sâmbătă, 16 decembrie 2017

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE (V)


„Postul...de viață ziditor!”


1. „POSTUL" istoveşte trupul şi pune frâu zburdărilor celor fără rânduială, dar face sufletul mai limpede, îl întraripează, îl face să se suie în înălţimi, îl face uşor. Iar pe fraţii voştri, care din pricina unei slăbiciuni trupeşti nu pot să postească, îndemnaţi-i să nu lipsească de la această învăţătură duhovnicească: "Acela care mănâncă şi bea cu măsură nu-i nevrednic să vină la Biserică şi să asculte predica" căci "Cel ce mănâncă pentru Domnul mănâncă; cel ce nu mănâncă  tot  pentru Domnul nu mănâncă; şi mulţumeşte lui Dumnezeu" (Romani, 14, 6).

***

2. „POSTIŢI? "Arătaţi-mi-o prin fapte! Cum? De vedeţi un sărac, aveţi milă de el; un duşman, împăcaţi-vă cu el; un prieten înconjurat de un nume bun, nu-l invidiaţi; o femeie frumoasă, întoarceţi capul. Nu numai  gura şi stomacul vostru să postească, ci şi ochiul, şi urechile, şi picioarele, şi mâinile voastre, şi toate mădularele trupului vostru. Mâinile voastre să postească rămânând curate şi de furt şi de lăcomie. Picioarele, nealergând la privelişti urâte şi în calea păcătoşilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumuseţile străine... Gura trebuie să postească de calomnii şi de alte vorbe ruşinoase”.


***

3. „POSTUL creştinesc este uneori pentru unii o povară (osteneală),      s-ar zice. Ceea ce este sigur este că el este binefăcător sufletului şi trupului. Dacă a trecut osteneala postului, să rămână râvna faptelor bune. S-a dus postul dar să rămână evlavia. A trecut postul cel trupesc, dar să rămână postul sufletesc, care este cel mai bun”.
Sfântul  Ioan Gură de Aur (347-407),
cunoscut ca Ioan Crysostom, Arhiepiscop de Constantinopol, considerant sfânt al Bisericii Răsăritene și al Bisericii Apusene și doctor în teologie. Educația clasică a primit-o de la retorul Libaniu și de la filosoful Androgatiu. A studiat și dreptul. Opera sa conține 18 volume în Ediția Migne și este răspândită în aproximativ 2000 de manuscrise. Cea mai importantă lucrare este „Despre preoție”, în care arată importanța și tainele preoției. Ne-a rămas de la Sfântul Ioan Gură de Aur și Sfânta Liturghie, care se săvârșește în tot cursul anului bisericesc, cu execepția zilelor când se oficiază Sfintele Liturghii ale Sf. Vasile cel Mare și Sf. Grigore Dialogul. I se spunea „Gură de Aur”, fiindcă predica în acea perioadă cum nimeni altul nu o făcea în timpul său. Pe data de 30 ianuarie a fiecărui an, îi sărbătorim pe acești trei mari teologi, cunoscuți sub numele de „Sfinții Trei Ierarhi”.

P.S. „IISUS HRISTOS  a fost dus cu Duhul în pustiu, ca să fie ispitit de diavol. Aici A POSTIT patruzeci de zile și patruzeci de nopți și la urmă a flămânzit...”  (Matei 4, 1-2).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu