vineri, 10 iulie 2020

Cluj-Napoca, primul loc pe țară la speranța de viață, la salarii și la numărul de salariați



Cluj-Napoca se află pe primul loc din țară la speranța de viață în topul orașelor cu peste 100.000 de locuitori, la salarii și la numărul de salariați (cu excepția Bucureștiului).Clujul, primul loc pe țară la speranța de viață, la salarii și la numărul de salariați
Marius Cristea, expert al Băncii Mondiale a prezentat, în cadrul dezbaterii publice pentru realizarea Stategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030, organizată de Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), punctele „tari” ale orașului. Pe lângă locul fruntaș ocupat la speranța de viață, salarii și numărul de salariați, Clujul se află pe locul întâi în țară și la densitatea antreprenorială, la rezultatele la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, dar are și cea mai mare universitate din ţară.
„Studiile arată că suntem pe primul loc la promovabilitatea la Evaluarea Națională și la BAC, ceea ce este poate cea mai importantă premisă a dezvoltării orașului. De asemenea, Clujul se află pe primul loc la speranța de viață în topul orașelor cu peste 100.000 de locuitori, inclusiv București, locul întâi la implicarea cetățenilor în procesul decizional, locul întâi la nivelul salariilor și la numărul de salariați, exceptând București, cu o creștere a salariilor impresionantă. Am ajuns la 10-12% față de București, ceea ce e o performanță. Avem cele mai bune universități din România, universitatea cu cel mai mare număr de studenți și cu cea mai bună poziționare în topurile internaționale. Am calculat Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la nivelul fiecărui oraș. Municipiul în sine se află undeva la 150% din media Uniunii Europene, aproximativ la același nivel ca și Capitala.
Suntem pe locul întâi în România la densitatea antreprenorială, adică numărul de firme la 100 de locuitori. Avem zece firme la 100 de locuitori. Avem cea mai rapidă creștere a numărului de salariați dintre toate orașele mari din România. Dacă la București avem o creștere de 7%, la Brașov avem o creștere de 11% față de anul 2009, la Cluj suntem la 33%. La fiecare trei locuri de muncă, s-a mai creat unul în ultimii zece ani”, a arătat Marius Cristea.

Ce priortiăți au clujenii?

Dintr-un sondaj realizat la nivelul zonei mitropolitane a Clujului pe un eșantion de 1.800 de respondenți au rezultat prioritățile investiționale din perspectiva cetățenilor, care și-au exprimat opinia cu privire la ce ar dori îmbunătățit în Cluj. Sănătatea și serviciile sociale se situează în topul priorităților, urmate de locuri de muncă bine plătite. Pe locul trei printre preferințe s-au numărat aspecte legate de calitatea vieții precum modernizarea și reabilitarea spațiilor publice, a spațiilor verzi și iluminat.
Marius Cristea a mai arătat că, în ceea ce privește calitatea vieții în orașele lumii, Clujul ocupă primul loc în România și locul 41 în Europa, potrivit datelor disponibile pe platforma Numbeo.

Sursa: Monitorul de Cluj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu