miercuri, 24 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE


Faptele, Adevărul și Înțelepciunea

1. „CEA MAI ÎNALTĂ ÎNŢELEPCIUNE LA CARE POŢI AJUNGE ESTE ATUNCI CÂND CEEA CE AI SPUS SE ÎNDEPLINEŞTE. CÂT E DE SIMPLU, DAR CÂT E DE GREU! ÎN CURGEREA VREMII NUMAI HRISTOS ŞI MARC AURELIU AU FOST FILOSOFII CARE AU ADEVERIT GÂNDIREA LOR PRIN FAPTELE LOR".
Vasile Conta (1845-1882),
a fost un filosof, scriitor şi ministru român. Studiază dreptul şi în anul 1872 dobândeşte titlul de doctor în drept al Universităţii din Bruxelles. Revenit în ţară practică avocatura şi va obţine prin concurs, Catedra de Drept a Universităţii din Iaşi. Mare patriot, el şi-a manifestat iubirea pentru apărarea Basarabiei. Între anii 1870-1872 Eminescu era la studii în Viena. Aici Vasile Conta îi trimite un volum cu "Cântecele basarabene" şi Eminesu îi răspunde: "Mi-ai trimis, domnule Conta, un prieten sincer ca să mă iau în ceasuri lungi şi plictisitoare. A fost o revelaţie pentru mine "Cântecele basarabene". Multe din ele seamănă cu cele din Moldova de sus. Ah!, cum aş dori să văd această parte înstrăinată...". Publică în revista ieşeană Convorbiri literare şi este coleg de clasă cu Ion Creangă şi prieten cu poetul nepereche Eminescu. În anul 1881 devine ministru al Instrucţiunii Publice şi Cultelor. Moare de ftizie (tuberculoză pulmonară) şi este înmormântat la Iaşi.

***

2. „ADEVĂRUL este unul singur, nealterat, concret și imuabil. Dar omul este în schimb acela care se plimbă mereu între acest adevăr și iluziile lui. Păcatul se află aici, nu atât din ignoranță, cât în minciuna deciziei luată fără frica de Dumnezeu. A te pune conștient sau ignorant împotriva adevărului, înseamnă inevitabil a te pune împotriva lui Dumnezeu. Omul prin rațiunea lui, poate considera multe concepții ca fiind valide și chiar relaționale adevărului determinat oarecum de oportunitățile vieții, dar asta nu înseamnă și corectitudinea opiniei. De aici cunoașterea adevărului mai întâi și pe urmă exprimarea viziunilor în tiparele acestuia”.

Mircea Gălățean (Starețul Arsenie) (1969-),
Licențiat în teologie la Facultatea de Teolologie Ortodoxă din Cluj Napoca din cadrul UBB. Sub numele de călugăr ARSENIE, s-a născut în 23 iulie 1969 în Cluj Napoca, actualmente fiind starețul mănăstirii „Înălțarea Domnului” din localitatea Muntele Rece județul Cluj. Prima carte apărută la Editura Grinta în anul 2010 cu titlul „Reflecții efective” (jurnal metafizic) a obținut premiul pentru debut, secțiunea eseu, în cadrul Festivalului Național de cu Proză „Liviu Rebreanu” - Bistrița 2010. În anul 2011 publică la Editura Grinta ce de-al doilea volum de eseuri cu titlul Gânduri Consonante (jurnal fizionomic).
***

3. „Dacă vrei să auzi lucruri frumoase despre tine, învaţă a spune lucruri frumoase; cînd vei învăţa aceasta, caută să săvârşeşti fapte frumoase și astfel rodul lor va fi că vei auzi lucruri frumoase”.
Epictet (55-135),
a fost un filosof grec stoic. O mare parte avieții a trăit la Roma până în momentul exilului la Nicopolis, unde a și murit. La început a fost sclav, libert și secretar al lui Nero, al lui Domițian și discipol al lui Rufus. La Roma a întemeiat o școală celebră, cu discipoli remarcabili, între care s-a distinsArrian.  Alături de acesta și de Seneca, Epictet rămâne, în plan filosofic, ultima fază a stoicismului: nestoicismul roman.
***
P.S. „Când un rege (conducător) ascultă de vorbele nedrepte, toţi slujitorii lui calcă legea”  (Proverbe 29, 12).
„1001 CUGETĂRI” vol.XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu