duminică, 21 februarie 2016

De ce oare în România nu se aplică soluţia albaneză de stopare a jafului silvic?!

Raportul de audit dat publicităţii recent de către Curtea de Conturi a României privind „Situaţia patrimonială a fondului forestier din României, în perioada 1990-2012″ scoate în evidenţă dimensiunile incredibile ale jafului forestier din ţara noastră.

„În perioada 1990-2011 s-au tăiat nelegal şi s-au valorificat peste 80 milioane metri cubi de lemn. Un calcul în care s-a luat preţul cel mai mic, de 70 euro/metru cub lemn de foc, ne arată că valoarea acestor tăieri depăşeşte cifra de 5 miliarde euro. Această cifră este departe de a fi cea reală, întrucât cea mai mare parte a arborilor tăiaţi din pădurile României au luat calea străinătăţii (către ţări din Europa, Nordul Africii, Adia, s.a.) la preţuri cu mult mai mari decât preţul minim stabilit pentru lemnul de foc”, este concluzia Curţii de Conturi a României. Incredibil, dar adevărat!
Mai mult, potrivit unui studiu realizat de Greenpeace reiese că în România se taie peste 3 ha de pădure în fiecare oră, iar din datele/prezentate de RNP-Romsilva rezultă că zilnic se exploatează, în medie 41 ha, din care o mare parte o reprezintă tăierile nelegale adică furturile. Totodată, conform informaţiilor furnizate de către Ministerul Mediului şi Romsilva, volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat şi privată în perioada 2005-2011 a fost de 633.500 m.c. Astfel, având în vedere volumul mediu de 217 m.c lemn/ha, rezultă că în perioada analizată s-a tăiat/defrişat ilegal pădurea pe o suprafaţă de 291.932 hectare.
Dacă ar fi să aplicăm modelul celor de la meteorologie privind declanșarea codurilor în caz de inundaţii sau calamităţi, fără nici o exagerare, la cât s-a furat şi se fură din pădurea românească ar fi trebuit de mult să se fie cod roşu în codrii României. Chiar dacă s-au făcut câţiva paşi destul de serioşi pentru stoparea jafului silvic, sunt o mulţime de cozi de topor în Parlamentul României care de ani de zile fac jocurile băieţilor deştepţi din silvicultură şi, ca atare, ei depun permanent eforturi disperate de menţinere a acestui jaf. Practic, nu se doreşte stoparea jafului silvic pentru că în joc sunt interese enorme şi sume uriaşe de bani.
În schimb, Albania ne-a dat o lecţie dură de ce înseamnă guvernare responsabilă şi, recent, a luat o măsură radicală de stoparea a jafului silvic. Parlamentul albanez a votat o lege prin care sunt interzise defrişările de păduri în scopuri industriale în următorii zece ani. “Albania se confruntă cu o catastrofă ecologică şi suntem obligaţi să luăm măsuri drastice împotriva exploatării forestiere în scopuri comerciale şi a comerţului asociat”, declara ministrul albanez al Mediului, Lefter Koka, înainte ca legea să fie adoptată. Mai mult, noua lege interzice exporturile de lemn şi de orice produse derivate. Totuşi, lemnul va putea fi folosit pentru încălzirea locuinţelor, dar va fi nevoie de o autorizaţie pentru tăierea copacilor în acest scop.
Insă, încălcarea prevederilor acestei legii se pedepseşte, atenție, cu până la zece ani de închisoare. Potrivit Ministerului Mediului, pădurile mai acoperă astăzi doar 25% din teritoriul Albaniei, faţă de 50%, în 1990. Numai între 2007 şi 2013, peste 17% din pădurile ţării au fost afectate de defrişări sau de incendii criminale. Practic, autoritatiile din Albania au conştientizat efectele catastrofale ale defrişărilor ilegale şi, ca atare, au declanşat codul roşu în pădurile ţării. De ce oare în România nu se aplică soluţia albaneză de stopare a jafului silvic? Simplu. Pentru furtul de lemne a devenit aproape sport naţional în anumite zone ale României, adică ceva normal şi banal, iar pedeapsa pentru furt este invers proporţională cu valoarea furăciunii.
                                                                                             Autor: Ion Teleanu
Sursa: Ziua News


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu