marți, 28 ianuarie 2014

Aşa-i când te însoţeşti pe drum cu oameni de nimic, Monica! Ei ajung europarlamentari, moşieri, milionari în euro iar tu...la mititica!

Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi a fost condamnata, ieri, 27 ianuarie, de ICCJ, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Nationala a Tineretului, decizia nefiind definitiva.
Completul de judecata, format din presedintele Iulian Dragomir si judecatorii Rodica Cosma si Francisca Vasile, a mai dispus, in cazul Monicai Iacob Ridzi, si interzicerea unor drepturi timp de trei ani.
Aceeasi pedeapsa - respectiv cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani de interzicere a unor drepturi - a fost dispusa, tot pentru abuz in serviciu, pentru Ioana Varsta, fostul consilier al Monicai Ridzi. Decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs la Completul de cinci judecatori al instantei supreme. Fostul ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob-Ridzi si alte 11 persoane au fost trimise in judecata in acest dosar in 3 mai 2011.
Monica Maria Iacob Ridzi, deputat si fost ministru al Tineretului si Sportului in perioada decembrie 2008 - iulie 2009, este acuzata de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept.
Alaturi de Ridzi este judecata si Ioana Elena Varsta, fostul sau consilier personal din perioada aprilie - mai 2009, administrator al SC Red Apple Communication SRL, pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, complicitate la fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata, participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, uz de fals in legatura cu fapte de coruptie.
In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Paul Diaconu, director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS (martie - septembrie 2009), Marius Mihail Marcuta, consilier in cadrul Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 - mai 2009), Florin Catalin Mircea, consilier I A in cadrul Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Octavian Petru Dragomir, director al Directiei Buget Contabilitate (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Claudia Radu, director general al Directiei Generale Programe, Proiecte si Centre pentru Tineret (21 aprilie 2009 - ianuarie 2010), Dan Petre Toia, director al Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (16 martie 2009- 5 mai 2009), Daniela Popa, consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, si Cristian Marius Negrea, asociat si administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.
Potrivit DNA, in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi, in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.
In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locatii din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor.
De asemenea, procurorii o acuza pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, fostul ministru, cu ajutorul lui Marius Mihail Marcuta, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atat din agendele de posta electronica, cat si din memoria calculatoarelor, pentru a impiedica aflarea adevarului.
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizand ca isi rezerva dreptul de a o modifica in functie de prejudiciul final stabilit pe baza intregului material probator din dosar.Mediafax

                                                                    Cristian LAURENTIU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu