Painting depicting the signature of the armistice in the railway carriage. Behind the table, from right to left, general Weygand, Marshal Foch (standing) and British Admiral Rosslyn Wemyss and fourth from the left, British Naval Captain Jack Marriott. In the foreground, Erzberger, Major General Detlof von Winterfeldt (with helmet), Alfred von Oberndorff and Ernst Vanselow
11 noiembrie este a 315-a zi a calendarului gregorian și a 316-a zi în anii bisecți. 50 de zile rămase până la sfârșitul anului.
Sărbătorile Zilei de 11 noiembrie
(BOR) † Sf. Mare Mc. Mina; Sf. Mc. Victor, Vichentie şi Ștefaniada; Sf. Cuv. Teodor Studitul
Sfântul Mare Mucenic și făcător de minuni Mina (cunoscut și ca Sf. Mina Egipteanul sau Sf. Mina cel din Cotiani) a trăit între anii 285 – 309 d. Hr. A pătimit și a fost martirizat în timpul marii persecuții a creștinilor, ordonată de împăratul Dioclețian. Este considerat ca fiind protector al celor păgubiți.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
(BRU) Sf. Mina, martir († secolul al III-lea); Ss. Victor, Vichentie și Ștefanida, martiri († secolul al II-lea); Sf. Teodor Studitul, cuvios, mărturisitor († 826)
Sfântul Mare Mucenic și făcător de minuni Mina (cunoscut și ca Sf. Mina Egipteanul sau Sf. Mina cel din Cotiani) a trăit între anii 285 – 309 d. Hr. A pătimit și a fost martirizat în timpul marii persecuții a creștinilor, ordonată de împăratul Dioclețian. Este considerat ca fiind protector al celor păgubiți. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la 11 noiembrie .
(BRC) Sf. Martin din Tours, episcop (d. 397)
Martin de Tours sau Martin cel Milostiv (n. 316 sau 317 la Sabaria, astăzi Szombathely, Ungaria – d. 397, Candes-Saint-Martin, Franța) a fost, începând cu 371, al treilea episcop de Tours, unul din cei mai populari sfinți în Biserica Catolică, venerat de asemenea ca sfânt în Biserica Ortodoxă și în Biserica Anglicană
Romania - Ziua Veteranilor
Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.
Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.
cititi mai mult pe www.agerpres.ro
Polonia – Ziua Independenței (1918)
Angola – Ziua Independenței (1975)
Belgia – Ziua Armistitiului
Franța – Ziua Armistițiului
SUA – Ziua Veteranilor
Astăzi în istorie pentru 11 noiembrie
Evenimentele Zilei de 11 noiembrie în Istorie:
- 11 noiembrie 1673 – Bătălia de la Hotin;
- 11 noiembrie 1918 – Armistițiul de la Compiègne
11 noiembrie 43 î.Hr. - În Roma antică a fost încheiat al doilea Triumvirat între Octavianus Augustus, Marcus Antonius şi Marcus Aemilius Lepidus. După asasinarea lui Caesar, prietenul și locotenentul său Marcus Antonius, a incitat multimea într-un stralucitor discurs împotriva asasinilor, care au fugit către Grecia. Al doilea triumvirat a fost o lupta pentru guvernarea Romei între Octavianus și Marc Antoniu, rivali pentru preluarea puterii, și un al treilea, Marcus Aemilius Lepidus, care a fost înlăturat în scurt timp. La randul sau, Marc Antoniu a fost eliminat in urma războiului civil, Octavianus rămânând singurul conducător.
Augustus Octavian Caesar (n. 23 septembrie 63 î.Hr., Roma — d. 19 august 14 d.Hr., Nola), cunoscut anterior drept Octavian, primul Împărat Roman.
Marc Antoniu „Marcus Antonius” (n. 82 î.Hr., Roma, Republica Romană — d. 1 august 30 î.Hr., Alexandria, Egipt) a fost un general și politician roman, locotenent al lui Cezar, membru, alături de Octavian și Lepidus, al celui de-al II-lea triumvirat (43 î.Hr.).
Marcus Aemilius Lepidus, (n. 89 î.Hr. sau 88 î.Hr., d. 13 î.Hr. sau începutul lui 12 î.Hr.) a fost un patrician roman care a devenit membru al celui de-al doilea triumvirat și al colegiului pontifilor Pontifex Maximus. Tatăl său, Marcus Aemilius Lepidus (120-77 î.Hr.) a fost implicat într-o rebeliune contra republicii romane, ceea ce i-a adus moartea.
11 noiembrie 1028 - A murit imparatul bizantin Constantin al VIII-lea Porfirogenetul; (n.960). A condus Imperiul Bizantin din 15 decembrie 1025 si pana la moartea sa.A fost fiul împăratului Romanos al II-lea și al împărătesei Theophano si fratele mai mic al marelui împărat Vasile al II-lea , care a murit fără copii și astfel a lăsat conducerea Imperiului Bizantin în mâinile sale.
11 noiembrie 1050 - S-a nascut Henric al IV-lea, impărat al Sfantului Imperiu romano-german; (d. 1106).
A intrat în conflict direct și cu papa Grigore al VII-lea în chestiunea acordării investiturii episcopilor germani. Victorios asupra marilor seniori feudali, l-a demis din funcție pe papa Grigore al VII-lea la Worms în anul 1076. Excomunicat la rândul său, de Papă, Henric al IV-lea a fost nevoit să se umilească, așteptând ridicarea excomunicării timp de trei zile, fără încălțăminte, în zăpadă, la Canossa.
11 noiembrie 1100 - Henric I al Angliei se căsătorește cu Matilda a Scoției, fiica regelui Malcolm al III-lea al Scoției
11 noiembrie 1154 - S-a născut regele Sancho I al Portugaliei; (d.26 martie 1212).
Sancho I, Rege al Portugaliei, supranumit Populatorul, al doilea rege al Portugaliei, s-a născut pe 11 noiembrie 1154 în Coimbra, și a murit pe 26 martie 1212 în același oraș. Si-a dedicat o mara parte din domnie organizării politice și administrative a regatului. A acumulat un tezaur național, a sprijinit noi industrii, și clasa medie a comercianților. Mai mult, a creat orașe și sate noi , și s-a ocupat de repopularea părților nordice ale Regatului Portugaliei, în special cu flamanzi si burgunzi ; de aici provine supranumele „Populatorul”. Regele era cunoscut de asemenea pentru pasiunea sa pentru literatura și cunoaștere în general. Ela scris mai multe cărți de poezii și a trimis pe cheltuiala statului studenți portughezi la universitati europene.
11 noiembrie 1155 - S-a născut regele Alfonso al VIII-lea al Castiliei; (d. 1214). Este recunoscut pentru rolul său în Reconquista și prăbușirea Califatului Almohad . A condus coaliția unor prinți creștini și cruciați străini cu care a strivit puterea almohazilor în batalia de la Las Navas de Tolosa in anul 1212, eveniment care a dus la inceputul supremației creștinilor în peninsula Iberica ocupata de arabi.
11 noiembrie 1215 - Al patrulea Conciliu de la Lateran se reuneşte la initiativa papei Innocentiu al III-lea. Timp de trei saptamani, pana la 30 noiembrie 1215, sunt luate numeroase decizii menite sa intareasca rolul Bisericii Romei in crestinatate occidentala si este definita doctrina transsubstanţierii, procesul prin care pâinea şi vinul se transforma în trupul şi sângele Mantuitorului Iisus Hristos. De asemenea, accentul pus de acest Conciliu pe represiunea impotriva evreilor si a ereticilor, a prefigurat aparitia Inchizitiei.
11 noiembrie 1417 - Oddone Colonna este ales în unanimitate Papa, sub numele de Martin al V-lea, încheindu-se astfel schisma Bisericii Apusene, inceputa in anul 1378 , când au fost aleși doi papi rivali: Urban al VI-lea la Roma și Clement al VII-lea la Avignon, in Franta. După anul 1409 au existat chiar trei papi rivali, celor doi adăugându-li-se papa Alexandru al V-lea din Pisa, in Italia. Schisma apuseană a luat sfârșit abia în anul 1417, prin alegerea ca papă unic, a lui Martin al V-lea, la Conciliul de la Konstanz , sediul papalității fixându-se definitiv la Roma.
11 noiembrie 1493 - Cristofor Columb descoperă în a doua sa călătorie în Antile, Insula Sfântul Martin.
Cristofor Columb (n. între august și octombrie 1451 – d. 20 mai 1506) navigator italiano-spaniol. A navigat spre vest, pe Oceanul Atlantic, în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent, America, în perioada precolumbiană fiind cunoscută numai Lumea Veche.
11 noiembrie 1493 - S-a născut alchimistul, medicul, astrologul, teologul si filosoful elveţian Paracelsus; (m. 24 septembrie 1541).
Paracelsus (Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim) (n. 1493 sau 1494 – d. 24 septembrie 1541, Salzburg), celebru alchimist, medic, fizician, astrolog, teolog, filozof elvețian. A fost inițiatorul mișcării iatrochimice. Pe numele adevarat Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, a studiat medicina in facultati din Germania, Franta si Italia si a calatorit in intreaga Europa, facand un popas chiar si in Tarile Romane si Transilvania.
Medic, alchimist si filosof, Paracelsus a ramas in istorie drept una dintre cele mai pitoresti figuri ale Renasterii. Poate fi considerat deschizator de drumuri in medicina, pentru ca a recomandat pentru prima data utilizarea medicatiei chimice, in special a preparatelor extrase din metale, la tratarea sifilisului.
A studiat medicina populara si efectul apelor minerale asupra unor afectiuni. Savantul elvetian a sustinut ca doar in urma experientei dobindite la capatiiul bolnavilor un medic se poate considera profesionist, scrierile nefiind deloc suficiente.A predat la Universitatea din Basel, insa datorita teoriilor sale revolutionare a fot obligat sa plece de la catedra, corpul profesoral coalizandu-se impotriva lui.
11 noiembrie 1500 -A fost semnat Tratatul de la Granada, de către Ludovic al XII-lea, rege al Franţei (1498-1515), şi Ferdinand al II-lea al Aragonului (1479-1516), privind împărţirea regatului Neapole.
11 noiembrie 1572 - Astronomul danez Tycho Brahe a observat pentru prima dată o “stea nouă”, ce se numea Casiopeea B sau Noua Casiopee 1572, una dintre multele supernove observate în Galaxia Calea Lactee.
11 noiembrie 1620 - Corabia Mayflower, care a adus primii emigranți englezi în America de Nord, a ancorat la Cape Cod.
Mayflower a fost corabia care i-a transportat pe așa-zișii “părinții pelerinajului” (engl. Pilgrim fathers) din centrul Angliei în America de Nord pentru a începe o nouă viața în aceste meleaguri. Nava a părăsit pe 6 septembrie 1620 portul Plymouth și a atins Capul Cod la 21 noiembrie 1620. La bordul navei Mayflower se aflau 102 pasageri și echipajul de 30 de persoane. Căpitanul vasului era Christopher Jones.
Scene de la întemeierea coloniei britanice Massachusetts la bordul navei Mayflower sunt redate în basorelieful Monumentului Reformei din Geneva. La întemeiere a fost alcătuit un gen de “constituție”, așa-zisul Mayflower Compact. Mulți americani, îndeosebi familiile cu un nivel social ridicat din Noua Anglie consideră că sunt urmașii pasagerilor vasului Mayflower. În 1897 a fost întemeiat în Plymouth “The General Society of Mayflower Descendants”.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
11 noiembrie 1673 - A avut loc Bătălia de la Hotin, parte din Războiul polonez-otoman din 1672–1676
În noiembrie 1673, oștile polono‑lituaniene, conduse de hatmanul Ioan Sobieski (viitorul rege al Poloniei în perioada 1674-1696), împreună cu o oaste de cazaci zaporojeni au luptat împotriva a 40.000 de turci, care apărau cetatea. Cetatea Hotinului a fost pierdută de către turci, fiind ocupată de armata polonilor. Deși inițial de partea turcilor, domnitorii Ștefan Petriceicu al Moldovei și Grigore I Ghica al Țării Românești au trecut de partea polonezilor, sprijinindu-i în luptă.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
11 noiembrie 1675 - Gottfried Leibniz a folosit pentru prima oară calculul integral pentru găsirea ariei de sub graficul unei funcții.
11 noiembrie 1748 - S-a născut Regele Carol al IV-lea al Spaniei; (d. 1819).
11 noiembrie 1784 - În timpul răscoalei ţărăneşti conduse de Horea, Cloşca şi Crişan în Transilvania, ţăranii din Zarand cer desfiinţarea nobilimii şi împărţirea moşiilor acesteia.
Răscoala ţăranilor iobagi din Transilvania, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan (1784), numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc.
Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național. A izbucnit la 1 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.
cxititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
11 noiembrie 1810 - S-a născut dramaturgul, poetul şi romancierul francez Alfred de Musset;(d.2 mai 1857).
Alfred de Musset (n. 11 decembrie 1810 în Paris – d. 2 mai 1857 în Paris), scriitor și dramaturg francez recunoscut ca unul dintre reprezentanții marcanți ai romantismului în această țară.
11 noiembrie 1816 - Pe lîngă Seminarul Teologic din Chişinău, in Basarabia ţaristă, a început să funcţioneze un pension pentru fiii de nobili.
11 noiembrie 1821 - S-a născut prozatorul rus Feodor Dostoievski, cunoscut pentru celebrele sale romane “Crimă şi pedeapsă” – 1866, “Fraţii Karamazov” – 1880 şi “Idiotul” – 1868; (m. 9 februarie 1881).
Feodor Mihailovici Dostoievski (n. 30 octombrie 1821 (S.N. 11 noiembrie) – d. 28 ianuarie 1881 (S.N. 9 februarie), St. Petersburg, Rusia), unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.
11 noiembrie 1845 - S-a născut Vasile Stroiescu (n. 11 noiembrie 1845, Trinca, județul Hotin, d. 13 aprilie 1926, București), cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române, care a promovat cultura națională și a neamului.
Vasile Stroiescu (n. 11 noiembrie 1845, Trinca, județul Hotin, d. 13 aprilie 1926, București), cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române, care a promovat cultura națională și a neamului.
11 noiembrie 1855 - A decedat filosoful danez Søren Kierkegaard; (n. 1813).
Søren Aabye Kierkegaard (n. 5 mai 1813, Copenhaga – d. 11 noiembrie 1855, Copenhaga), filozof, scriitor și teolog danez din secolul al XIX-lea. Prin concepția sa filozofică asupra constrângerii omului de a-și alege destinul, a exercitat o influență hotărâtoare asupra teologiei și filozofiei moderne, în special asupra filozofiei existențiale.
11 noiembrie 1869 - (30 octombrie s.v.) S-a născut medicul român Nicolae Paulescu, descoperitorul pancreinei (insulina), membru de onoare post-mortem al Academiei Române; (m. 19 iulie 1931).
Nicolae Constantin Paulescu (n. 11 noiembrie sau 30 octombrie SV 1869, București; d. 19 iulie 1931, București), om de știință român, medic și fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București, a contribuit la descoperirea hormonului antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
11 noiembrie 1869 - S-a nascut Regele Victor Emmanuel III al Italiei; (d. 28.12.1947).
A fost membru al Casei de Savoia și rege al Italiei (1900-1946). În plus, el a pretins titlurile de împărat al Etiopiei (1936-43) și rege al Albaniei (1939-43) care au fost recunoscute de marile puteri în 1937 și 1939. În timpul lungii sale domnii, Victor Emanuel al III-lea a văzut două razboaie mondiale și nașterea, creșterea și căderea fascismului în regatul Italiei.
11 noiembrie 1872 - S-a născut actrita americana Maude Adams; (d.17 iulie 1953).
11 noiembrie 1882 - S-a născut Regele Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei; (d. 15.09.1973).
11 noiembrie 1883 - S-a născut istoricul român Ştefan Ciobanu, membru al Academiei Române; a fost preocupat de fenomenul literaturii române vechi şi a fost un susţinător al introducerii limbii române în şcolile basarabene.A cercetat demografia Basarabiei si a fost vicepresedinte al Academiei Romane 1ntre 1944-1948.; (d. 28 februarie 1950).
11 noiembrie 1885 - S-a născut George Patton, general american renumit din cel de-Al Doilea Război Mondial,pentru campaniile din Africa de Nord şi Sicilia; (d. 21.12.1945).
George Smith Patton, (n. 11 noiembrie 1885 – d. 21 decembrie 1945), general al armatei S.U.A. cel mai cunoscut pentru prestația sa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, luând parte la campaniile militare din Africa de Nord, Sicilia, Franța și Germania între anii 1943 și 1945. A participat și la Primul Război Mondial, comandând tancurile nou introduse în armata SUA
11 noiembrie 1889 - Washington a devenit cel de-al 42-lea stat american.
11 noiembrie 1898 - S-a născut Rene Clair, regizor francez de film; (d. 1981).
René Clair (n. 11 noiembrie 1898, Paris – d. 15 martie 1981, Neuilly-sur-Seine), născut ca René-Lucien Chomette, regizor și scriitor francez.
11 noiembrie 1901 - S-a născut Magda Goebbels, soţia lui Joseph Goebbels, seful propagandei naziste; (d. 1 mai 1945).
Johanna Maria Magdalena Goebbels sau Magda Goebbels (n. 11 noiembrie 1901, Berlin — d. 1 mai 1945, Berlin) a fost soția ministrului propagandei celui de-Al Treilea Reich, Joseph Goebbels. In ziua de 1 mai 1945,la sfârșitul celui de-Al doilea razboi mondial, când Berlinul era înconjurat de trupele Armatei Rosii, Magda Goebbels și- a ucis cei șase copii, iar apoi s-a sinucis, împreună cu soțul său.
11 noiembrie 1918 - În pădurea de la Compiègnere are loc semnarea Armistițiului de la Compiègne între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia, la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918, încetează ostilitățile Primului Război Mondial.
Tratatul de armistițiu a avut loc la 11 noiembrie 1918 între Imperiul German și puterile Antantei și a pus capăt Primului Război Mondial pe frontul de vest. Tratatul a fost semnat într-un vagon de tren în pădurea Compiègne (a intrat în vigoare la ora 11:00). Principalii semnatari au fost mareșalul Ferdinand Foch, comandantul forțelor Antantei, și Matthias Erzberger din partea Germaniei.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
11 noiembrie 1918 - Împăratul Carol I al Austriei renunţa la tron.
Carol I al Austriei sau Carol al IV-lea al Ungariei (n. 17 august 1887, Castelul Persenbeug, Austria Inferioară – d. 1 aprilie 1922, Funchal), născut Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria – din dinastia Habsburg-Lorena, ultimul împărat al Austriei (1916 – 1918) și totodată ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea), ultimul rege al Boemiei (sub numele de Carol al III-lea).
11 noiembrie 1924 - Este inaugurat Monumentul Unirii de la Cernăuţi, în prezenţa regelui Ferdinand al României, a reginei Maria şi a primului ministru Ionel I.C.Brătianu. Acest monument a fost demolat în 1940 de autorităţile sovietice de ocupaţie, refăcut în parte în 1941 de români, dar în 1944 a fost distrus iarăşi de sovietici. Din acest monument se mai păstrează doar un singur fragment, reprezentînd Bourul care calcă Pajura imperială şi se află expus la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.
cititi mai mult pe anonimus.ro
11 noiembrie 1928 - S-a născut Mircea Mureşan, regizor român de film, preşedinte al Societăţii pentru drepturile de Autor (“Răscoala”, “Ion”, “Horea”, “Sexy–serai Ada Kaleh”).
11 noiembrie 1933 - Apare la Bucureşti, România, revista săptămînală politico-literar-teatrală şi de artă “Cuvîntul liber”, sub conducerea lui Tudor Teodorescu-Branişte.
11 noiembrie 1933 - S-a născut popularul actor român de teatru si film Ştefan Bănică sr.; ( n.Calarasi ; d. 26.05.1995 Bucuresti ).
11 noiembrie 1940 - După ce Uniunea Sovietica a cotropit in 28 iunie Basarabia, ca urmare a Pactului Ribentrop-Molotov, administrația sovietică a trecut la reorganizari administrativ-teritoriale. Astfel în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM), au fost create următoarele raioane : Căușeni, Edineț, Kotovsc (Hîncești), Călărași, Lazovsc (Sîngeri), Leova, Orhei, Rezina, Rîșcani, Florești, Fălești, Vulcănești, Cimișlia.
11 noiembrie 1944 - S-a născut la Homoraciu, jud. Prahova, ziaristul roman Petre Mihai Bacanu.
11 noiembrie 1944 - Administraţia română din teritoriul eliberat al Transilvaniei de Nord este expulzată de sovietici, care introduc o administraţie militară proprie. Măsura este destinată să ofere URSS un mijloc de presiune pentru a favoriza instituirea controlului PCR asupra ţării.
11 noiembrie 1946 - Începe procesul conducătorilor şi membrilor organizaţiilor de rezistenţă anticomuniste: Sumanele Negre, Mişcarea naţională de Rezistenţă, Haiducii lui Avram Iancu şi Grupul de Rezistenţă Sinaia.
11 noiembrie 1947 - Se dă sentința în procesul Iuliu Maniu. Maniu, în vârstă de 75 de ani, este condamnat la închisoare pe viață împreună cu vicepreședintele PNȚ, Ion Mihalache.
11 noiembrie 1950 - S-a născut la Slobozia, jud.Ialomita, poetul român Mircea Dinescu, dizident anticeausist si luptator in Revolutia anticomunista din 1989.
Mircea Dinescu (n. 11 noiembrie 1950, Slobozia), poet, scriitor, publicist și om de afaceri român. Este director al revistelor „Plai cu boi” şi „Aspirina săracului” (volume de poezie: “Moartea citeşte ziarul”, “Rimbaud negustorul”, “La dispoziţia dumneavoastră”).
11 noiembrie 1958 - A încetat din viaţă criticul de film André Bazin: “Ce este cinematograful?” ; (n.8 aprilie 1918).
11 noiembrie 1960 - S-a născut Stanley Tucci, actor si regizor de film american.
Stanley Tucci (n. 11 noiembrie 1960), actor, producător, regizor și scenarist american. A fost nominalizat pentru multe și importante premii ale industriei de film și este binecunoscut pentru rolul său în filmul The Lovely Bones.
11 noiembrie 1962 - S-a născut actriţa americancă Demi Moore.
Demi Guynes (n. 11 noiembrie 1962, Roswell, New Mexico) cunoscută profesional ca Demi Moore, actriță, regizoare, producătoare și fostă compozitoare și fotomodel american.
11 noiembrie 1962 - A murit Ion I. Nistor, istoric şi om politic român, membru al Comitetului de organizare a Adunării Naţionale de la Cernăuţi pentru Unirea cu Romania, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”. A fost profesor la Universitățile din Viena și Cernăuți, rector al Universității din Cernăuți, profesor universitar la București, membru al Academiei Romane din 1911, director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaș al Partidului National Liberal ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al Lucrărilor Publice, al Muncii și, în final, al Cultelor și Artelor.; (n. 4/17 august 1876).
11 noiembrie 1964 - S-a născut actrita americana Calista Flockhart, protagonista serialului de succes “Ally McBeal”.
11 noiembrie 1965 - In Rhodesia de Sud (azi, Zimbabwe), guvernul minoritar al albilor condus de Ian Smith, declara independenţa tarii fata de Marea Britanie
11 noiembrie 1966 - NASA lansează Gemini 12. Echipajul a fost compus din Jim Lovell și Buzz Aldrin.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
11 noiembrie 1970 - A intrat în vigoare Convenţia ONU asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii.
11 noiembrie 1970 - S-a născut compozitorul si cantaretul Pavel Stratan, (albumul „Amintiri din copilărie”); ( n.Niscani, Basarabia).
11 noiembrie 1973 - A decedat Artturi Ilmari Virtanen, chimist finlandez, laureat al Premiului Nobel ; (n. 15.01.1895).
11 noiembrie 1974 - S-a născut popularul actor american Leonardo DiCaprio (“Batman Forever”, “Romeo şi Julieta”, “Titanic”).
Leonardo Wilhelm DiCaprio (n. 11 noiembrie 1974, Los Angeles, California), actor și producător de film american. A fost nominalizat de cinci ori la Premiile Oscar, și de zece ori la Premiile Globul de Aur, câștigând în 2004 Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă pentru filmul The Aviator, și în 2013 Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un musical/comedie pentru rolul din filmul Lupul de pe Wall Street.
11 noiembrie 1975 - Angola devine independentă faţă de Portugalia.
11 noiembrie 1981: S-a născut Guillaume, Mare Duce de Luxembourg, moștenitorul coroanei Luxembourgului.
11 noiembrie 1992 - Conducerea Bisericii Anglicane a acceptat hirotonirea preoţilor femei.
11 noiembrie 1995 - A încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc Creştin şi Democrat.
Corneliu (Cornel) Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj – d. 11 noiembrie 1995, București), politician român, liderul opoziției din România postcomunistă. Corneliu Coposu s-a nascut in ziua de 20 mai 1914 la Bobota in judetul Salaj, intr-o familie care a luptat si pentru recunoasterea drepturilor romanilor din Imperiul Austro-Ungar.
Tatal sau, care a fost deputat in Marea Adunare de la Alba Iulia si a votat pentru Marea Unire de la 1918, a fost de mai multe ori inchis datorita crezurilor sale politice. Corneliu Coposu a primit o educatie aleasa, dupa finalizarea cursurilor liceale inscriindu-se la Universitatea din Cluj. Tot in aceasta perioada leaga o prietenie cu politicianul Iuliu Maniu, care ii va deveni mentor si model.
In 1935 a fost ales presedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului National Taranesc din Cluj, iar doi ani mai tarziu a devenit secretar personal al lui Iuliu Maniu, functie pe care a avut-o pana la arestarea fruntasului taranist si a sa in 14 iulie 1947.
In toata aceasta perioada a desfasurat o intensa activitate politica, astfel ca a fost desemnat secretar al Delegatiei Permanente al PNT. Corneliu Coposu a fost incarcerat, impreuna cu intreaga conducere taranista, din 1947, urmatorii noua ani fiind tinut in arest preventiv fara sa fie judecat. In 1956, i s-a intentat un proces pentru inalta tradare, fiind condamnat de comunisti la munca silnica pe viata.
Datorita regimului din inchisoare s-a imbolnavit grav, iar in 1964 a fost pus in libertate. Securitatea nu l-a scapat nici o clipa din ochi, casa fiind perchezitionata cu regularitate. In momentul izbucnirii Revolutiei din 1989 a lansat un mesaj-manifest in care a anuntat reactivarea Partidului National Taranesc, dizolvat de catre comunisti.
Din acest moment a devenit liderul opozitiei din Romania, intre 1991-1993 asigurand conducerea Conventiei Democrate Romane. In urma scrutinului electoral din 27 septembrie 1992 a obtinut postul de senator. Cu putine luni inainte de a se stinge din viata, lui Corneliu Coposu I-a fost acordata Legiunea de Onoare, cea mai inalta decoratie a Republicii Franceze.
11 noiembrie 1998 - Serviciul Roman de Informatii (SRI) a intrat in posesia unor documente, microfilme si instalatii specifice miniaturizate, descoperite de vamesii portului Constanta intr-un container expediat de firma Megapower din SUA. Containerul a ajuns in portul Constanta pe 18 mai 1998, fiind adus de o nava-port container aflata sub pavilion bulgaresc. Scandalul “Megapower” a tinut multa vreme prima pagina a ziarelor.
11 noiembrie 2001 - China a fost acceptată oficial în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) de către cele 142 de state membre, reunite la Doha, în Qatar, pentru cea de-a patra conferinţă ministerială, după 15 ani de negocieri (cele mai lungi negocieri din istoria GATT).
11 noiembrie 2004 - A încetat din viaţă Yasser Arafat, lider palestinian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace alături de liderii israelieni Ytzak Rabin şi Shimon Perez; (n. 24 august 1929).
Yasser Arafat (pe numele său adevărat Muhamed Abdel Rauf Arafat al-Qudwa al-Husseini, zis și Abu Amar (n. 24 august 1929, Cairo- d. 11 noiembrie 2004, Paris) lider palestinian. Yasser Arafat a murit într-un spital din Franţa la varsta de 75 de ani, dupa ce a a intrat în comă din 3 noiembrie şi a suferit o hemoragie cerebrala. El a fost adus la un spital militar din apropierea oraşului Paris, de la Ramallah din Cisiordania, la sfarsitul lunii octombrie cand starea sanatatii sale s-a deteriorat. A condus lupta poporului său pentru libertate timp de peste 40 de ani. Natura exactă a bolii sale ramane un mister, medicii excluzand acuzaţia facuta de grupurile militante palestiniene că ar fost otrăvit.
Sursa: Wikipedia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu