joi, 25 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Calea, Națiunea și... Credința

1. „Ştiindu-mi propria mea poveste cu Dumnezeu şi credinţa creştină, ştiind despre perioada când eram al nimănui, am avut grijă ca pe copiii mei să-i racordez din când în când la credinţă, cu diverse ocazii cât se poate de comune, de obişnuite: sărbătorile religioase mari: Paşti, Crăciun, Rusalii, sărbătorile de nume, diverşi sfinţi, botezuri, cununii, înmormântări la care fără să vrei participi; i-am făcut să gândească la raţionamentul creştin,  le--am oferit o motivaţie fără însă să-i împing, fără să-i forţez, fără să-i condiţionez în vreun fel".
Mircea Tudor (1957 - ),
inventator, după ce a câştigat în martie 2009 Marele Premiu al Salonului de Invenţii şi Produse noi de la Geneva, cu unanimitatea voturilor celor 82 de membri ai juriului pentru crearea ROBOSCANULUI şi a fost desemnat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale WIPO din cadrul ONU drept Inteligenţa tehnologică nr.1 a  lumii, a repetat performanţa la 12 aprilie 2013, cînd a spulberat cutuma de patru decenii şi a obţinut din nou la Geneva Marele Premiu pentru singurul scanner de avioane din lume - ROBOSCAN 2M AERIA. A făcut studii de hidraulică, mecanică, pneumatică şi energetică. A primit multe dinstincţii şi premii printre care unul de la Preşedintele României Traian Băsescu. A absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea "Transilvania" din Braşov.
***

2. „Oamenii sunt convertiţi la Dumnezeu nu pentru că cineva a putut să le dea explicaţii strălucite, ci pentru că au văzut în El că lumina, bucuria, profunzimea, seriozitatea şi iubirea, care sunt singurele care dezvăluie prezenţa şi puterea lui Dumnezeu în lume. Lumea aceasta, prin toate mijoacele sale de comunicare, ne îndeamnă: Fii fericit, ia-o domol, urmează calea cea mai simplă! Hristos spune în Evanghelie: Alege calea cea strâmtă, luptă şi pătimeşte, pentru că aceasta este calea, singura fericire adevărată".

 Alexander  Schmemann (1921-1983),
preot, profesor, scriitor, influent creştin ortodox. De la  1946-1951 a predat la Paris, iar apoi la New York. În învăţăturile şi scrierile sale a căutat să stabilească legăturile strânse dintre teologia creştină şi liturghia creştină. Este originar din Estonia, dintr-o familie de ruşi emigranţi albi. Bunicul lui a fost senator al Consiliului de Stat, iar tatăl său un ofiţer imperial. De mic, împreună cu familia se stabilesc în Franţa unde este educat la şcoli ruseşti şi franţuzeşti. În perioada 1940-1945 a deveni student la Universitatea din Paris, iar licenţa a avut ca temă: "Teocraţia şi Imperiul Roman de Răsărit". A fost hirotonit preot în anul 1946, după care devine profesor la Institutul Sf. Serghie, apoi la New York City. Aici va lua postul de decan, pe care-l va deţine până la sfârşitul vieţii. Pentru întrega sa carieră primeşte mai multe onoruri şi diplome care-l definesc ca un erudit al timpului. A fost observator ortodox pentru Conciliul Vatican II al Bisericii Catolice. A fost activ la stabilirea Bisericii Ortodoxe din Rusia şi la obţinerea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ruse în 1970. După emigrarea sa în Occident prietenul adevărat al lui a fost Aleksandr Soljeniţîn. A publicat sute de articole, foarte multe cărţi, printre care "Pentru viaţa lumii" care a fost tradusă în 11 limbi.

***
3. „ROMÂNUL ca NAȚIUNE”, pe care șaptesprezece secole (21sec.) (n.a.), l-au aplecat la pământ într-adevăr și  nu l-au frânt, nici nu l-au smuls din rădăcină, chiar să mai treacă peste el de șaptesprezece ori câte șaptesprezece secole „TOT ROMÂN VA RĂMÂNE”, de s-ar duce cu miile cei ce se înstrăinează”.  
                          Timotei Cipariu (1805-1887),
filolog, lingvist, erudit scriitor român transilvănean, revoluționar pașoptist, politician, cleric greco-catolic, membru fondator al Academiei Române, primul vicepreședinte, apoi președintele Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, teolog, pedagog și orientalist, „părintele filologiei române”, poliglot (cunoștea circa 15 limbi). Prin studiile sale a căutat să dovedească drepturile istorice ale poporului român și originea sa română. A fost influențat de Școala Ardeleană, fiind unul din cei zece secretari ai Adunării Naționale de la Blaj din 1848. A făcut parte din delegația trimisă la Curtea Imperială de la Viena spre a prezenta revendicările românești și a făcut parte din Dieta de la Sibiu (1863-1864).
***
P.S. Cel ce nu-şi poartă crucea sa şi nu vine după Mine, nu poate să fie ucenicul Meu”     (Luca  14, 27).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu