joi, 17 iunie 2021

Cum să creștem relații fericite?!

 

                                                                                                     de Viorica Pârja

Oamenii vin și pleacă din viața noastră, poposesc mai mult sau mai puțin, rămân alături pentru totdeauna… Nimic nu este întâmplător. Viața este un șir lung de evenimente și întâmplări, care se petrec uneori fără să ne dăm seama și abia apoi le înțelegem. Despre relația de cuplu și capcanele ei s-a scris un număr impresionant de articole și cărți. O carte foarte interesantă despre cum să creștem și să dezvoltăm relații fericite și ce să facem ca să nu le îmbolnăvim a scris și psihologul Ela Balaj.

Un subiect provocator, cu lumini și umbre, cu suișuri și coborâșuri, cu bune intenții. Pornim la drum cu cele mai bune intenții, de iubire și fericire și, neatenți, ne rătăcim sau găsim un alt drum, care pare că ni se potrivește mai bine. Însă trecerea de pe un drum pe altul nu e deloc ușoară, mai ales atunci când există și copii.

Ela Balaj face o radiografie interesantă în cartea sa despre relația de cuplu, după un studiu care s-a întins pe doi ani de zile. O carte scrisă pe înțelesul tuturor, cu întâmplări de viață, cu povești și exemple multe. Fiindcă nu ne este indiferent cine vrem să fie omul de lângă noi. Pe care știm sau nu știm să-l alegem. Știm sau nu știm ce calități vrem să aibă, pentru a avea o viață liniștită și frumoasă împreună.

Spune Ela Balaj că din relații învățăm, că ele sunt profesorii noștri cei mai buni. Din aproape fiecare frază scrisă, cuplurile tinere, cele în formare, dar și cele cu experiență au ce învăța. Sunt sfaturi practice și învățăminte de luat în seamă. Continuarea unei relații nu înseamnă întotdeauna un succes, iar terminarea ei nu e neapărat un eșec. O relație înseamnă și iubire, și prietenie, și respect, și înțelegere și toleranță și anduranță. Frica și lipsa de iubire n-au ce căuta într-o relație. Spun și eu așa cum au făcut și alții: hai, măi Ela, chiar suntem dependenți de dragoste?

Dar dacă citești argumentația: când ești lipsit de dragoste, nu trăiești, ci exiști. Ai două variante să trăiești: cu frică sau cu dragoste. Iar în opinia Elei, frica este lipsa dragostei. Dacă iubești, nu ți-e frică. O carte pentru fiecare cuplu și o mulțime de întrebări: Ar trebui să ne fie frică de dragoste? Câtă dragoste trebuie să dăruim? Ce impact au educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și să menținem relații de cuplu sănătoase? Ce vrem, sau ce trebuie să găsim la partenerul pe care-l alegem? Cine este omul potrivit pentru noi? Cum îl găsim? De ce nu e bine să stăm într-o relație toxică? Și multe multe altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu