marți, 8 martie 2022

România iese din starea de alertă

 


Fără stare de alertă din 8 martie. Decizia autorităţilor vine în contextul în care numărul cazurilor noi de coronavirus este în continuă scădere, la fel şi cel al persoanelor aflate în spitalele de profil şi în secţiile de terapie intensivă (ATI).

Pentru că noul context epidemiologic o permite, începând cu 8 martie 2022 vor fi ridicate mare parte din restricţii.

Valul cinci al pandemiei de coronavirus este pe cale să se încheie în România, astfel că autorităţile au decis să nu mai prelungească starea de alertă. Pe 8 martie 2022, România iese oficial din starea de alertă, după aproape doi ani în care reprezentanţii autorităţilor au tot prelungit-o pentru a ţine sub control pandemia de coronavirus.

Anunţul potrivit căruia România iese din starea de alertă a fost făcut pe data de 4 martie 2022 de către preşedintele României, Klaus Iohannis. Acesta a anunţat oficial că nu mai este nevoie de prelungirea stării de alertă şi de impunerea unor restricţii dure, având în vedere contextul epidemiologic actual. Cu toate acestea, şeful statului i-a îndemnat pe români să fie în continuare responsabili, să păstreze obiceiurile bune din timpul pandemiei, având în vedere că virusul va continua să existe în România.

„Valul cinci este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii, cu un impact major pentru viitor. Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum.

Măsurile complete vor fi anunţate şi explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autorităţile abilitate.(…) Faptul că putem vorbi de o nouă etapă, care înseamnă cel puţin finalul acestui val pandemic se datorează în bună parte şi măsurilor eficiente de prevenţie adoptate de autorităţi. În mod evident, nu am fi putut reuşi fără responsabilitatea cetăţenilor, fără solidaritatea românilor care în marea lor majoritate au înţeles şi au respectat regulile. Doresc să mulţumesc încă o dată şi medicilor, asistenţilor medicali, infirmierilor, farmaciştilor şi tuturor celor care au fost permanent în prima linie în lupta cu virusul şi au făcut dovada dedicării şi a profesionalismului desăvârşit. Mobilizarea exemplară a sistemului sanitar, în ciuda vulnerabilităţilor majore cu care acesta s-a confruntat, a fost impresionantă. Pandemia ne-a învăţat şi lecţii pe care trebuie să le valorificăm. Şi poate cea mai importantă este cea a solidarităţii. Am oferit ajutor celor aflaţi în nevoie şi am primit sprijin de la parteneri europeni când ne-am confruntat cu probleme majore.(…) Ultimii doi ani ne-au demonstrat că trebuie să învăţăm să trăim în acest context epidemiologic, să ne adaptăm şi să punem în valoare oportunităţile existente, pentru a fi capabili să oferim îngrijirea şi protecţia de care are nevoie comunitatea. Ceea ce vreau să subliniez este că rămânem vigilenţi şi pe mai departe. Obiceiurile bune de prevenţie, dobândite în ultimii doi ani, trebuie menţinute. Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm şi să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.”, a spus preşedintele României, Klaus Iohannis.


Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu