duminică, 23 octombrie 2022

Mulțumim Satu Mare!

 


Sâmbătă, 22 octombrie, am participat la activitatea culturală - Zilele Revistei „Cronograf”, Satu Mare, 21-23 octombrie 2022”-.

 Am răspuns cu plăcere invitației făcute de poeta Loredana Știrbu, secretar de redacție al revistei. Fac o paranteză, scriitorii și oamenii de cultură din Satu Mare sunt cunoscuți prin evenimentele culturale pe care le inițiază și desigur prin revistele pe care le editează. Amintesc Revista „Acolada”, „Poesis” și desigur Revista „Cronograf” (Mircea Petean, director onorific, redactor șef, Robert Laszlo, secretar de redacție, Loredana Știrbu, redactori: Felician Pop, Vasile Conoși-Mesteșanu și Cornelia Bălan Pop, tehnoredactor, Dinu Virgil, ilustrații, Ovidiu Hațieganu.)

Nu este prima dată când particip la zilele Revistei „Cronograf”, singură ori alături de câțiva cenacliști băimăreni; sper să nu fie ultima participare. Colaborarea cu neobosita Loredana Știrbu  a  început printr-o ședință comună a celor două cenacluri, Cronograf și Cenaclul Scriitorilor din Maramureș, întâlnire ce a avut loc la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare. A urmat invitația la prima ediție a Zilelor Revistei ”Cronograf”,  la care am răspuns cu plăcere. Mă întorc la ziua de ieri. Ajunsă în fața Hotelul „Poesis”, locul de desfășurare ale celor mai multe activități sătmărene -- locaș al omului de afaceri și cultură, Dumitru Păcuraru -- am avut plăcerea să întâlnesc, pe, chiar sufletul activității amintite, poeta Loredana Știrbu. Alături de ea m-a întâmpinat cu zâmbetul  de acum consacrat, scriitoarea bucureșteancă Adriana Ungureanu, care prin modul prietenos și prin voioșie, acaparează audiența. Adriana, trecând peste oboseala drumului lung, București - Satu Mare, este mereu ca o rază de soare într-o zi mai puțin luminoasă. Am revăzut cu plăcere pe: poetul Mircea Petean alături de muza și soția sa, Ana, pe binecunoscutul poet Ion Cristofor, poeta Ana Herța, veniți cu toții de la Cluj, unde sunt și membrii ai Filialei Cluj-Napoca a Uniunii Scriitorilor din România. Din Bistrița-Năsăud a participat artistul plastic, Lucian Dobârtă, din Baia Mare, poetul Nicolae Scheianu. I-am revăzut și pe scriitorii sătmăreni: Vasile Conoși- Mesteșan, fotograful de serviciu, Ileana Bonta, Ileana Bilstrup, Gheorghe Cormoș.

 Mi-ar fi plăcut să îi revăd și pe scriitorii: Cornelia Bălan Pop, Radu Ulmeanu, Gheorghe Glodeanu, George Vulturescu și desigur pe simpaticul Ionică. Data viitoare. Alături de acești scriitori a fost și un grup de tineri, uniți într-un cenaclu al tinerilor, lucru îmbucurător. Asadar, ieri a fost ziua a doua a acestei activități culturale, adică ziua în care ne-am deplasat pentru început la Carei, la Castelul „Karoly”,  unde s-a desfășurat prima parte a activității, adică prezentarea invitațiilor și lectura proprie, care uneori a fost însoțită de acorduri de chitară, executate de tânărul Adrian Lupescu. Aici l-am întâlnit pe neobositul culturnic, Felician Pop, care, de altfel, ne-a prezentat pe fiecare în parte. După vizitarea castelului, păstrat în condiții deosebite și după fotografia de grup, făcută oficial de fotograful  răspomenit, ne-am deplasat la Casa Memorială  „Ady Endre” și la conacul în care a trăit o perioadă. Prezentarea a fost făcută de doamna Eniko Szilagyi, care se ocupă de complexul muzeal și de domnul Arpad Muzsnay, care ne-a însoțit pe tot parcursul deplasărilor, oferindu-ne informații utile. După ce am depus jerba de flori  și am fost fotografiați din nou, ca un grup ce merită imortalizat, am plecat din localitatea, ce poartă numele poetului, spre Supuru de Jos, să depunem o jerbă de flori și la bustul poetului George Boitor. Aici ne aștepta binecunoscutul Robert Laszlo, director de direcție și revistă, un tânăr plin de inițiative și energii creatoare, pentru care, alte județe ar putea să invidieze județul Satu Mare. La bustul poetului, alături de oficialități a fost prezent nepotul său de frate și un grup de tineri, care au recitat din creațiile consăteanului lor. Despre viața poetului ne-a vorbit scriitorul Ștefan Haiduc, autorul cărții despre viața și opera lui. După fotografia de grup ne-am deplasat la Beltiug pentru a depune o altă jerbă de flori la bustul ziaristului și omului politc, Viorel Sălăgean. Despre viața și faptele sale, ce i-au dat dreptul de a avea o statuie, ne-a vorbit călduros primarul din localitate, Bartok Gurzău Ioan. Ne-am întors tocmai la timp pentru a participa la - Festivalul Concurs Național de Folk „Radu Bud”.

 Mulțumim, Satu Mare!


FLORICA BUD, PRESEDINTELE CENACLULUI SCRIITORILOR MARAMURES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu