miercuri, 25 octombrie 2017

Comunicat. Conferinţa internaţională „Tradiții, identitate națională, dialog intercultural, diversitate”


Conferinţa internaţională „Tradiții, identitate națională, dialog intercultural, diversitate”, Ediţia a III-a, desfășurată, în perioada 27-28 octombrie 2017,  la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare este realizată  cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș și este demarată de către Asociația „Unitate în diversitatea tradițiilor maramureșene”.
Conferința, din acest an, vine ca o nevoie acută de a valorifica zestrea de suflet  a maramureşenilor atât la nivel internațional, cât și la nivel național. Interesul, față de acest eveniment științific, acordat de diverși cercetători din străinătate (Egipt,  Italia, Macedonia, Serbia, Slovacia etc.) şi din țară (Baia Mare, București, Iași, Oradea, Ploiești, Satu-Mare, Sighetul Marmației, Suceava, Târgu-Mureș, Timișoara etc.), evidenţiază faptul că Maramureşul, cu cele patru zone etnografice, este un spaţiu ancestral în care oamenii au creat şi creează valori culturale cu statut de capodopere.  Pledăm pentru promovarea patrimoniului cultural, pentru revitalizarea ethos-ului autohton, pentru nealterarea rădăcinilor neamului românesc, pentru valorificarea zestrei căpătate de la străbuni.
Lucrările din cadrul conferinței au fost grupate pe cinci secțiuni:
1. Tradiții, identitate națională, dialog intercultural, diversitate;
2.  Dinamica manifestărilor folclorice. Tradiție și modernitate;
3. Perspectiva interdisciplinară, pluridisciplinară şi transdisciplinară în învățământul universitar și preuniversitar;
 4. Relaţia dintre cadrul didactic, studenţi şi masteranzi. Secțiune specială pentru studenți și masteranzi;
5. Unitate şi diversitate în context european. Dialogul culturilor în sincronie și diacronie.
Activitățile diverse din program au menirea de a dinamiza evenimentul științific. Menționăm câteva:  prezentări în plen, reconstituirea nunții tradiționale (secvențe), parada costumului tradițional, lansări de carte,  demonstrații în fața participanților, realizate de către meșterii populari, spectacolul-concurs „Maramureșul perpetuu, izvor nesecat de frumusețe, tradiții străvechi și autenticitate”.
Vă așteptăm cu mult drag!

                                                            Delia-Anamaria RĂCHIȘAN
        Președinte Asociația „Unitate în diversitatea tradițiilor maramureșene”
Lect. univ. dr. Univ. Tehnică din Cluj-Napoca, Centrul Univ. Nord din Baia Mare





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu