vineri, 10 iulie 2020
Fără Covid 19 sau fără penali?
Pandemia provocată de Covid 19 este nu este doar un test pentru guvernele în funcţie, ci măsoară şi gradul de inconştienţă a partidelor de opoziţie. Nu pot fi contabilizate toate năzbâtiile spuse în această perioadă.
Dintre acestea se remarcă în special cele care invită sau incită la nerespectarea măsurilor de protecţie sanitară împotriva infectării. Decizia CCR prin care se anulează dreptul guvernului de a dispune instituirea izolării şi carantinării nu ţine seama de realitate.
Mai mult, prin această decizie pacienţii bolnavi cu Covid-19 nu pot fi ţinuţi în spitale fără voia lor, această măsură fiind considerată lipsire de libertate.
Cum deciziile CCR sunt obligatorii, ţara întreagă suportă consecinţele. Au explodat cazurile zilnice de îmbolnăviri, dar acest lucru nu pare să impresioneze în mod deosebit. Astfel, nici mai mult, nici mai puţin, un lider al PLUS, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, propune organizarea unui referendum în luna august.
Dacă ne uităm peste gard la vecinii din Serbia vom constata că după organizarea alegerilor parlamentare numărul infectărilor a explodat, astfel că Grecia a decis să închidă graniţele cu Serbia.
Tema propusă pentru referendumul din august este „Fără penali în funcţiile publice”.
Aşadar, în preajma alegerilor locale, în loc de sloganul „Fără Covid-19” se va prelua tema recurentă „Fără penali”.
USR-PLUS a avut deja un prim mare succes la strângerea de semnături pentru susţinerea acestei propuneri.
Rezultate notabile nu s-au făcut simţite, dar USR a reuşit să sensibilizeze PSD în aşa măsură încât un grup de deputaţi social-democraţi au depus un proiect de lege similar.
Dacă PSD a ajuns să fie de acord cu USR pe problema stârpirii corupţiei, în curând pesediştii vor ieşi în stradă cu pancarte pe care vor scrie „Jos ciuma roşie!”.
Cum se preia o idee lansată de USR, este de presupus că proiectul de lege depus de PSD va fi votat şi de parlamentarii USR. Este un loc comun să aminteşti, în acest context, despre extremele care se ating, însă iată că realitatea politică din România oferă exemple în acest sens.
Noua aritmetică parlamentară pe tema „fără penali în funcţii publice” permite şi adoptarea proiectului de lege depus de PSD, dar deschide şi calea spre organizarea unui referendum.
PNL nu-şi poate permite să se opună unui demers care să cureţe administraţiile şi instituţiile publice de corupţi. În mod sigur nu se va putea cădea de acord asupra datei.
Nu se poate risca de două ori la rând, în august şi septembrie, o expunere la infectarea în masă cu coronavirus. Dacă alegerile de primari, de consilieri, de preşedinţi de consilii judeţene sunt organizate în septembrie, este normal şi din punct de vedere economic şi al riscului ca eventualul referendum să fie organizat simultan cu localele.
Problema este că, prelungindu-se data propusă de USR-PLUS, la viitoarele alegeri nu vor fi eliminate elementele corupte.
Se pun în balanţă două rele, unul mai mare decât celălalt. Ce este mai periculos pentru România< coronavirusul sau corupţia?
Pe termen scurt câştig de cauză au măsurile de prevenţie. Pe termen lung, este mai important să fie interzis accesul penalilor în funcţii publice. Este o tâmpenie să fii pus să răspunzi la o întrebare de genul „Fără Covid 19 sau fără penali?”.
Din nefericire, politicienii nu ezită să lanseze în spaţiul public teme care bulversează populaţia, subiecte care nu au nicio legătură cu realitatea imediată.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu