joi, 25 februarie 2016

Comunicat de presă - senator Sorin Ovidiu Marius BOTA



Problemele fermierilor aduse la cunoştinţa Ministrului Agriculturii


          Ieri, în Plenul Senatului, la „Ora Ministrului” a fost prezent Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, căruia i-au fost aduse la cunoştinţă, de catre domnul senator Sorin Bota, patru probleme cu care se confruntă fermierii:
1.     Ordonanţa de Guvern cu privire la acordarea Garanţiei de Stat pentru achiziţia de terenuri agricole nu funcţionează, nici o bancă nu are până în prezent acord de finanţare încheiat cu Statul.
2.     Fazarea aplicaţiilor APIA pentru subvenţiile agricole. Cei cu o aplicaţie identică cu cea din anul precedent să poată să o depună în luna martie, iar în aprilie să li se elibereze adeverinţa pentru a se putea finanţa, ceilalţi, cu cereri noi sau cereri cu modificari, să le depună conform calendarului existent.
3.     Irigaţiile în Transilvania. În Transilvania nu pot funcţiona programele de irigaţii aşa cum sunt gândite ele la momentul actual şi anume pentru suprafeţe mari cu lucrări de infrastructură de irigaţii făcute încă dinainte de 1989. În acestă zonă nu se pot organiza asociaţii de udători, mai ales acolo unde nu există decât un singur beneficiar al unei mici amenajări de irigatii. Pentru Transilvania trebuie gândit un program special de lucrări de îmbunătăţiri funciare şi suport financiar de la Uniunea Europeană pentru irigaţii. Ceea ce este astăzi nu se poate alica în Transilvania.
4.     Perdelele forestiere pentru îmbunătăţirea microclimatului fermelor agricole ar trebui să se poată face şi cu pomi fructiferi de talie înaltă (cireş, nuc, vişin, tei, etc.), nu numai cu arbori şi arbuşti, pe cota de 5% de teren care nu poate fi exploatat, pentru a se asigura o zonă verde, permanentă, transformată într-o livadă cu pomi de talie înalta cu dublu rol.

                                                 Cabinetul  senatorului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu