luni, 15 noiembrie 2021

Numele premierului

 


Pentru 17 ministere 95% din probleme au fost compatibilizate încă înainte de sfârşitul acestei săptămâni, declara Gheorghe Flutur, şeful echipei de negociatori ai PNL.

Nu s-a ajuns la un consens privind majorarea pensiilor şi taxarea progresivă a veniturilor, ambele propuneri aparţin PSD. Tot social-democraţii vorbesc despre schimbarea formei de guvernământ, România urmând să devină republică parlamentară, la fel ca majoritatea ţărilor europene. Sunt puncte sensibile, dar nu imposibile.

Punctul culminant al negocierilor îl constituie, desigur, desemnarea premierului. PSD consideră că are un avantaj datorită rezultatelor ceva mai mari obţinute la alegerile parlamentare.

PNL insistă să aibă premierul pentru că s-a angajat la reforme pentru o Românie liberală.

  După ce se va decide cărui partid îi va reveni funcţia de prim ministru urmează o negociere şi mai dură: numele premierului.

Liberalii aruncă mingea în grădina Cotroceniului,  afirmând că preşedintele va decide numele premierului. Desigur, se bazează pe Klaus Iohannis, care şi-a afirmat public orientarea anti-PSD, mai ales în ultimii ani.

Ar putea conduce acest punct la spargerea alianţei PNL-PSD înainte de a se naşte? Ambele partide par ferm hotărâte să scoată ţara din criză, fiind convinse că numai împreună pot face acest lucru.

UDMR, la rândul lui, nu se opune în mod clar nici unei propuneri, fie că vine din partea PSD sau PNL. Până la împărţirea portofoliilor este un cuminte participant la negocieri.

PNL, USR PLUS şi UDMR au împărţit 18 ministere. Acum se vorbeşte despre o eventuală înfiinţare de noi ministere. Un minister important, dar desfiinţat, este cel al turismului.

Politicienii români laudă potenţialul turistic al României, dar au găsit de cuviinţă că poate fi o anexă la un minister. Acum este doar un departament al ministerului Economiei.

De fapt, când vorbesc despre „potenţialul turistic” al României, politicienii au în vedere natura. Dar în sine, munţii, pădurile, câmpiile şi văile nu înseamnă decât natură care se află peste tot în lume. Turismul înseamnă în primul rând cultură. Turismul cultural aduce vizitatori, nu plimbăreţi prin munţi.

Chiar dacă se va înfiinţa un minister al turismului, foarte probabil ca unul de umplutură, adică fără bani, aşa cum este şi ministerul Culturii sau ministerul Sportului. Probabil aceste ministere vor reveni UDMR-ului.

Până acum s-ar părea că, totuşi, negocierile au decurs fără nervi, ambele partide s-au expimat cu o oarecare decenţă şi responsabilitate. Diferenţele nu par de nesurmontat. Singurul punct cu adevărat dificil va fi desemnarea premierului, dar mai ales numele premierului.

Dinspre PSD se aude din când în când câte o voce care spune „fără Florin Cîţu”. A devenit indezirabil Florin Cîţu? Aşa cum spuneam, decizia finală va fi luată de preşedinte. În ultima vreme Klaus Iohannis nu s-a exprimat în niciun fel. A preferat să lase partidele să se înţeleagă, să ajungă singure la un consens.

Putea face acest lucru mai devreme? Nu prea. De exemplu când a fost desemnat Dacian Cioloş cu formarea guvernului, PSD ar fi putut accepta să intre într-un guvern alături de USR şi UDMR. Nu a făcut acest lucru pentru că s-a speriat de modul de manifestare a USR-ului.

Partidul lui Dacian Cioloş rămâne încă într-o zonă anti-sistemică. Acest lucru a determinat şi PNL-ul să refuze oferta USR de refacere a coaliţiei de dreapta. De fapt, cearta nu este nici de stânga, nici de dreapta.

Până la urmă USR va trebui să renunţe la tonul certăreţ şi să se comporte ca un partid normal. Pentru asta are nevoie de o disciplină de partid, dar şi de găsirea unor valori reale în jurul cărora să-şi construiască o doctrină.

PNL îşi face mari griji din cauză că se aliază cu PSD. Modul în care se manifestă USR l-a împins către această soluţie. Chiar şi liberalii care sunt nemulţumiţi de alianţa cu PSD nu au argumente pentru a susţine că ar fi fost mai potrivită o alianţă cu USR.

Odată ajunşi în acest punct, mai rămâne  pentru PNL un lucru important de rezolvat: numele premierului.

Abia după ce acest nume va fi făcut public, va începe adevărata bătălie cu PSD pentru funcţia de prim ministru.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu