.
Cea mai recentă acțiune a RCB a fost participarea în 9 aprilie a.c. la marșul de protest al cetățenilor din Prelungirea Ghencea, pentru lărgirea străzii și pentru pasajul peste Șoseaua de Centură.
În data de 28 mai 2016, Rețeaua Civică București organizează un Forum de Candidați la Primaria Capitalei.
Vedeți aici comunicatul integral și care sunt cele 13 organizații ce fac parte din Rețeaua Civică București.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu