Zeci de mii de ucraineni care au fugit de invazia Rusiei în 2022 aleg acum să se întoarcă în regiunile din Donbas aflate sub ocupație rusă. Cauza principală a acestui fenomen este greu de ignorat: presiunea economică tot mai mare pe care o resimt persoanele strămutate intern în regiunile controlate de Ucraina.
Conform consilierului primarului din Mariupol, Petr Andriușcenko, care a oferit informații pentru Kyiv Post, motivul principal al acestei întoarceri este economic. „Valul acesta a început anul trecut, după ce guvernul Ucrainei a anulat ajutoarele sociale pentru persoanele strămutate intern”, explică Andriușcenko.
În plus, pentru mulți, chiria unei locuințe în orașele mari din Ucraina devine o povară imposibil de suportat, iar programele de creditare, precum yeOselya, sunt inaccesibile, mai ales pentru cei din estul țării. Lipsa locurilor de muncă și prețurile ridicate sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă refugiații.
De asemenea, există zone din Ucraina, cum ar fi regiunile vestice, unde refugiații găsesc mai multe oportunități, în contrast cu orașele din sud și est, care sunt percepute ca fiind „neprietenoase” pentru persoanele strămutate, din cauza lipsei locurilor de muncă și a unei comunități care nu pare deschisă față de noii veniți.
Pentru cei care aleg să se întoarcă în regiunile ocupate de Rusia, aeroportul Șeremetievo din Moscova a devenit principalul punct de tranzit. După ce Rusia a închis ultima trecere terestră la granița cu Ucraina, aceasta este singura cale oficială pentru ucrainenii care vor să se întoarcă în Donbas. Călătoria presupune un traseu lung și complicat: autobuz până la Varșovia, tren la Minsk, apoi avion până la Moscova. Aici, ucrainenii sunt supuși unui control riguros, fiind interogați despre loialitatea lor față de statul ucrainean.
Chiar și în fața acestor dificultăți, mulți nu au altă opțiune. Potrivit estimărilor, circa 200.000 de ucraineni au încercat să revină în teritoriile ocupate, însă au fost refuzați la frontieră. Oficialii locali din Mariupol susțin că numărul celor care se întorc ar putea ajunge până la 300.000. Cert este că, indiferent de cifra exactă, peste 100.000 de ucraineni au reușit să ajungă în regiunile ocupate de ruși.
Această situație scoate în evidență o realitate sumbră: eșecul autorităților ucrainene de a oferi sprijin adecvat persoanelor strămutate în interiorul țării. Locuințele insuficiente, lipsa locurilor de muncă și condițiile economice dificile.
Dacă aceste provocări nu vor fi adresate, se pare că, în ciuda riscurilor, tot mai mulți ucraineni vor continua să se întoarcă în teritoriile controlate de Rusia, în căutarea unei vieți mai suportabile.
Grigore CIASCAI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu