sau
Vise și gânduri împlinite, sub medalionul: ,,Concurs. ACROSTIH ȘI POEZIE - DIN VATRA SATULUI".
Era începutul zilei de 16 februarie, anul 2023, după Domnul, când am inițiat - precum o joacă, acest proiect literar sau concurs - cu cerințe stricte, în ceea ce privește creațiile ce vor intra în jurizare.
Condiția principală a fost realizarea unui acrostih (sau mai multe variante ale aceluiași autor!), din care să rezulte, la citirea pe verticală a primei litere, sintagma DIN VATRA SATULUI. Punct. Este, în fapt, titlul revistei, fondată în anul 2009, de către: Ramona și Gheorghe Ursan, Vasile și Cristina Bele, prof. Florica Jurasko și Marius Săsăran - ,,cei șase magnifici", care am inițiat și am crezut în acest proiect literar, numit REVISTA DIN VATRA SATULUI.
Era într-un mijloc de decembrie, 2009, când în Chiuzbaia, încă mai funcționa Festivalul de Obiceiuri și Datini de Iarnă. Acum acest festival nu se mai ține în Chiuzbaia - pe motiv că l-au ,,mutat la Centru". Poate, pentru cei ,,de la Centru" a fost o hotărâre avantajoasă, dar satul Chiuzbaia, prin mutarea acestuia a pierdut mult. Mult. Asta e. Am comentat și atunci despre acest lucru ce nu mi-a plăcut, comentez și acum, dar lucrurile au trecut. Nu poți întoarce roata, nu-i așa? Mă doare și acum faptul că nu avem un Festival al Obiceiurilor și Datinilor la Chiuzbaia. Dar, nu Festivalul Datinilor face obiectul rostirii mele, ci apariția editorială a revistei DIN VATRA SATULUI - mulțumindu-le celor care, de-a lungul timpului, ne-au fost alături, ne-au susținut și apreciat, ne-au încurajat sau ne-au criticat. Criticați sau nu, susținuți sau nu, noi - colectivul de redacție, am privit mereu înainte și nu ne-am lăsat încătușați sau înrobiți. Ne-am păstrat direcția și ,,ne-am văzut de drumul nostru!", în ciuda unora sau cu respectul altora. De-a lungul timpului am reușit să tipărim 42 de numere din revista ,,DIN VATRA SATULUI", mulțumind lui Dumnezeu.
Azi, avem această revistă, sub recomandarea ASCIOR - Asociația pentru Civilizație Ortodoxă - Buzău - prin reprezentant ing. Ioan Niculae Mușat, dar și sub egida L.S.R. - Liga Scriitorilor din România - prin reprezentant Al. F. Țene - lucruri minunate, care ne onorează și ne obligă.
Iată-ne, azi, în anul XV, al apariție noastre, mai puternici și mai căliți, mai curajoși ca niciodată, încât am avut curajul de a organiza și iniția (sau iniția și organiza!), primul nostru concurs, pe care l-am numit metaforic:
,,Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp! Concurs. Acrostih și poezie - Din vatra satului", unde am reușit cu ajutorul unor prieteni extrem de generoși, să adunăm și niște premii pentru cei mai curajoși participanți. Celor care au dorit să ni se alăture în acest demers, contribuind fiecare după putința lor, Bunul și Dreptul Dumnezeu să le răsplătească fapta înmiit în ce își doresc. Chiar și în nume personal aduc mulțumiri tuturor - celor implicați, după efortul fiecăruia. Mulțumiri, participanților. Ei, participanții, ne-au surprins extraordinar de mult și de plăcut. Vorbesc în cunoștință de cauză - pentru că m-am implicat și ocupat de la bun început cu sufletul, fără ,,să știu în ce intru"! Una este să fii participant într-un concurs și altă responsabilitate atrage organizarea și inițierea unui concurs. Felicitări, participanților!
Am avut în total 71 de creații literare trimise pentru concurs, din care au rămas în finală - 60, celelalte fiind respinse nu din motive calitative, ci pentru că nu au făcut obiectul concursului și a condițiilor impuse. Le-am apreciat, ca și creații literare și le vom publica în numerele viitoare, ale revistei DIN VATRA SATULUI.
Avem participanți care au dorit să intre cu mai multe variante. Nefiind condiționați de acest criteriu, am acceptat variantele, mulțumindu-le și felicitându-i.
Pentru a elimina orice comentariu care ne-ar fi adus, am numerotat fiecare poem, iar membri juriului au primit materialele spre jurizare, fără nume, doar un număr în dreptul fiecărui poem-acrostih, rugându-i, ca în final, dacă vor dori, să întocmească un scurt cuvânt. Deocamdată suntem în perioada de jurizare, dar dat fiind Sărbătorile Pascale, am hotărât să mai amânăm o săptămână perioada de jurizare până la afișarea rezultatelor finale.
Le mulțumim și membrilor din juriu pentru osteneala și efortul depus, rugând pe Maica Domnului, cea Pururea Fecioară, să-i ocrotească și să le dăruiască sănătate în lumina gândului cules din cuvânt.
Așteptăm cu nerăbdare notele și premianții, dar rogu-vă o singură remarcă - din partea unuia care a văzut fiecare creație literară - ele, poemele-acrostih sunt valoroase și profunde, încât le va fi greu juraților să decidă (asta fără a influența puterea deciziilor membrilor din juriu, repet, este doar o constatare personală).
Atât, deocamdată! Dar voi reveni cât de curând cu alte amănunte despre volumul în care vor fi incluse aceste creații literare, cât despre premiile și etapa finală în care acestea vor fi înmânate. Surprizele sunt multe și frumoase! O să îmi dați dreptate. Zi binecuvântată să aveți. Sărbători binecuvântate alături de cei dragi. Lumina Învierii să ajungă în sufletele noastre!
VASILE BELE
Fapte minunate ! D zeu să fie cu voi ! Felicitări !
RăspundețiȘtergere