vineri, 4 noiembrie 2022

OANCĂ AURELIA, „ DIN PULBERi DE STELE”- Editura Eurotip, Baia Mare, 2017

 

Motto: „Cartea este apa spiritului” („Fântâna de carte” din Budapesta, Ungaria)

Iubirea ca temă centrală cu toate atributele ei  (neliniști, neîncredere, bucurii, doruri multe, căutări și regăsiri  etc este mereu prezentă prin imaginea artistică în această carte de poezii. Se știe că dragostea doar oferă și nu trebuie să aștepte nimic în schimb, de aceea scriitoarea  Aurelia Oancă își dorește o iubire ca-n visele ei cele mai frumoase.

„Aș vrea să pot aprinde focul,/ Din inima celui de gheață,/ Să-l fac să înțeleagă jocul/ Ce doar iubirea te învață./ Aș vrea din stele să înșir/ Un colier de strălucire./ Să-l fac al dragostei potir/ Umplut cu suflet și iubire.” ( Aș vrea...)

Romantismul este vraja  care transformă praful zilelor obișnuite într-un voal aurit” Elinor Glyn-iar poeziile scrise de Oancă Aurelia din acest volum ne poartă într-o lume a dorului,  de „noi”, de țară, de copilărie și de....Eminescu.

Schimbările din natură prin rotirea celor patru anotimpuri sunt asociate cu trepidațiile, vibrațiile sau freamătul sufletului în manifestarea sentimentului  iubirii:

„La fel și dragostea se stinge/ Ca frunza ruginită toamna./ Atunci când sufletul îl ninge,/ Și când durerea îl destramă./Din focul ei de altădată,/ Doar țurțuri vor rămâne-n cale,/ Fără putere să străbată/ Spre inima scăldată-n jale./ Ca frunza verde și iubirea,/ Se stinge-ncet prin anotimpuri,/ Căci asta-i viața, asta-i firea,/ Nu poți de toate să te bucuri.”( Ca frunza este și iubirea)

Discursul liric al autoarei Aurelia Oancă ne propune atât suișuri dar și coborârea și uitarea, îndepărtarea acestui sentiment al iubirii reciproce:

„Iubirea e un lanț,/ Din fire nevăzute,/ Ce inimi împresoară/ Și sufletele leagă/ Și le transformă-ntr-unul/ Dar când se rupe lanțul,/ Și firele-i atârnă/ Ca zdrențele din suflet/ ce-i sfâșiat de dor,/ Iubirea nu e cântec,/ E neagră și amară/ Otravă ce omoară/ Un suflet iubitor/ Nu mai e lira ierbii,/ E viscolul de iarnă/ E frigul ce îngheață,/ O inimă și-un dor.”( Iubirea e un lanț )

„Eul” liric al poetei exprimă neliniștea îndrăgostitei atunci când iubitul  nu-i răspunde în același fel:

„Nu mai cred niciun cuvânt,/ Nici gândurile tale,/ Sunt vorbe goale  spuse-n vânt/ Și-mprăștiate-n cale. De dragoste tu îmi vorbești,/ De dorurile tale,/ Dar te ascunzi după povești...  ( Nu mai cred...)

Așa cum ne încântă auzul artistul numit Fuego prin invocarea casei părintești „care nu se vinde” de cele mai multe ori „se vinde”- totuși casa copilăriei fiecăruia  din noi rămâne în memorie, în amintirile copilăriei, în visele îndrăznețe ale tinereții.

„Sub cheie stă ascunsă,/ A mea copilărie,/ De taine e pătrunsă,/ De dor, de reverie./ Deschid încet cu taină,/ Pătrund în vechea casă,/ Când amintiri  mă-ndeamnă/ Și doruri mă apasă./ Apoi, încet, cu pasul/ Calc pe covorul vechi,/ Care ascunde valsul/ Ce-mi sună în urechi.” ( Casa părintească ) iar „Copilul din mine se roagă”pentru o lume mai bună și mai dreaptă:

„În lumea cu oameni și fapte,/ E greu să străbați liniștit,/ Dar stau și ascult blânde șoapte,/ Copilul sunt eu, n-am murit...Și nu am să las niciodată,/ Copilul din suflet să crească,/ Vreau pacea, iubirea cea dată,/ De vocea lui nepământească.”

Deoarece românii-poeți îl iubesc pe Eminescu, nu putea să lipsească „Steaua nopții”: „Tu, ești un Eminescu/ Iar eu, o Veronică. Din toate ne-am ales cu,/ Poeme ce ridică,/ Al nopții văl de vise,/ Din stele zămislit/ Și din iubiri promise/ Și-n suflete primit.”

Prof. OLIMPIA MUREȘAN, ULMENI, MARAMUREȘ, octombrie, 2022

                                                     *******


Date biografice : Aurelia Oancă

Membru al Clubului Gold al colaboratorilor revistei ”Poezii pentru sufletul meu” din Canada.

S-a născut in  data de 13 Decembrie 1948 in  comuna Sătmărel din  judetul Satu Mare. Locuieste in orasul Baia Mare, judetul Maramures, Romania.

”Scriu de la șaizeci de ani și asta în urma unei întâmplări hazlii pe care doresc să v-o relatez în câteva cuvinte. Îi citeam povești nepoatei mele, atunci de patru ani, când ea a fost curioasă să afle ce a făcut Cenușăreasa și Prințul, după ce s-a terminat povestea. Când i-am spus că nu știu, ea m-a pus la punct, spunându-mi: „Ia caută în capul tău și spune-mi !”. Acesta a fost începutul.

De atunci am scris multe povești, dar am publicat doar vreo 20. În paralel am scris și poezii pentru copii.

Următorul pas a fost romanul. Am publicat trei romane: Flămânzi de dragoste; Caruselul; Floarea de câmp. Dar odată intrată în templul culturii, treptele următoare au fost pe tărâmul poeziei.

Eu consider poezia, muzica sufletului, plimbarea cuvintelor printre gânduri. Ea exprimă sentimente, trăiri, simțiri, gânduri mărețe, dragoste de neam și țară, dragostea pentru tot ce ne înconjoară. Acest  rai, dăruit  nouă  de  Dumnezeu, nu  ne lasă să  trecem  nepăsători, să nu observăm sau să nu simțim ce simte natura. Am scris și scriu, despre  tot și despre toate. Încerc, prin rândurile mele să ajung la inimile dumneavoastră, să simțim sau să trăim la fel sentimentele sau gândurile exprimate în rime.”

Cărți publicate :

Literatură pentru copii:

1.Povești  de  iarnă, editura Zestrea, Baia Mare,2008.

2.Tărâmul zânelor, editura Zestrea, Baia Mare, 2009.

3.Lilica-Buburuzica și Dodi-Licurici, editura Zestrea, Baia Mare, 2009.

4.Menelau-Miorlau și Lilica-Miaunica, editura Eurotip,Baia Mare, 2010.

5.Frumoasa Sânziana, editura Transilvania, Tecuci, 2011

6.Săniuța Fermecată, editura Eurotip, Baia Mare, 2012.

7.Prințul   din codru, editura Eurotip Baia Mare, 2013.

8.Două fete…și Miruna, editura Eurotip Baia Mare, 2014

9.Au mă doare…Nu mă doare ! editura Eurotip, Baia Mare, 2016

Proză:

1.Flămânzi  de  dragoste, editura Eurotip, Baia Mare, 2011.

2.Caruselul, editura Eurotip Baia Mare,2012.

3.Floarea de câmp, editura Eurotip, Baia Mare, 2014.

Poezie :

1.Din  pulberi  de  stele, editura Eurotip, Baia Mare, 2017.

2.Zboruri  înalte, editura  eCreator, Baia Mare, 2017.

3.Prin ochi de copil, editura Eurotip, Baia Mare, 2018

4.Poezia picturii-Pictura poeziei, editura eCreator, Baia Mare, 2019.

Antologii:

1.Baia Mare și Unirea, editura eCreator, Baia Mare 2017

2.Vara Cuvântului, editura eCreator, Baia Mare, 2018.

3.EMINESCIANA. București. 2018.

4.Treptele speranței, editura Lucas, Brăila, 2019.

5.AD INFINITUM,     CLUJ. 2019

6.POEZIE DUPĂ O FOTOGRAFIE. Editura PIM 2019

Reviste:

 1.Freamăt

2.Agora literară

3.Seniorul Băimărean

4.Eminesciana

5.Poezii pentru sufletul meu

Premii:

Premiul cu titlu de merit: PREMIUM la sectiunea Creatii literare a concursului Gala artelor la ceas aniversar, al revistei Poezii pentru sufletul meu, editura Globart Universum Montreal, 2020

Diploma de Excelenta, pentru merite deosebite in pastrarea, promovarea si dezvoltarea culturii si spiritualitatii romanesti  si a imaginii revistei de literatura, arta si cultura”Poezii pentru sufletul meu”,Montreal, 2020

Emblema de Merit: Merit de Excelenta pentru promovarea culturii romane in lume, Revista ”Poezii pentru sufletul meu”, Montreal, 2020.

                                                                                                  GDL

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu