luni, 29 ianuarie 2018

Preluarea Realitatea TV, o operatiune marca SRI si DNA

Se face tot mai multă lumină asupra modului în care Binomul a reușit în 2011 să preia controlul asupra postului de televiziune Realitatea TV, aflat atunci în proprietatea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.

Înlăturarea lui Vîntu și preluarea postului au avut loc în prima parte a anului 2011. Deloc întâmplător, pentru că în primele luni ale anului respectiv Realitatea TV a fost vârful de lance al unei campanii mediatice privind implicarea în contrabanda cu carburanți și țigări și în corupția din vămi a doi apropiați fideli ai președintelui Traian Băsescu, respectiv a președintelui ANAF Sorin Blejnar și a consilierului prezidențial Daniel Moldoveanu, șeful Comunității Naționale de Informații. Dezvăluirile mediatice se apropiau de identificarea „Reginei“ contrabandei și corupției din vămi și de președintele Băsescu. Știu acest lucru pentru că în perioada respectivă, în calitate de senator, am făcut mai multe declarații politice și interpelări parlamentare pe această temă și am fost invitat la câteva emisiuni la Realitatea TV și Antena 3.
Artizanii operațiunii de preluare a Realității TV au fost generalul Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, și marioneta sa Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Pionii care au realizat această operațiune sunt o liotă de penali cu ștaif: Sebastian Ghiță, Elan Schwartzenberg, Sorin Blejnar, Codruț Marta, Maricel Păcuraru. După câțiva ani, toți acești pioni au fost arestați, trimiși în judecată și unii condamnați pentru fapte grave de corupție, evaziune fiscală, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat.
Berbecul Ghiță
Obsesia și aversiunea Binomului față de Realitatea TV au început să se manifeste după campania electorală pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2009. La celebra cină de taină din sufrageria generalului Gabriel Oprea, care a avut loc în seara celui de-al doilea tur prezidențial, Laura Codruța Kovesi și-a devoalat obsesia și aversiunea întrebându-l pe jurnalistul Dan Andronic ce este de făcut și cum pot fi potoliți cei de la Realitatea TV. Postul avusese o atitudine critică la adresa candidatului PDL, Traian Băsescu, și Kovesi urmărea să intre astfel sub pielea promotorului, protectorului și stăpânului său de la Palatul Cotroceni.
Prima breșă, urmată de preluarea postului Realitatea, a fost realizată de Binom la începutul anului 2011, cu concursul omului de afaceri Sebastian Ghiță, aflat în relații apropiate cu directorul SRI George Maior, cu prim-adjunctul Florian Coldea și cu procurorul general al României Laura Codruța Kovesi, cu toate că în perioada respectivă era inculpat în dosarul „Tracia – Asesoft“, aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție. Șase ani mai târziu, după ce a intrat în coliziune cu Binomul, Sebastian Ghiță a făcut o serie de dezvăluiri incendiare asupra modului în care a lucrat mână în mână cu procurorul general Laura Codruța Kovesi în vederea arestării lui Sorin Ovidiu Vîntu și a preluării Realității TV.
Primul pas a fost plasarea afaceristului ploieștean lângă Vîntu, ca finanțator al postului. Kovesi l-a convins pe Ghiță să finanțeze Realitatea TV, dezvăluindu-i informații confidențiale rezultate în urma ascultării lui Vîntu, respectiv că și-a dat seama că acesta nu mai are finanțare și este vulnerabil, astfel că va accepta să primească finanțare și să cedeze Realitatea TV. În aceste condiții, Ghiță a semnat un contract de management cu Vîntu și a acceptat să finanțeze Realitatea TV. Al doilea pas a fost determinarea lui Ghiță să participe la o înscenare judiciară care să justifice arestarea și condamnarea lui Vîntu pentru șantaj. Kovesi l-a instruit direct pe Ghiță asupra modului în care să vină cu denunțuri și cu date care să poată fi interpretate de procurori, precum și cu privire la prefabricarea de probe care să susțină existența temerii, sens în care magnatul de la Ploiești a prezentat drept dovezi e-mailurile trimise sau primite de pe adresa „cucuveaua mov“, care era folosită de Laura Codruța Kovesi și de consiliera sa Dana Tițian. Al treilea pas l-a constituit atragerea și provocarea lui Vîntu la anumite discuții înregistrate cu mandat, care au permis procurorilor acuzarea patronului Realitatea TV de șantaj.
Paravanul Elan și jupânul Blejnar
În urma acestei lucrături judiciare, Vîntu a fost arestat în aprilie 2011 și trimis în judecată în luna mai 2011, fiind condamnat pentru șantaj la un an de închisoare în 2012. După arestarea sa, Ghiță a preluat Realitatea TV, dar după puțin timp Sistemul a început să facă presiuni asupra sa, solicitându-i ca anumite persoane să nu apară pe post, să apară alte persoane, să dea afară anumiți jurnaliști și să-i aducă pe alții. Într-o asemenea situație, Ghiță a înființat România TV, prin sciziunea postului Realitatea TV, la care Binomul l-a adus pe omul de afaceri Elan Schwartzenberg, persoană considerată mai docilă. Dezvăluiri recente legate de ultimul dosar al lui Sorin Blejnar vin să întregească operațiunea de preluare a Realității TV de către Binom în 2011.
Implicat în afaceri de anvergură cu produse petroliere, Schwartzenberg era un apropiat și un protejat al președintelui ANAF Sorin Blejnar și al șefului de cabinet al acestuia, Codruț Marta, cu care era partener de partide de vânătoare și de amor. De altfel, după preluarea Realității TV de către Elan Schwartzenberg, Codruț Marta a fost numit administrator al unei firme din grupul Realitatea care deținea agenția de știri NewsIn. Astfel a devenit omul de încredere al lui Blejnar și om de presă. Blejnar a mai adus ca finanțator la Realitatea TV un om de afaceri controversat, pe Maricel Păcuraru, cu care se afla în relații apropiate și era combinat în afaceri veroase. Păcuraru a fost asociat cu soția și cu socrul lui Blejnar într-o afacere cu cartele preplătite derulată prin firma Dialton, care, în urma intervențiilor președintelui ANAF, a comercializat cartele Pellegrin în benzinăriile aparținând companiilor Lukoil, Rompetrol și Petrom. În 2012 a fost înregistrată o sesizare la DNA cu privire la această afacere necurată Blejnar – Păcuraru, dar Serviciul Teritorial Timișoara a mușamalizat dosarul.
Mâna lungă a generalului Coldea
SRI s-a dat prostește de gol după preluarea Realității TV de către Elan Schwartzenberg. Imediat după preluarea controlului, Schwartzenberg a numit-o președinte al Consiliului de Administrație al televiziunii pe Irina Chirică; aceasta era logodnica șefului de atunci al SRI București, colonelul Vasile Cămărăscu. Acest Cămărăscu era unul dintre oamenii cei mai de încredere ai generalului Coldea, șeful operativ al SRI, fiind prieteni apropiați din Academia Națională de Informații, unde au fost colegi de an și de cameră. Generalul Coldea s-a preocupat, ca și în cazul altor televiziuni, și de finanțarea postului Realitatea TV. Din ultimul dosar instrumentat fostului președinte al ANAF Sorin Blejnar, rezultă că pentru creditarea SC Realitatea Media SA a fost folosită inițial suma de 5 milioane euro, care provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut. Interpusul prin care s-a realizat creditarea este Elan Schwartzenberg, iar banii din evaziune provin din evaziunea fiscală cu produse petroliere a rețelei ­conduse de soții Radu și Diana Nemeș, parteneri de afaceri cu Schwartzenberg și protejați ai lui Blejnar. În acest dosar este vizată și avocata Mirela Olariu din Bacău, cunoscută ca prietenă a Dianei Nemeș, care se ocupa cu înființarea de firme pentru soții Nemeș. Potrivit unor recente dezvăluiri, avocata Olariu ar fi avut conexiuni foarte bune și la nivelul SRI, fiind prietenă bună în perioada respectivă cu Dorina Coldea, soția fostului șef operativ al SRI.
Este clar acum că în perioada în care Realitatea TV dezvăluia afacerile tenebroase ale președintelui ANAF și urmărea, alături de Antena 3, să identifice „Regina“ contrabandei și corupției din România, Sorin Blejnar a pus mâna pe acest post de televiziune cu concursul șefului operativ al SRI, generalul Florian Coldea, și al procurorului general al României Laura Codruța Kovesi. La fel de clar este că Blejnar a asigurat finanțarea postului de televiziune cu ajutorul acoliților săi din afaceri Elan Schwartzenberg, Codruț Marta, Maricel Păcuraru, Radu și Diana Nemeș. Creierul operațiunii a fost indiscutabil generalul Florian Coldea, care i-a folosit ca marionete pe Laura Codruța Kovesi, Sebastian Ghiță și Sorin Blejnar. Este de semnalat că Florian Coldea, Sorin Blejnar și Codruț Marta proveneau din Grupul de la Arad, condus de primarul Gheorghe Falcă și de președintele Consiliului Județean, Gheorghe Seculici, care i-au promovat în funcții în timpul regimului Băsescu. Blejnar și Marta au avut o afacere de presă și la Arad, unde au controlat ziarul Glasul Aradului, devenit un oficios al PDL.
Toți cei folosiți de șefii Binomului în operațiunea de preluare a postului Realitatea TV au devenit, după câțiva ani, penali cu acte în regulă. Sorin Blejnar și soții Radu și Diana Nemeș au fost arestați și condamnați pentru constituire de grup infracțional organizat și evaziune de zeci de milioane de euro, iar mai recent au fost inculpați pentru luare de mită, respectiv dare de mită. Soții Nemeș au încercat la un moment dat să scape fugind în SUA, dar au fost dibuiți de FBI și predați autorităților române. Maricel Păcuraru a fost condamnat pentru spălare de bani, dar a fost eliberat condiționat și a rămas, în acte cel puțin, proprietar al postului Realitatea TV. Sebastian Ghiță și Elan Schwartzenberg au fugit din țară (primul în Serbia, al doilea în Israel), au fost arestați în lipsă și au fost inculpați pentru fapte grave de corupție, spălare de bani și evaziune fiscală, fiind dați amândoi în urmărire generală. Arestat și inculpat în lipsă a fost și Codruț Marta, care a fost dat în urmărire și pentru că a dispărut fără urmă, existând suspiciuni că ar fi fost eliminat fizic pentru a i se închide gura. Când vor da socoteală penală și complicii morali ai acestor infractori veroși și periculoși, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi? Când vor răspunde aceștia pentru că au constituit un grup infracțional organizat la cel mai înalt nivel statal?
Autor: Valer Marian
Sursa: Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu