sâmbătă, 27 februarie 2016

La Cenaclul Scriitorilor s-a omagiat personalitea lui Mihai OLOS


  Tema acestui Cenaclu este omagierea omului de cultură Mihai Olos, decedat  anul trecut. La acest Cenaclu au venit și oaspeți ca domnul Leschian Vasile, doamna Janeta Ciocan cu soțul,  Muzeograf, domnul Jurcă Ștefan, doamna Dr, Ana Olos, pictorița Maria Mariș Dărăban, Ion Bogdan, profesoarele Turda Antoneta și mama ei, Dan Achim și membrii Asociației Scriitorilor : Meteș Morar Chelințeanu, Ioan Șiman, Ioan Hada, Valeriu Sabău, doamna Elena Cărăușan, Dragomir Rodica, Bety Kircmaier Donca, ioana Ștețco ,  Rocneanu Gross Toma. Uță Maria.
      Doamna președintă Florica Bud, urează "bun venitul" participanților, anunță tema Cenaclului și dă cuvântul primului vorbitor despre omul de cultură Mihai Olos, domnului Leschian Vasile care prezintă pe omul de cultură, pictorul și sculptorul Mihai Olos. Domnil Leschian face o evoluție a omului Olos, impletită cu realizările pe plan mondial și național. Dă o posibilă explicație a autoexilării a lui Olos din ultima perioadă a vieții în Germania, dar prin plecarea sa nu s-a dezrădăcinat de țară. El a fost pentru noi un om viu, cu o statură olimpiană, cu zâmbetul pe buze, un mare visător. Recită o poezie a lui N. Igna, un omagiu adus lui Olos.
Doamna dr. Ciocan  a fost un om drâguț, un om de calitate și un bun socializator.
    Dr, Ciocan în el am văzut viitorul poet, eu ca fost elev de gimnaziu.Atunci am simțit că ce va nu era bine că nu ne-a făcut pioneri, părinții noștri nu erau colectiviști.
    Doamna dr. Ana Olos am cercetat niște documente privitor la poezia soțului dânsei, în Nord Statornic am aflat un pachet de poezii de a lui. Domnia sa crede că pentru el,  i-ar fii fost necesare Cenaclurile locale  unde erau 25 de Cenacluri și el era unul dintre participanți omniprezenți.
Citește un pasaj din scrierile lui Olos.considerații asupra Premiile Nobel pentru poezie, care spune că ar fi mai potrivit ca ele să fie date la sculptori și pictori. Nu dorea sâ-și publice poeziile. Un volum i-a publicat Ioan Marchis în 2000 de care era total nemulțumit.Era o carte fără cuprins și unele noi incercări de poezie. Sigur că existsu diferențe între poezia Pădure din 1966 și o altă poezie Pâdurepublicată recent, care se diferențiau mult în stil. Apoi Mihai Olos a avut perioada dictării poeziilor, care erau la prima scriere și care le refâcea inainte de a le trimite la publicare.
    Ștefan Jurcă citește un poem dedicat Anei Olos. Apoi deslușește dintr-o veche scriere, câteva cuvinte ale lui Olos despre Vida Gheza. 

    Vorbește pictorița Maria Mariș Dărăban care îl caracterizează ca pe un artist care a rupt toate tiparele în pictură, sculptură. A fost foarte căștigată din prietenia pe care au avut-o in profesia ei de pictoriță. 
      Ioana Ileana Ștețco arată o intervenție a lui Olos la Faimar unde domnia sa a revoluționat pur și simplu procesul de producție. Regreta că oameni de o astfel de strălucire nu mai există.
      Profesorul Achim Dan prezintă un fel de album fotografic cu artistul la 30 de ani. Domnul Hada Ioan recită poezia "Omul" dedicată artistului. Domnul Achim citește un proces verbal al unui Cenaclu scris de V.Radu Ghenceanu, unde arată cine erau prezenți la acel cenaclu. 
      Domnul Ioan Bogdan spune că prin 1970 care i-a apărut într-o seară acasă și toatâ noaptea î-a recitat versuri continuu. Nu uită asemenea întâmplare!

P.S. Maestrul Mihai O L O S este şi astăzi printre noi ! Mulţi dintre cei prezeţi NU o ştiu asta !!!




                                                                                          Toma G. ROCNEANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu