La Bistrița se desfășoară timp de 6 zile, în perioada 15-20 septembrie 2016 manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui George Coșbuc.
Evenimentele culturale au debutat joi, 14 septembrie, printr-un colocviu organizat în colaborare cu Revista „România literară”, cu participarea criticului şi istoricului literar Nicolae Manolescu. Colocviul a fost urmat de proiecţia filmului „Mari clasici: George Coşbuc”, realizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.
Vineri dimineaţă, la Bistriţa, la Centrul cultural „Dacia” a început simpozionul „Coşbuc 150”, la care participă vicepremierul Vasile Dîncu, Mitropolitul Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, vicar patriarhal, părintele Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, acad. Nicolae Manolescu, acad. Ioan Aurel-Pop și nenumărați oameni de cultură, scriitori, elevi, studenți și iubitori de cultură. De asemenea, sunt prezenți redactori de la revistele: România literară, Luceafărul, Familia, Vatra, Steaua, Renașterea, Lumina, Sinteza, Mișcarea literară, Alpha, Tabor, Transilvania Jurnal, sau Caiete Silvane. Cu acest prilej au loc conferințe, prelegeri, lansări de carte, recitalul poeților invitați și Proiecţia filmului: „George Coşbuc, cântăreţul pământului românesc” – 1966 (Arhiva Naţională de Filme).
În deschiderea lucrărilor simpozionului, Mitropolitul Clujului a vorbit despre admirația purtată de Ion Agârbiceanu lui George Coșbuc și de evocarea pe care acesta i-a făcut-o „poetului țănărnimii”. Cuvântul Înaltpreasfințitului Andrei a fost urmat de prelegerea Preasfințitului Varlaam Ploișteanul, care a evidențiat valoarea poetului George Coșbuc pentru întreagul popor român.
Sâmbătă după-masă, invitaţii vor ajunge acasă la Coşbuc, de la ora 17:00 fiind programat un recital de poezie lângă moara invocată de poet în scrierile sale.
Duminică, tot în comuna Coşbuc, va avea loc un spectacol folcloric inspirat din poezia lui George Coşbuc, în cadrul căruia vor fi valorificate obiceiurile de nuntă din zona Năsăudului, aşa cum sunt ele amintite în poezia „Nunta Zamfirei”.
Luni seara, la Bistriţa, va avea loc un concert de romanţe pe versuri de Coşbuc denumit „La oglindă” şi un nou recital de poezie.
Marţi, 20 septembrie 2016, când se vor împlini efectiv 150 ani de la naşterea poetului, mitropolitul Clujului va resfinţi biserica din comuna Coşbuc, iar apoi se va redeschide biblioteca comunală ce poartă numele bardului şi vor avea loc lansări de carte la muzeul memorial.
Manifestările se vor încheia cu premierea laureaţilor concursului „George Coşbuc”, la Casa de cultură a sindicatelor din Bistriţa, titrează Radio Renașterea.
George Coşbuc s-a născut la 20 septembrie 1866 în satul Hordou din județul Năsăud. Astăzi, comuna natală îi poartă numele, iar casa părintească a devenit muzeu.
NapocaNews
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu