vineri, 26 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Credința, Rugăciunea și...Certitudinea

1. „SPECULAŢII LA ADRESA LUI DUMNEZEU? NICI UNA. AM CERTITUDINI. ŞTIU ÎN CINE AM CREZUT ŞI MAI CRED ÎNCĂ. ŞI SUNT ÎNCREDINŢAT CĂ EL ARE PUTERE SĂ PĂZEASCĂ CE I-AM ÎNCREDINŢAT PÂNĂ ÎN ZIUA ACEEA".
Michael Faraday (1791-1867),
A fost pionier în domeniul pe atunci necunoscut al electricităţii. Este inventatorul generatorului electric şi al transformatorului electric. De asemenea, a construit unul din primele motoare electrice. Contribuţia sa în acest domeniu a fost recunoscută odată cu denumirea unităţii de capacitate electrică după numele său: "FARADUL". A fost un bun creştin care a trăit o viaţă impregnată în puterea lui Dumnezeu. A rămas un om smerit, în ciuda faptului că lua masa de prânz cu regina Victoria şi că la prelegerile sale sale asistau membrii familiei regale. A fost prezbiter (predicator) în biserica sa locală şi adesea a predicat Evanghelia lui Hristos.
***

2. Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert NU mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei DĂRUIEȘTE-L MIE, robului tău. Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca SĂ-MI VĂD GREȘALELE MELE, și SĂ NU OSÂNDESC pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vedcilor. Amin”.
Efrem Sirul (306-373),
a fost un teolog, scriitor de imnuri în limba siriană, venerat ca sfânt în întrega creștinătate, în special în Biserica Catolică unde este recunoscut ca Doctor al Bisericii. De asemenea, este considerat clasic al literaturii siriene. Dintre operele sale se  remarcă două lucrări care aparțin prozei exegetice: „Cercetări” și „Discursuri”, și o culegere de versuri, remarcabile prin forma poetică, ce au fost traduse chiar în timpul vieții autorului în elină, armeană, arabă și latină. Rămășițele pământești se găsesc  în Mănăstirea armeană „Sfântul Sergiu”. Este sărbătorit în a șaptea săptămână după Paște în Biserica Ortodoxă Siriană, la 1 ianuarie în Martirologiul Roman, la 28 ianuarie în Biserica Ortodoxă, la 9 iunie în Biserica Catolică și Anglicană, la 18 iunie în Biserica Maronită.  Efrem Sirul a crescut sub îndrumarea Sfântului Iacov, primul episcop din Nisibe în anul 308, și care a participat la primul sinod ecumenic din Niceea în anul 325. Efrem Sirul este creditat ca fondatorul Școlii din Nisibe, care în secolele următoarele a fost centrul învățăturilor Bisericii Asiriene a răsăritului (nestoriene). Un scriitor siriac Iacov din Serug, scrie că Efrem a pus toate corurile de femei să îi cânte imnurile transpuse pe melodii populare siriace în forumul din Edessa. Istoricul bisericii „Sozomen” spune că Efrem Sirul ar fi scris peste trei milioane de versuri. Peste veacuri s-au mai păstrat în jur de 400 de imnuri.
***

3. Credinţa este un bun lăuntric. Ea naşte în noi frica lui Dumnezeu. Iar frica lui Dumnezeu ne învaţă păzirea poruncilor, care se numeşte făptuire. Iar din făptuire odrăsleşte cinstita nepătimire. Iar rodul nepătimirii este iubirea, care e plinirea tuturor poruncilor, strângându-le şi ţinându-le pe toate”. ( Fil. vol. IV, pag.226).
Teodor al Edesei ( sec.-IX),
născut în Edesa, fiind toată viața un vas luminat al minunilor lui Dumnezeu. La vârsta de 12 ani după ce și-a pierdut părinții, își donează bunurile  săracilor și pleacă la Ierusalim și tuns în monahism la Lavra Sf. Sava cel Sfințit. După 24 de ani de monahism este chemat spre înalta treaptă de Episcop al Edesei în timpul împăratului bizantin Mihai și al mamei sale Teodora (842-855).

P.S. Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău”  (Matei 22, 37).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu