miercuri, 10 aprilie 2013

Un miliard de penticostali în 2025


Într-un articol publicat pe catholica.ro se prezintă estimările realizate de World Christian Database, potrivit cărora numărul penticostalilor va fi de un miliard în 2025.
 Episcopii germani au decis să vorbească despre mişcările penticostale şi despre provocarea pe care ele o reprezintă pentru Biserica Catolică. Acest lucru se va întâmpla la Roma, în cadrul unei întâlniri internaţionale, care se va desfăşura în perioada 9-11 aprilie 2013, organizată de Comisia pentru Afaceri Internaţionale a Conferinţei Episcopale Germane şi de Grupul de cercetări condus de iezuitul Johannes Müller, care studiază tocmai fenomenul penticostal. Începând din anii 1990, Conferinţa Episcopală Germană analizează aşa numitele “noi mişcări religioase”, termen cu care era definită pe atunci mişcarea “New Age”, analizată într-un document special din 2003.
 Curând analiza germană s-a lărgit la ansamblul fenomenelor ce ţin de lumea creştină şi în particular la creşterea exponenţială a fenomenului penticostal. O mişcare “care pentru Biserica Catolică reprezintă o provocare, mai ales în ceea ce priveşte structurile ecleziale”, aceasta deoarece creştinismul penticostal diferă de catolicism în privinţa cultului faţă de Fecioara Maria şi mai ales în privinţa structurii ierarhice a Bisericii, pe lângă refuzarea abordării intelectuale şi teologice, pentru a pune mai presus raportul direct cu Dumnezeu. Aceste mişcări de asemenea propovăduiesc un creştinism individual, separat de implicarea socială care este în schimb o trăsătură a Bisericii, şi dau Scripturii o interpretare ad litteram, fără o punere în context. Şi atrag milioane de credincioşi. În cadrul conferinţei de la Roma, grupul de lucru al Conferinţei Episcopale Germane va prezenta rezultatele studiilor realizate pe patru situaţii-tip care au fost identificate în diverse contexte culturale şi geografice: Costa Rica, Filipine, Africa de Sud şi Ungaria.
 Pentru Europa, cazul Ungariei este tipic, deoarece după căderea comunismului, în anii ’90 ai secolului trecut, Biserica Catolică a fost în centrul atenţiei: fusese o instituţie persecutată, aşadar credibilă, iar societatea civilă o considera capabilă să fie o călăuză pentru reînnoire şi pentru construirea unui nou echilibru social. Aşteptările, superioare poate posibilităţilor efective ale Bisericii, atunci când nu au fost împlinite au provocat o amplă deziluzie şi părăsirea Bisericii de către credincioşi, creşterea relativismului, dezvoltarea lumii protestante şi a fenomenului penticostal în particular. Provocarea este însă mondială, având în vedere că din două miliarde de creştini, 500 de milioane aparţin deja mişcării penticostale, şi potrivit estimărilor realizate de World Christian Database, numărul acestora va fi de un miliard în 2025. La conferinţa de la Roma participă, între alţii, Cardinalul Kurt Koch, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor, împreună cu alţi reprezentanţi şi experţi ai Sfântului Scaun.

                                                                                               C.L.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu