vineri, 26 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Iubirea, Națiunea și... Destinul

1. „Ne îndeplinim destinul dat de Dumnezeu, după voia noastră. AVEM NEVOIE DE DUMNEZEU PENTRU CA CEI CARE NU REUŞESC  FĂRĂ AJUTOR SĂ PROSPERE".
Nostradamus (1503-1566),
a fost un faimos medic, cabalist şi farmacist francez. A fost cel mai mare copil din cei 18 ai familiei Jaume. El a fost un evreu convertit la catolicism. Celebritatea sa se datorează lucrării „Les Propheties”, a cărei primă ediţie a apărut în 1555. De la publicarea sa, a devenit foarte populară în toată lumea, creându-se în jurul său un cult. În literatura tuturor timpurilor i s-a acordat titlul de prevestitor a tuturor marilor evenimente care se desfăşurau sau urmau să se întâmple în lume. Nostradamus este o figură proeminentă a Renaşterii Franceze şi profeţiile sale sunt strâns legate de aplicarea Codului Bibliei cât şi a altor lucrări despre profeţii. În timp ce era medic s-a implicat major în timpul ciumei bubonice din sudul Franţei în anul 1525, care i-a adus respectul şi preţuirea studenţilor şi a ţăranilor ajutaţi, dar şi o invidie a colegilor medici, pentru curajul de care a dat dovadă. La revenirea acasă, şi-a  găsit soţia şi cei doi copii morţi de ciumă, fapt care l-a marcat profund, şi l-a făcut să călătorească mult prin Franţa, Italia şi Sicilia. Profeţiile lui Nostradamus se regăsesc în peste 2000 de catrene, pe care le va publica până în 1557. Şi-a prezis moartea: "Lângă bancă şi pat voi fi găsit mort", şi într-adevăr, în urma unui acces de gută, a fost găsit a doua zi mort în dormitor, lângă masa de lucru. A prezis nouă mari evenimente care au marcat lumea: Moartea lui Henry al II-lea, Marele incendiu din Londra, Revoluţia Franceză, Domnia lui Napoleon, Descoperirile lui Louis Pasteur, Teroarea instalată de Hitler în Europa, Supremaţia lui Charles de Gaulle, Asasinarea fraţilor Kennedy, Atentatele din septembrie 2001, ocuparea rapidă a României de către Rusia...  şi multe altele.

***

2. „IUBIȚILOR, SĂ NE IUBIM UNUL PE ALTUL, PENTRU CĂ DRAGOSTEA ESTE DE LA DUMNEZEU ȘI ORICINE IUBEȘTE ESTE NĂSCUT DIN DUMNEZEU ȘI CUNOAȘTE PE DUMNEZEU. CEL CE NU IUBEȘTE N-A CUNOSCUT PE DUMNEZEU, PENTRU CĂ DUMNEZEU ESTE IUBIRE”.
Simon Petru,  (1 î. Hr - 67 d. Hr),
primul episcop al Antiohiei.  În folclor este numit SÂMPETRU. A fost pescar din Betsaida, o localitate pe malul nordic al lacului Ghenizaret, astăzi fiind în Siria, unul din primii discipoli ai lui Iisus Hristos din Nazaret. Simon Petru este considerat în mod tradițional ca unul din cei doisprezece apostoli. A fost fratele mai mare al apostolului ANDREI. În conformitate cu Evanghelia lui Marcu,
Petru a locuit în Capernaum, la marginea Lacului Ghenizaret din Galileea. Acolo avea o casă unde a locuit cu soția și soacra sa. Petru a fost unul dintre întemeietorii primei comunități iudeo-creștine din Ierusalim. A fost de părere că numai evreii pot fi convertiți la creștinism. A avut unele controverse ideologice cu Apostolul Pavel, care a susținut ideea universalității noii credințe, a necesității răspândirii noii religii și la alte popoare, nu numai la evrei. După decapitarea Apostolului Iacob cel Bătrân în anul 44 d.Hr.  de către regele Agripa  I (40-44 d.Hr.), a fost arestat și Apostolul Petru după revenirea sa în Ierusalim. Afost ținut în lanțuri, între alți doi deținuți, dar ulterior ar fi fost eliberat în mod miraculos de un înger (Fapte. Ap. 12).  După ce Iacob cel Tânăr, a devenit șeful comunității iudeo-creștine din Ierusalim, Petru a făcut o călătorie în Antiohia (azi Turcia). În anul 57 d. Hr. a devenit șeful comunității iudeo-creștine din Roma, unde l-a întâlnit pe Pavel. Împreună au fost arestați în timpul represiunilor anticreștine  declanșate de împăratul Nero după incendierea Romei  în anul 64 d. Hr. Petru a fost condamnat la moarte prin crucificare cu capul în jos, la cererea lui, spre a se deosebi de modul în care a fost răstignit Hristos, în jurul anului 67 d.Hr., lângă fostul circ al lui Caligula și Nero, în afara zidurilor Romei, pe terenul numit  „Agger Vaticano” și îngropat în apropierea Circului , în cimitirul necropolă al celor neînstăriți, de lângă șirul de cavouri ale unor cetățeni romani mai bogați. Petru s-a întâlnit cu Mântuitorul Hristos când dorea să plece din Roma pentru a scăpa de martiriu. Petru l-a întrebat pe Hristos „QUO VADIS DOMINE”, (Încotro te îndrepți Doamne?), la care Iisus i-a răspuns: „VADO ROMAM VENIO ITERUM CRUCIFIGI” (Am venit la Roma, spre a fi din nou crucificat). Rușinat de observația lui Iisus, Petru s-a întors la Roma, primind martiriul. În cinstea lui s-au numit cu numele lui milioane de oameni și s-au ridicat Biserici și Catedrale cum ar fi cele din Roma, Ierusalim din timpul vremii, dar și până în ziua de astăzi. Pe lângă numeroase scrieri și scrisori de la el ne rămân două Epistole Sobornicești, cu utilitate religioasă și socială, pentru societatea Montario, Cluj, Sibiu, Huși și foarte multe parohii de orașe și sate. Este sărbătorit împreună cu prietenul să Pavel pe 29 iunie ale fiecărui an.
***

3. „NAȚIUNEA” e cuprinsul unui popor de același sânge, care vorbește aceeași limbă și are aceleași datine. Poporul este trupul națiunii, iar limba este sufletul ei. „NAȚIONALITATEA ROMÂNĂ” nu va prospera în adevăr... viitorul ei nu va fi asigurat... însuși „STATUL ROMÂN” nu-și va realiza toate condițiile unei îndestulări depline față de poporul său, decât atunci când soarele dreptății va străluci pe cerul românesc”.

Aron Pumnul (1818-1866),


a fost un cărturar român, lingvist, filolog, istoric literar, profesor al lui Mihai Eminescu, fruntaș al Revoluției de la 1848 din Transilvania. Face studiile la Blaj, Cluj și Viena. Ajunge profesor de filosofie la gimnaziul de la Blaj. Împreună cu Timotei Cipariu întemeiază primul ziar de limba latină. După revoluția din Transilvania fuge în Țara Românească, apoi prin Moldova la Cernăuți. În anul 1848 este numit prin concurs profesor de limba și literatura română la liceul german din  Cernăuți, unde îl are elev pe Mihai Eminescu. În 1849  este numit profesor suplinitor de limba română la Institutul Teologic, ținând cursuri gratuite.

P.S. „Temeţi-vă de Dumnezeu şi daţi-I slavă, căci a venit ceasul judecăţii Lui; şi închinaţi-vă Celui care a făcut cerul şi pământul, marea şi izvoarele apelor”  (Apocalipsa 14,7).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu