marți, 31 decembrie 2024

Aniversare. Lector universitar dr. Ilie Gherheș. La mulți ani binecuvântați!


Ilie Gherheș, născut la 1 ianuarie 1962 în comuna Petrova, este lector univ. dr. la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Filiala Baia Mare și cercetător II, șef de secție la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie, Universitatea din București, iar din anul 2002 este doctor în științe istorice – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași.

 Dr. Ilie Gherheș a stabilit raporturi de coordonare, în decursul carierei sale, cu Comisia de Heraldică, Sigilografie și Genealogie Maramureș (președinte), Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Maramureș (președinte), Asociația „Pro Unione” Baia Mare, Maramureș (președinte), Asociația „Clio Centenar” Petrova, Maramureș (președinte), Societatea Culturală Pro Maramureș „Dragoș-Vodă”, Cluj-Napoca (consilier științific), colegiul de redacție al revistei Familia română (membru) etc.

În anul centenarului Marii Uniri, lector universitar dr. Ilie Gherheș a lansat o carte eveniment, la Editura Gutinul, cu titlul Maramureșenii și Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în care a dezvăluit detalii neştiute despre evenimentul care a marcat formarea României moderne. A publicat și două monografii ale localităților din zona Fisculaș (Fisculaș – amprente monografice: Baia-Sprie, Cavnic, Dumbrăvița, Șișești, Fundația „Andrei”, Baia Mare, 2012) și Bistra (Comuna Bistra – monografie, Baia Mare, Eurotip, 2011 – coautor). Și-a exprimat punctul de vedere pe subiecte și evenimente din Maramureș în volumele Maramureș – pecete de românitate. (1 decembrie 1918 – 30 august 1940) (2018); Istoricul martir Dr. Alexandru Filipaşcu. Un aristocrat al propriului destin (2019); (a)casa sufletului meu (2021), în care a reunit 54 de editoriale scrise pentru revista „Dacia nemuritoare”.

„Ilie Gherheș crede că istoria este un exercițiu de sinceritate și că emoția patriotică este lacrima îngerului păzitor. Frumoasă mărturisire de credință! Într-o vreme în care, din motive absolut bizare, istoria națională este redusă la tăcere în școli, gest necugetat, cu urmări ușor de bănuit. Ilie Gherheș se încăpățânează să ne fie dascăl de trecut, prin cărțile și articolele publicate. În care sunt cuprinși, mai ales, timpii istorici ai Maramureșului. Are harul de a ne transmite pulsul evenimentelor, evocându-le într-un mod emoțional și cărturăresc. Scrie cu patima istoricului, fără patimi istorice. Parcă se contopește cu personajele despre care relatează. Chiar dacă abordează întâmplări din ultimele decenii, știe că identitatea nu se naște spontan. Nici la oameni, nici la comunități. Caută în prezentul nostru frământat evenimente care vor deveni referințiale.” (Gheorghe Pârja, Ilie Gherheș și sentimentul familiar al istoriei, în Graiul Maramureșului / 9 martie 2021)

 

Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis” și blogul Moara lui Gelu

vă urează un sincer

„La mulți ani!”

 

REDACȚIA

La mulți ani!

 


Mulțumim, 2024!

 

 

Bunul Dumnezeu și Maica Domnului ne-au binecuvântat cu cele mai minunate daruri!

În 2025, vă dorim sănătate, împliniri și pe Dumnezeu aproape!

La mulți ani! 

ANGELA SIMIONCA

În inimi astăzi...



În inimi astăzi să purtăm
Doar bucurii și pace,
Și-n jurul nostru să lăsăm,
Iubirea să se joace.
Să crească mare, până-n pod
Și să adune frații,
Și poate și întreg norod,
Și poate și înalții,
Ce astăzi ne privesc de sus,
Crezând c-așa e bine,
Ei cred că Dumnezeu i-a pus,
Stăpâni peste suspine.
Dar cred degeaba că-s mai buni,
Atunci când au putere
Și uită de ai lor străbuni,
Și uită de durere.
Se-nvârte roata peste timp
Și-i suie sau coboară,
De azi se cred zei din Olimp,
Ei mâine-s doar o cioară.
Iar croncănitul lor morbid
Și plin de-nșelăciune,
Va fi mâncare-n al lor blid
Și-n suflete tăciune.
În inimi astăzi să purtăm
Doar bucurii și pace,
Și răul răului să-l dăm,
În hăuri să se joace!

Autor: Aurelia Oancă
31.12.2024
Imagine internet

Suntem cu adevărat în Schengen!

România şi Bulgaria au intrat în Spaţiul Schengen cu graniţele terestre, la miezul nopţii de marţi spre miercuri, evenimentul fiind marcat la punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu-Ruse de către miniştrii de Interne român şi bulgar, Cătălin Predoiu şi Atanas Ilkov.

Cei doi miniştri au ridicat împreună bariera dintre cele două ţări, momentul desfăşurându-se în acordurile Odei Bucuriei, imnul Uniunii Europene.
Începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, respectiv la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, se elimină controlul de frontieră. Practic, călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul ţării.
Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetăţenie, şi pentru toate categoriile de mijloace de transport, fie că vorbim despre turisme, autocare, microbuze, camioane, ambarcaţiuni sau trenuri.
Este important de reţinut că persoanele care intenţionează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv paşaport sau carte de identitate.
Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, poliţiştii de frontieră români vor face controale aleatorii şi nesistematice pe căile de comunicaţie de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competenţă, împreună cu colegii de la Poliţie, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.
Intrarea în Schengen reprezintă un pas înainte pentru industria transporturilor din România, ce va aduce multiple avantaje strategice. În prezent, la un voiaj de patru sau cinci zile unele camioane pierd în prezent şi o zi din cauza statului în vamă, unde un camion aşteaptă şi câteva ore la vama Nădlac cu Ungaria, potrivit jucătorilor din piaţă, dar au fost şi cazuri în care camioanele au stat şi câteva zile.
Economia României este trasă în jos de exportul net, pentru că importurile sunt mai mari decât exporturile, iar consumul intern este alimentat de bunuri din afară.
Transporturile au înregistrat însă, an de an, excedent comercial şi au mai redus din dezechilibrul comercial, care, la rândul lui, pune presiune pe moneda naţională.
Se estimează că excedentul din transporturi ar putea creşte cu circa 6 mld. euro față de anul trecut, în condiţiile în care camioanele nu vor mai aştepta zeci de ore să treacă vama.

Sursa: news.ro

Anul Nou

 


Precum un fuior
Anul Nou împletește
Mărgele de fum
Ionuț Țene

Azi sărbătorim Sfântul Vasile cel Mare, stâlp al Bisericii Creștine!

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în anul 330 în Cezareea Capadociei, o regiune din Asia Mică, într-o familie profund creștină. Tatăl său, Vasile cel Bătrân, era un renumit profesor de retorică, iar mama sa, Emilia, provenea dintr-o familie de martiri. Dintre cei zece frați, mai mulți au fost recunoscuți ca sfinți: Sfânta Macrina cea Tânără, Sfântul Grigorie de Nyssa și Sfântul Petru al Sevastiei.

Vasile a primit o educație strălucită într-o perioadă de intensă dezvoltare culturală. A studiat la Cezareea, Constantinopol și Atena, unde a întâlnit oameni de seamă precum Sfântul Grigorie de Nazianz, cu care a legat o prietenie profundă. După o scurtă carieră de profesor de retorică, a ales să urmeze calea monahismului.
Sfântul Vasile a fost unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii creștine, având o influență imensă asupra teologiei, liturghiei și organizării bisericești. A fost hirotonit episcop al Cezareei în anul 370, devenind un apărător ferm al credinței ortodoxe în fața ereziei ariene, care nega divinitatea lui Hristos. Prin scrierile și predicile sale, a combătut răspândirea ereziei și a apărat doctrina Sfintei Treimi.
Ca episcop, Vasile a introdus reforme importante în viața bisericească. A organizat mănăstiri, punând bazele monahismului cenobitic (de obște), și a scris regulile monahale care stau și astăzi la temelia vieții monahale din Răsărit. De asemenea, a instituit o rețea complexă de ajutor social, cunoscută sub numele de „Vasiliada", care includea spitale, aziluri, orfelinate și cantine pentru săraci.
Sfântul Vasile a fost un prolific scriitor. Printre lucrările sale cele mai importante se numără:
„Tratatul despre Duhul Sfânt” – o apărare a divinității Duhului Sfânt;
„Omilii și scrisori” – lucrări de o mare profunzime teologică și pastorală;
„Liturghia Sfântului Vasile cel Mare” – o variantă a slujbei euharistice folosită în Biserica Ortodoxă, celebrată de 10 ori pe an;
Sfântul Vasile cel Mare a murit la 1 ianuarie 379, la doar 49 de ani, dar moștenirea sa rămâne vie până astăzi. Este considerat unul dintre cei Trei Sfinți Ierarhi, alături de Sfântul Grigorie de Nazianz și Sfântul Ioan Gură de Aur, fiind prăznuit în mod special pe 1 ianuarie și pe 30 ianuarie.
Liturghia sa, activitatea filantropică și contribuția la teologia Trinității sunt piloni ai Ortodoxiei. Regula sa monahală continuă să ghideze mii de mănăstiri, iar exemplul său de sfințenie și sacrificiu inspiră creștinii din toate timpurile.
Sfântul Vasile a fost un apărător neobosit al celor oprimați și un model de conducător spiritual. El a demonstrat că viața creștină trebuie să fie înrădăcinată în iubire, milostenie și adevăr. Prin lucrarea sa, a consolidat fundamentul doctrinar al Bisericii și a stabilit standarde înalte pentru conducerea spirituală.
Astfel, Sfântul Vasile cel Mare rămâne unul dintre cei mai mari sfinți și teologi ai creștinismului, un simbol al unității și iubirii în Hristos.

Iulian COZA

VĂ SALUT PRIETENI!

 


Peste câteva ore vom intra în anul 2025. Pentru noi, cei ce aproape zilnic ne salutăm, va fi un an grozav cu realizări deosebite pe toate planurile pentru că așa ne dorim și, tot așa, ne urâm între noi. Așa va fi atâta timp cât asta ne dorim chiar dacă guvernanții, din lumea lor extraterestră, ne tot amenință cu urgii. Ca măsură de precauție eu am să-mi păstrez bradul... mi-o fi de folos mai încolo. Vă doresc o noapte magnifică și un nou an minunat. La mulți ani!

DE MÂINE ESTE ÎNTÂI IANUARIE

Sărbătorile vor trece
Însă eu, săracul om,
Voi păstra bradul la rece...
Pentru când voi fi în pom.

Radu MUNTEANU, scriitor

Semnificațiile zilei de 1 ianuarie 2025

  ianuarie este prima zi a calendarului gregorian. Mai sunt 364 de zile până la sfârșitul anului (365 de zile în anii bisecți).


Evenimente

438: Intră în vigoare Codexul Teodosian.
1739: Exploratorul francez Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier descoperă Insula Bouvet.
1758: Comisia Internațională pentru Nomenclatura Zoologică a ales 1 ianuarie 1758 ca „punct de plecare” pentru nomenclatura zoologică și a afirmat că cea de-a 10-a ediție a Systema Naturae urma să fie tratată ca și cum ar fi publicată la acea dată.[1]
1863: Războiul civil american: Intră în vigoare Proclamarea emancipației redactată de către Abraham Lincoln.
1877: Regina Victoria a Regatului Unit este proclamată împărăteasă a Indiei.
1896: Wilhelm Conrad Röntgen anunță descoperirea razelor X.
1925: Americanul Edwin Hubble anunță descoperirea unei alte galaxii în afară de Calea Lactee - Andromeda (foto).
2002: Moneda euro este introdusă în 12 țări din Uniunea Europeană - AustriaBelgiaFinlandaFranțaGermaniaGreciaIrlandaItaliaLuxemburgOlandaPortugalia și Spania.
2007: Timp de un an de zile, orașul Sibiu împarte împreună cu orașul Luxemburg titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Nașteri

Decese

Sărbători

  • Sf. Ierarh Vasile cel Mare (calendar ortodox)
  • Sf. Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu (calendar romano-catolic)
  • "Ziua mondială a păcii", proclamată de Vatican în anul 1982; la începutul fiecărui an, cu prilejul acestei zile, Suveranul Pontif adresează un mesaj credincioșilor
  • "Ziua revoluției palestiniene"
  • Haiti: "Ziua națională" - Proclamarea independenței (1804)
  • Anul Nou - FOTO.

Sursa: Wikipedia