marți, 19 iulie 2022

Când nevoia te învață

 


                                                                                                de Gheorghe Pârja

Relațiile oficiale ale țării noastre cu vecina Ungaria sunt reci, confuze și uneori provocatoare. Oamenii de rând, români și unguri, își văd însă de viața lor voioasă, ori anevoioasă, își împart bucuriile și necazurile fără ură și încrâncenare. Eu prețuiesc poporul și cultura maghiară. Caut apropierea dintre noi. În acest sens l-am invitat, în Maramureș, pe scriitorul Szentmartony Janos, președintele Uniunii Scriitorilor din Ungaria, unde i s-a decernat Marele Premiu al Serilor de poezie „Nichita Stănescu” de la Desești. L-a primit cu bucurie mărturisită. Am avut cu el dialoguri culturale și politice, într-o atmosferă calmă, înțelegătoare. Povestea ciudată se plămădește sus, în cancelarii.

Venirea recentă a președintei Ungariei în Transilvania a fost marcată de gesturi care nu se potriveau cu diplomația. Și alte declarații colțuroase, în numele unei îndelungi istorii comune. Mai nou, Ungaria practică o politică la două capete. Se burzuluiește la Uniunea Europeană, din care face parte, dar joacă alături de Rusia și de China. A refuzat să condamne invazia rusească în Ucraina, drept pentru care Ungaria are acces, deocamdată, la gazul rusesc, la un preț de cinci ori mai ieftin, prin conducta care trece prin Bulgaria și Serbia, deși rușii au tăiat aprovizionarea bulgarilor cu gaz.

Un eveniment de dată recentă mi-a atras atenția. Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, s-a întâlnit cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la București. Din discuțiile celor doi diplomați reiese că Budapesta caută un sprijin în zona euro-atlantică. La îndemână îi este România. Publicația Deutsche Welle crede „că Ungaria pare gata să-și abandoneze, pe moment, marșul său economic în Transilvania, iar România, în schimb, îi promite sprijin în criza gazelor, care a cuprins întregul continent.” Cei doi diplomați și-au vorbit unul altuia, ca doi vechi prieteni. Așa i-au văzut nemții.

O imagine nouă în relațiile dintre cele două țări, care au practicat legături rigide la nivel înalt. Am fost martori la replici tăioase, străine diplomației, în locul unor dialoguri care să caute soluții. Ministrul de Externe al Ungariei a insistat să deschidă porțile unui dialog, în condițiile în care Ungaria este cam izolată în Europa. Jocul politic, dublu, dincolo de limitele admise, nu îi este, se pare, de folos. Politica orgolioasă a Ungariei cedează în fața crizei economice, care a dus forintul la un minim istoric. Mai nou, guvernul Ungariei a acceptat condițiile puse de Comisia Europeană, pentru a putea beneficia de banii europeni.

Ungaria s-a angajat să schimbe regulile penale în procesele de corupție, să acorde mai mult spațiu dezbaterilor publice, iar banii europeni să aibă o destinație precisă: creșterea independenței energetice! Publicația amintită mai spune, prin vocea ministrului maghiar de externe venit la București, că Ungaria este dispusă la concesii simbolice și diplomatice. De pildă, vizita anuală a premierului Viktor Orban la tabăra de vară de la Tușnad, care va avea loc în această săptămână, nu va face valuri, nu-i va incita pe tinerii maghiari la entuziasme politice excesive și pasiuni apuse.

Vom vedea. Proiectele economice destinate de Budapesta doar comunită­ții maghiare nu vor mai fi discriminatorii. Să constatăm și asta. În schimb, Ungaria se obligă să susțină aderarea României în spațiul Schengen. România și Ungaria se vor susține reciproc în instituții internaționale. Budapesta ar putea miza pe președintele Johannis în cursa pentru șefia NATO. Se vede că vehiculata candidatură a președintelui României a intrat și în mediile diplomatice. Ungaria nu se va opune, cum a făcut până acum, primirii României în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Criza economică a împins Ungaria și România să renunțe la subiectele care incită la ură, denigrare, dezacorduri nemotivate. După câte îmi dau seama, nu este vorba de o reconciliere, ci de un pragmatism impus de împrejurări. Suntem în situația în care nevoia te învață să gândești pentru soluții. Este îmbucurător că totuși cei doi diplomați au avut discuții amabile, ca doi oameni inteligenți. Să vă țineți de bunul obicei al dialogului. Că nevoia este mare Doamnă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu