joi, 23 martie 2023

Luminiţa Arhire: DEȘTEPTAREA PRESUPUSELOR OI ȘI RENEGAREA SPIRITULUI GREGAR

 

Măi să fie… de la o vreme încoace constat că e mare deranj deoarece, în loc să fie oi pașnice, disciplinate, care să înghită fără comentarii orice furaj jurnalistic de laborator, cetățenii României au devenit niște oi inteligente care se uită cu mai multă grijă la ceea ce li se oferă la masa de prânz și, dacă nu li se pare în regulă, se mută pe altă pășune. În această situație, observ o mobilizare „fără precedent” (ca să-l citesc pe marele ziarist, specialist și analist militar Radu Tudor) ca să fie combătute „narativele toxice” și consecințele lor extreme, „narative toxice” însemnând, în traducere, faptul că populația a început nu numai să se îndoiască de meniul oficial, ci chiar si-a permis să se gândească liber la altă listă de bucate, mai acceptabile!

Cum trezirea din moțăială a unei populații este pentru orice supra-birocrație o surpriză nedorită, reacția oficială nu a întârziat să apară… E suficient să spun că nu a existat, până la evenimentul COVID&SLAVA, o astfel de înghesuială de site-uri, conferințe, emisiuni, Lucieni Mândruți și Constantini Ilași care să combată fenomenul așa-ziselor „fake-news-uri”. E o înghesuială acolo, de zici că se dau tigăi gratis la supermarket!

S-au făcut liste cu ăia indezirabili… s-au nominalizat site-urile pe care ar fi bine ca poporul să le evite, ni s-a spus pe larg, cu o superioritate plină de îngăduință, ce anume ar trebui să credem fără să cercetăm, s-au interzis publicații, s-au amendat posturi de televiziune, adică… ei s-au străduit! Bănuiesc însă că nu s-au străduit destul din moment ce rezultatul strădaniei a fost aproape nul: entuziasmul euroatlantic a scăzut dramatic în sondaje, încrederea în instituțiile europene s-a prăbușit, atașamentul pentru Unchiul-Licurici Sam s-a prefăcut într-o privire chiorâş-chiondorâş la șlitul ăluia, veșnic deschis, deoarece, după cum ne aducem aminte, Băsescu Petrov i-a promis niște delicii erotice care să depășească limita mandatelor sale, în timp ce poporul nu numai că nu dorește să „presteze”, dar chiar a început să scrie pe garduri „BRE, LICURICIULE, HAI, TRAGE FERMOARUL, C-AI ÎNTRECUT MĂSURA!!!”.

În timpul pandemiei, cetățenii au fost reticenți… și cu cât le spunea premierul Cîțu, într-o limbă fără vocale, să se înțepe că pe urmă vor putea beneficia de sorbitul cafelei la barul din colț, cu-atât și-au făcut ei cafeaua la ibric și au băut-o acasă, neinjectați… Apoi au avut și tupeul să ceară socoteală pentru sumele fără-număr, fără-număr plătite pentru așa-zisele doze de „imunizare”.

Așa că acum observ o oarecare șifonare… și-un bosumflat „de ce nu credeți, măi români, ce vă spunem noi?”

Bunăoară, G4 MEDIA, o platformă profund independentă, după cum știți, a trebuit să se mobilizeze exemplar și să facă o conferință, pe 20 martie 2023… Lucrările conferinței au fost moderate de Cătălin Gomboș de la Radio România Actualități (foto 2)… adică de către domnul din fotografie, cel cu coada-de-cal nu la spate, ci în față, după cum puteți observa… Conferința s-a numit: „Filmul captivant al știrilor false și cum îl demontăm. Principalele teme anti-europene”

La conferința au participat: E.S. Doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România; Patrick Leusch, Head of European Affairs, Deutsche Welle; Marius Pieleanu, sociolog; Bogdan Oprea, profesor, Facultatea de Jurnalism, Universitatea din București; Radu Burnete, director executiv, organizația Concordia și, bineînțeles, Dan Tăpălagă, jurnalist, G4Media.

Eu nu știu dacă a fost chiar captivant, că n-am rezistat decât la prima parte a conferinței în care doamna doamna Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, ne-a zis că să fie bine, ca să nu fie rău… adică: „Situațiile fără precedent cer măsuri fără precedent. UE a început să ia măsuri, însă încă suntem departe de eficiența necesară. Măsurile UE vizează 3 planuri: comunicarea strategică, reglementarea online și acțiunea coordonată.”… „…Încercăm să adaptăm acțiunile la specificul românesc -activități de combatere și de educare.”… „Dorim un conținut mai sigur. Copiii noștri sunt expuși la un conținut dramatic și noi deseori suntem expuși la produse, servicii îndoielnice.”… „ACTUL SERVICIILOR DIGITALE va trebui implementat de statele naționale. Instituțiile care sunt cu lupa pe dezinformare. Ele trebuie sprijinite și consolidate.”

Mie, din toate cele, mi-a țiuit în urechi sintagma „ACTUL SERVICIILOR DIGITALE”… Dacă nu știți, despre asta e vorba: o reglementare care pe lângă niște pansamente generale care par a se strădui să-l ferească pe consumator de reclame înșelătoare și de alte chestii similare, are și-un mic PARAGRAF DE CRIZĂ, care sună așa:

„Mecanismul de criză: În contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și al consecințelor deosebite în ceea ce privește manipularea informațiilor online, a fost adăugat un nou articol care instituie un mecanism de răspuns în situații de criză. Acest mecanism va fi activat de Comisie la recomandarea Comitetului coordonatorilor naționali ai serviciilor digitale. Aceasta va permite analizarea impactului activităților VLOP și VLOSE asupra crizei în cauză și va permite luarea de decizii cu privire la măsurile proporționale și eficace care trebuie puse în aplicare pentru respectarea drepturilor fundamentale.”

Aha-ha! Deci, când va analiza Comisia vieții IMPACTUL ia să vedeți ce MĂSURI PROPORȚIONALE va lua! Mi se pare mie sau PARAGRAFUL DE CRIZĂ descrie, după câtă literatură cunosc eu, cea mai curată CENZURĂ?!!!

Oricum, peste toate, mare îngrijorare, mare, că oaia românească, atât de supusă până acum, și-a cam pierdut încrederea în mamaie Uniunea Europeană…

„România a plecat prin 2015 de la o atitudine foarte entuziastă pro-europeană față de majoritatea europeană. Lucrurile s-au rupt în timpul pandemiei. Media europeană arată o creștere a încrederii în UE, în timp ce în România ea se prăbușește. Și ajungem astăzi la o diferență de circa 16%, foarte, foarte îngrijorătoare care nu e o fotografie, ci este o tendință.” (extras din intervenția lui Dan Tăpălagă)

Păi, cum așa? Cine-s vinovații? Ne zice tot domnul analist Dan Tăpălagă:

„Unul dintre răspunsuri îl găsim în sondajul Avangarde, și anume vaccinul. Discursul anti-vaccin a prins foarte bine în România și pe acest fond discursul anti-UE. Dacă avem acest tablou relativ simplu, evident întrebarea e: ce se poate face? Una dintre cauze sunt campaniile orchestrate la care participă o bună parte din societate: PARTIDE, MEDIA, UNII SPECIALIȘTI. Sunt mulți care ar trebui să se simtă vinovați pentru că a fost nu doar un discurs împotriva sănătății publice, ci și împotriva societății democratice. Gloanțele cu care au tras ei au lăsat mai multe cadavre.”

Deci, nu politicile pe-din-dos, cu cozile împletite pe sub scaune, ale Uniunii Europene și ale marilor firme PHARMA, care s-au umplut, în mod cinic, de bani ca vulpea de purici, ci, ca întotdeauna, CEILALȚI sunt de vină, cei care, ce obrăznicie, au băgat de seamă golănia!!!

…………………………………………………………………………..

P.S. Domnul Marius Pieleanu a făcut, ca de obicei, un sondaj de opinie… Acum, și cu sondajele astea… e ca la cofetărie: vrei prăjitură parfumată? bagi vanilie, coajă de lămâie, cocos, rom – îți iese prăjitura ca un deliciu aromat… Dar dacă nu bagi nimic, iese o pâine dulce și-atât, care nu-ți spune nimic… Așadar, dacă domnul Pieleanu întreabă în sondaj: „Dumneavoastră personal credeți că afirmația «Bruxelles-ul ne OBLIGĂ să mâncăm insecte» reprezintă o realitatea sau este utilizată ca instrument de propagandă împotriva Uniunii Europene?”, va primi 33% răspunsuri neparfumate cum că aceasta este realitatea și 50% răspunsuri la fel de inodore că este un instrument de propagandă împotriva UE… Dar ia să fi întrebat dânsul dacă Uniunea Europeană NE PREGĂTEȘTE, subtil, pentru experimentul cu lăcusta, și să vezi minune cum 80% dintre intervievați ar fi răspuns cu un DA!!! parfumat cu de toate! Căci sondajele împotriva manipulării ticluite de maestrul Pieleanu au și ele, nu-i așa? o cantitate apreciabilă de manipulare!

 

Autor: Luminiţa Arhire

Sursa: Gandeste.org



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu