vineri, 8 decembrie 2023

Lucian Liviu Perța, la 70 de ani de viață și 50 de parodie


 O întâlnire savuroasă” cu „cel mai mare parodist român”, Lucian Perța, a fost organizată la Casa de Cultură din Vișeu de Sus. Evenimentul, organizat la aniversarea a 70 de ani de viață și 50 de ani de parodie, a stat „sub semnul poeziei, al parodiei și al muzicii și a fost colorată cu zâmbete și presărată cu daruri”.

Cu această ocazie, Primăria și Consiliul Local Vișeu de Sus i-au acordat o diplomă de excelență, în semn de recunoaștere și apreciere a contribuției sale deosebite la viața culturală vișeuană.
În această lună, în cadrul unui eveniment organizat la Căminul Cultural Gâlgău (localitatea sa de naștere), Lucian Perța a primit din partea Primăriei Gâlgău o diplomă de onoare pentru întreaga activitate culturală. În plus, noul supliment al revistei Caiete Silvane este dedicat scriitorului Lucian Perța, la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Lucian Perța a fost catalogat de criticul literar Gheorghe Grigurcu, dar și de regretații Laurențiu Ulici și Marin Mincu drept “cel mai mare parodist român”. Licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a debutat în culegerea „Cântec de început”, în anul 1967. La Festivalul-concurs de creație „La Zalău se mai și zâmbește” din 1997 a obținut Premiul special pentru genul parodie, gen literar în care Lucian Perța excelează. Este membru fondator al grupului Ars Amatoria din Cluj și între anii 1994-2013 a fost directorul Casei de Cultură Vișeu de Sus. Din anul 2007 a devenit cetățean de onoare al orașului.
„La ora actuală, Lucian Perța este, fără dubii, cel mai apreciat și mai cunoscut parodist din țară, numele său fiind cunoscut în mai toate redacțiile literare din țară. Prin parodiile sale pline de sevă și de umor refulează și defulează, fără dubii, spiritul unui poet subtil și plin de substanță, însă parodia este regina sa între regine, sensul existenței sale. Mă tem că Lucian Perța gândește în parodii și vede lumea ca pe o imensă sală de lecturi paralele – originalul și parodia”, a punctat Nicolae Scheianu în volumul documentar biobibliografic care i-a fost dedicat în anul 2013, publicat de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”.

Articol de Camelia TOCACI
Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu