vineri, 16 martie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Gloria, limba și... patria



1 „PATRIA SE CHEAMĂ NORODUL (POPORUL ROMÂN), IAR NU TAGMA JEFUITORILOR!"
               Tudor Vladimirescu (1780- 1821),
 om politic,  conducătorul revoluției de la 1821din Țara Românească, mișcare care avea ca scop eliberarea popoarelor creștine de sub dominația Otomană. Școala a făcut-o fiind ajutat de preotul Pârvu Cihoiu din comuna Vladimir jud. Gorj. La 12 ani a intrat în slujba boierului Ioan Glogoveanu, perioadă când a învățat limba greacă. De la vârsta de 18 ani, după ce pleacă de la boier, se duce în rândul pandurilor, după obiceiul timpului. În timpul lui Constantin Ipsilanti, Tudor a fost ridicat la rangul de mare comis. Deținea o cârciumă, se ocupă cu exportul vitelor și a cerealelor în Ardeal și Țara Românească. S-a distins în luptele de la Rahova, Negotin și Fetislam, fapt ce i-a adus lui Tudor gradul de locotenent și un inel din partea împăratului. Avea un aer de comandant cu vorbirea scurtă, răstită și poruncitoare. Avea misiunea de a supraveghea pe panduri și a-l ajuta pe Ipsilanti de a a junge în Grecia. Inițiază „Proclamația de la  Tismana” prin care apăra pe cei săraci și nevoiți și era împotriva oricăror asupritori în speță a boierilor. A intrat în București cu trei mii de panduri și 1500 de arnăuți, lângă el fiind un preot cu crucea în mână. În urma unor neînțelegeri cu căpitanii săi și a unor acte de trădare, Tudor este omorât și aruncat într-un puț de lângă grădina Geartol.

***

2 „LIMBA ROMÂNĂ” este limba maternă a poporului român. Ea este organul prin care se conservă și se propagă tradițiunile părintești seculare din generațiune în generațiune; căci ea este mediul prin care se țin și se strâng legăturile din tată în fiu, între familie și seminții, între seminție și națiune... căci ea este semnul cel mai caracteristic al unei națiuni, unica condiție fundamentală a naționalității, căci ea este apărătoarea și scutul datinilor și a tot ce face pe o națiune să fie.
Gavril Munteanu (1812-1869),
publicist, profesor, director, traducător, membru fondator al Academiei Române. A făcut liceul la Alba Iulia și a studiat dreptul și filosofia la Cluj. A fost profesor și director al gimnaziului ortodox din Brașov. A susținut înființarea unei școli românești în Transilvania și a scos o revistă împreună cu Dionisie Romano, gazeta, „Vestitorul Bisericesc”. A fost membru A.S.T.R.A., al Societății de Științe Naturale din Bratislava. Este autor de manuale și a efectuat numeroase traduceri. Împreună cu George Barițiu a întocmit un dicționar german-român. A murit de apoplexie și a fost înmormântat în Cimitirul Bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului în anul 1870.
***

3. „NUMELE CELOR CARE MOR PENTRU PATRIE TREBUIE PĂSTRATE ÎN TEMPLU ȘI SCRISE ÎN CĂRȚILE DE AUR, RĂMÂNÂND CA UN IZVOR DE GLORIE ȘI DE NOBLEȚE PENTRU GENERAȚIILE VIITOARE”.
Montesquieu Charles Luis (1689-1775),
scriitor, filosof iluminist francez, scriitor, sociolog, jurist, poet, avocat, judecător, istoric, enciclopedist, născut în castelul de la Brede, lângă Bordeaux, într-o familie de magistrați și mici nobili. A fost una din din cele mai complexe și importante figuri ale iluminismului francez. A activat în calitate de consilier în parlamentul de la Bordeaux, devenind președintele acestuia în 1716. În 1728 a devenit membru al Academiei Franceze. Opera sa majoră, „Scrisori persane” (1721), profundă alegorie a dragostei, moralei, politicii și religiei, s-a bucurat de un succes imens și imediat. În anul 1734 scrie o disertație istorică  științifică asupra înfloririi și decăderii Romei. În 1748 apare „Spiritul legilor”, carte prin care explică existența legilor: „Divinitatea are legile sale”, „lumea materială are legile sale”, „omul are propriile legi” etc. Face referire și la tipurile de guvernare: republică, monarhie, despotism. Această carte a influențat mult elaborarea „Constituției SUA.”, care la rândul ei a influențat multe state ale lumii.     

***
P.S. „Şi Iisus i-a zis Martei: „Eu sunt Învierea şi Viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac” (Ioan 11, 25-26).
 „1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș,

Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu