sâmbătă, 23 noiembrie 2024

Cum ar vota românii educați la alegerile prezidențiale?


Politologul Grigore Pop Elecheș, profesor la titrata Princeton University, explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum ar putea Elena Lasconi să devină marea surpriză a primului tur al prezidențialelor și cum ar putea să-l învingă pe George Simion.

Românii, în special cei educați, par că nu sunt atât interesați de un președinte care să aibă cunoștințe în domeniul relațiile internaționale și a geopoliticii, cât de cineva care să-l oprească pe George Simion să intre în turul 2. Este una dintre concluziile care se poate desprinde dintr-un sondaj realizat de profesorul Grigore Pop Elecheș.

Chiar dacă România se află în proximitatea unui război, iar situația la nivel global tinde să se complice, românii par mai degrabă conectați la ceea ce se întâmplă pe plan intern. Din ultimul sondaj de opinie, realizat de profesorul român, reiese că românii, cel puțin o bună parte a celor cu educație superioară, care trăiesc în mediul urban, ar prefera-o pe Elena Lasconi lui George Simion, dar chiar și lui Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă sau Mircea Geoană.

Sondajul online este unul independent, a fost făcut de Grigore Pop Elecheș în colaborare cu firma Pollfish și a fost validat de Universitatea Princeton.

Elena Lasconi ar fi pe val, chiar dacă prestația sa de la dezbaterea prezidențială a fost mai degrabă submediocră și a arătat din nou grave lacune în ce privește cunoștințele sale de politică externă. Iar președintele, conform Constituției României, are un rol extraordinar de important în politica externă.

În plan extern, preşedintele României dă direcția politicii externe și reprezintă ţara în relaţiile diplomatice cu celelalte state. Practic, el încheie tratate internaţionale în numele României, care sunt negociate de Guvern, iar apoi supuse spreratificare Parlamentului. Totodată, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice, așa cum prevede Articolul 91 din- Constituţia României.

Dacă rezultatele unui prim sondaj efectuat între 15 și 18 noiembrie arătau că 17,1% dintre respondenți ar fi pus ștampila pe Elena Lasconi, un studiu și mai recent, făcut între 19 și 21 noiembrie, arată că 20,9% ar vota-o acum pe Lasconi.

 Grigore Pop Elecheș precizează că sondajul a fost realizat online, iar la el au luat parte în special oameni din mediul urban. Din acest motiv, el spune că lucrurile ar putea să nu stea chiar așa pe 24 noiembrie, când la vot se vor prezenta și români mai puțin educați, dar și mulți care provin din mediul rural.

„La studiu au luat parte peste 2.000 de persoane, cam 2.100, preoponderent din mediul urban. Privind rezultatele, se poate desprinde ideea că, de exemplu, cei de la AUR și SOS ies foarte aproape de rezultatele oficiale din europarlamentare. Practic, PSD-ul iese ceva mai jos. Și USR și REPER au rezultate mai bune, parțial aș spune fiindcă respondenții provin din mediul urban și dintre cei cu o educație superioară. Eu am o ponderare bazată pe aceste rezultate locale. Practic, cei care au votat PSD-ul în alegerile locale au o ponderare mai mare în analiză, tocmai ca să încercăm să compensăm pentru acest rezultat. Rezultatul este destul de slab pentru Marcel Ciolacu, este sub celelalte sondaje”, spune profesorul.

Profesorul admite că sondajul are o limitare, în sensul că printre cei care și-au exprimat intenția de vot nu s-au regăsit români din Diaspora.

„Faptul că nu cuprinde și răspunsurile unor persoane din diaspora limitează cumva acest sondaj. Pentru că noi nu știm exact cum se va vota în diaspora. Este un eșantion unde am văzut că ultima dată s-a votat foarte mult AUR și SOS, iar în 2020 mult USR. Bine, de fapt și în 2020 s-a votat și pro AUR în diaspora, dar nu așa de mult ca la europarlamentare. Și să nu uităm că la europarlamentare, în 2024, diaspora a votat și pro USR, dar mai ales pro diverși foști membri ai USR, mă gândesc aici la Nicolae Ștefănuță, actualmente vicepreședinte al Parlamentului European. Așa că avem elemente care să indice că Lasconi și Simion vor atrage și la prezindențiale o bună parte din voturile diasporei”, spune Elecheș.

Altfel, în analiza sa, independent de sondaj, Grigore Pop Elecheș amintește de alegerile din 2000, când la fel ca în 2024, candidații de centru dreapta s-au aglomerat, iar rezultatul a fost că au avut câștig de cauză pentru turul al doilea Ion Iliescu și Vadim Tudor. Cu toate acestea, deși există unele similitudini, Grigore Pop Elecheș nu crede că George Simion va reuși să adune la fel de multe voturi ca Vadim Tudor.

Chiar și așa, profesorul român de la Princeton îndeamnă la precauție și spune că nu este momentul ca vreunul dintre candidați să deschidă șampaniile puse la rece.

Sursa: Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu