vineri, 12 august 2022

IN MEMORIAM – POETUL IOAN HADA

 


A venit o vreme tristă ca și pandemia (se întâmplă cu o periodicitate feroce) când din nou în Cer sunt chemați la Cenaclul Stelelor noi membri. După plecarea poetelor maramureșene Ioana Ileana Ștețco și Cornelia Vaida, aflu de la președintele Cenaclului Scriitorilor Maramureș, scriitoarea Florica Bud că poetul Ioan Hada a ales să părăsească această lume și să meargă să împartă haiku-urile lui îngerilor. 

Cert este faptul că va lipsi mult cenaclurilor băimărene pe care le frecventa cu religiozitate, pe care le respecta, fiind printre puținii care le știau cu adevărat menirea, aceea de a-i îndruma pe tinerii condeieri și nu numai, înainte de apariția lor cu versuri în volum tipărit.

Deși părea puțin ”aerian” Ioan Hada era un om cu picioarele pe pământ și zăbovind acum vreo 3-4 ani cu Domnia sa la o cafea la Casa Albă (unde altundeva se putea cu poetul Hada?)  acesta se arăta  mâhnit de faptul că multă lume („colegi”) publică vrute și nevrute (zicea el în neștire), acești ”literați” neparticipând la nici o ședință de cenaclu literar pentru a-i fi ”cântărite” versurile sau creațiile, pentru ca persoane specializate să le dea girul, lucru extrem de dăunător și periculos literaturii contemporane iar la întrebarea mea că ce ar trebui făcut, mi-a dat un răspuns extrem de pertinent: ”Editurile  dragă Gelu, care nu fac dovada performanței trebuie eliminate, deoarece azi, dacă ai bani, oricine poate deveni editor, lucru care nu se întâmpla înainte de 1989.”

Spuneam la început că Ioan Hada, poetul mereu gânditor, cu cafeaua la purtător, o să lipsească Băii Mari, și așa va fi! Fiindcă poetul Ioan Hada avea cultul prieteniei, te suna de ziua ta, te cinstea când avea bani, te ruga să-i oferi o cafea și o făceai cu plăcere fiindcă aveai ce discuta cu el și îl întâlneai ori de cîte ori mergeai în Baia Mare cu treburi, de obicei la ”Academia OJT”, la ”Casa Albă”, la Consiliul județean, Primăria Baia Mare dar și la ”Gold Plazza”, la restaurantul ”Budapesta”, la Gară, aș putea spune peste tot în orașele Baia Mare sau Baia Sprie.

Era introvertit, avea ciudățeniile lui (dar cine nu le are?!), era însă un boem și un bun camarad inclusiv de condei! La cel mai mic semn sau invitație, poetul Ioan Hada însoțit de veșnicul lui bagaj pe umăr, era prezent la datorie, fie că era manifestare la Târgu Lăpuș, Baia Sprie, Seini, Șomcuta Mare, Mireșu Mare, Satulung, Desești, Copalnic-Mănăștiur, etc

Despre poetul și omul Ioan Hada ar fi multe de spus, de exemplu eu nu mă puteam supăra pe Domnia sa niciodată indiferent ce mi-ar fi spus, dovadă ca i-am scris (la rugămintea lui)  la una dintre cărțile lui de poezii-haiku referințe critice, că, ori de câte ori aveam ocazia, am scris cu plăcere pe blogul personal sau ziarele locale (care s-au tot împuținat până au rămas două!) despre Domnia sa. În acest sens redau mai jos o cronică apărută în 13 mai 2019 în pagina de cultură a cotidianului tipărit și electronic ”Graiul Maramureșului”, după o ședință de cenaclu prezidată de poeta Florica Bud:

Poetul Ioan Hada ne-a dăruit Cartea cărţilor lui

Sâmbătă, 11 mai, într-o frumoasă zi de luna mai, membrii cenaclului băimărean s-au întâlnit pentru prezentarea cărţii „Cartea cărţilor mele”, Editura „Eurotip” Baia Mare, 2019, autor  poetul Ioan Hada.

După prezentarea volumului de către preşedintele Cenaclului Scriitorilor Maramureş, scriitoarea Florica Bud, poetul Ioan Hada a recitat un grup de poezii din proaspătul volum. Gelu Dragoş a recitat la rândul lui din autor, spre plăcerea auditoriului. Au urmat discuţiile legate de poemele şi volumul lansat. Pictoriţa dr. Gabriela Popiel consideră că „trebuie să apreciem poetul matur Ioan Hada şi nu omul”. Claudia Tomescu crede că „Ioan Hada are versuri care provin din sclipirile transmoderniste ale istoriei poeziei” şi ”are o cultură poetică solidă, fiind un autodidact”. Poetul Ioan Meteş Morar Chelinţanu spune că „are un stil propriu iar micropoemele lui sunt valoroase, autentice, originale”. Poetul Vasile Dan Marchiş vorbeşte despre evoluţia poetică a poetului şi afirmă că „Ioan Hada n-a trădat niciodată poezia şi reprezintă pentru el marea lui dragoste”.

Poetul Ioan Potop îl felicită şi crede că „poemele lui sunt adevărate metafore, îndemn înspre iubire şi frumos”. Jurnalistul Gelu Dragoş vorbeşte despre omul Ioan Hada şi consideră că „ a fost o şedinţă de cenaclu reuşită prin alegerea autorului care să citească, deşi ne întâlnim din ce în ce mai puţini”. Scriitorul Vasile Tivadar este încântat de „mesajul fiecărui poem” şi apreciază „simplitatea dezarmantă cu care reuşeşte să ajungă la inima cititorului”.

Concluzia a tras-o preşedintele cenaclului, doamna Florica Bud care a spus:”Atâta timp cât au scris despre poeziile lui oameni de litere asemeni Constanţei Buzea, Leon Baconsky, Al. Cistelecan, Ion Mureşan, Ioan Es. Pop, Marian Ilea, Vasile Dobre, Dragomir Ignat, Eugen Evu, Dragoş Vişan ori Alex Ştefănescu sau Grigore Ciascai (ultimii, contra-referinţe critice) este demn de apreciat”.

 La final, vă lăsăm în compania versurilor lui Ioan Hada:

prindere

cerul

mohorât

mai tare

decât

frunza-n

veştejire

începe şi

el

să prindă

descompunerea

ultimelor zile

din bătrâneţe”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și să-i dea liniștea sufletească de care nu a avut parte aici pe pământ!

                                                                                   Gelu DRAGOȘ, U.Z.P.R.



Un comentariu: