joi, 15 martie 2018

Proiectul Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor finalizat în proporție de peste 80%

Miercuri, 14 martie, cu începere de la ora 12.00, în Sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș a avut loc o conferință de presă prezidată de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, alături de managerul proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor, Claudia Breban și de expertul juridic al proiectului, Dumitru Dumuța. Șeful administrației județene a prezentat stadiul lucrărilor în cadrul acestui proiect, punând accent pe finalizarea contractelor de închidere a depozitelor neconforme.
    ”Am considerat necesară convocarea unei conferințe de presă pentru prezentarea progresului realizat de către Consiliul Județean Maramureș în implementarea unui proiect extrem de important, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. Am văzut, în ultima perioadă, foarte multe poziții luate public de către oameni politici, oameni din administrație, de către presă sau alte persoane interesate și am citit, din păcate, foarte multe neadevăruri.
Cred că este normal să prezentăm noi, din punctul de vedere al autorității județene, lucrurile adevărate pe care le-am făcut în această perioadă, raportul de progres în ceea ce privește construcțiile din întreg județul. În caz contrar, lăsăm doar persoane neavizate să vorbească despre acest proiect atât de importat. Doar în ultimele luni, mai mulți parlamentari ai Maramureșului au făcut interpelări privind situația Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor. Eu i-am invitat, de fiecare data, la biroul președintelui Consiliului Județean sau la managerul proiectului, pentru a afla direct de la sursă informațiile pe care le solicită în Parlament. Iar parcursul pe care îl are o astfel de interpelare este unul lung și anevoios, fiind nevoie de adrese între Parlament, Guvern, Minister, Prefectură, Consiliul Județean și înapoi, pe același traseu, până ajunge la parlamentar, în ideea în care vorbim despre parlamentari ai Maramureșului. Din acest motiv, lansez un nou apel public către toți cei interesați să vină să se adreseze nouă, în mod direct, pentru orice lămuriri suplimentare”, a precizat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.
    Proiectul Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor reprezintă o obligație a județului Maramureș și a României ca țară, în ceea ce privește relația cu Uniunea Europeană. Prin tratatul de aderare la UE, statul roman s-a angajat să contribuie la îmbunătățirea standardelor de viață și de mediu a populației. SMID se adresează unei probleme existente de ani de zile în întreaga țară, în ceea ce privește gestionarea foarte proastă a deșeurilor. Acest proiect a fost semnat de Consiliul Județean Maramureș prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, pe exercițiul financiar trecut, 2007 – 2013, a Uniunii Europene și a fost prelungit. Există, în present, posibilitatea de a finaliza acest proiect pe noul exercițiu financiar al UE, 2014 – 2020.
 Gabriel Zetea: Sperăm să finalizăm tot proiectul în 2018
”Anul trecut am semnat contractul de fazare, în valoare de aproape 33 de milioane de euro, la Ministerul Mediului, fapt ce ne dă posibilitatea să finalizăm tot ceea ce a rămas în continuare în implementare, sperăm noi, în acest an. Multă lume nu a înțeles, de la început, scopul acestui proiect și complexitatea implementării SMID, în județul Maramureș. Pentru că vorbim de foarte multe tipuri de contracte: de servicii, de furnizare de produse, contracte de construcții în diferite zone ale județului. În clipa în care Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor va fi la executat 100%pe toate contractele sale, în județul Maramureș va avea următoarele rezultate: construcția unui Centru de Management Integrat a Deșeurilor incluzând depozitul ecologic, stație de sortare, stație de tratare mecano-biologică, construcții și facilități anexe la Sârbi, stație de transfer, stație de sortare și centru de colectare deșeuri voluminoase la Sighetu Marmației, stație de transfer la la Moisei, stație de transfer, centru de colectare deșeuri voluminoase la Târgu Lăpuș, centru de colectare la Șomcuta Mare, Vișeu de Sus, Baia Mare, Seini, Târgu Lăpuș, Sighetu Marmației, Borșa, închiderea a șase depozite urbane neconforme, precum și furnizarea echipamentelor și bunurilor necesare prevăzute prin proiect: mașini, utilaje, recipienți pentru colectare și compostare individuală. Multe dintre ele sunt deja finalizate”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.
    Consiliul Județean a avut de gestionat mai multe tipuri de contracte în cadrul proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor, respectiv contracte de servicii și contracte de lucrări. În ceea ce privește execuția, există patru contracte diferite, dintre care trei sunt deja finalizate, unele recepționate, iar altele în curs de recepționare. Ultimul contract aflat în derulare în întreg proiectul SMID privește construirea depozitului ecologic de la Sârbi, unde, în anul 2015, au fost semnalate alunecări de teren, lucru care a dus la întârzierea construcției depozitului. Anul trecut s-a luat decizia contractării suplimentar a unei expertize care să poată fi pusă la dispoziția executantului lucrărilor, pentru stabilizarea terenului, expertiză care ar trebui să fie finalizată în cursul lunii martie. ”Nu s-a pus niciodată problema relocării depozitului ecologic de la Sârbi într-o altă locație, deoarece acest lucru ar reprezenta costuri extrem de mari pentru Consiliul Județean Maramureș, fapt pentru care îi rog pe toți cei care fac astfel de afirmații, să nu iasă public pentru a prezenta lucruri neadevărate”, a subliniat președintele Consiliului Județean.
    Asociația de Dezvoltare pentru Deșeuri, care cuprinde toate cele 76 de UAT-uri din Maramureș, alături de Consiliul Județean desfășoară și alte tipuri de activități, respectiv licitații pentru identificarea operatorilor economici care să lucreze pe partea de colectare a deșeurilor și un operator pe depozitul ecologic de la Sârbi. Județul este împărțit în patru zone, iar pentru cele două zone din nordul județului, licitațiile au fost deja finalizate, urmând să fie semnate contractele. În ceea ce privește zona de sud a județului, Baia Mare și zona Târgu Lăpuș, aici se derulează procedura de licitație.
”În anul 2016, după alegerile locale, stadiul efectiv de execuție a acestui contract de aproape 60 de milioane de euro era de aproximativ 10%, iar la finalul anului 2017, execuția a ajuns la 80%. ”Avem ambiția ca, în anul 2018, să finalizăm ceea ce ne-a rămas de construit la depozitul ecologic de la Sârbi, să terminăm și licitațiile din partea de sud a județului și să operaționalizăm Sistemul Integrat de Management al Deșeurilor în județul Maramureș”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Maramureș.
Claudia Breban, managerul proiectului SMID a subliniat faptul că tocmai a fost încheiată o sesiune de verificare a tuturor depozitelor închise, iar în acest an, în 25 martie, România are obligația de a comunica Comisiei Europene situația centralizată. ”Tot ce înseamnă stații de tratare mecano-biologice și centre de colectare sunt lucrări finalizate, antreprenorii se află în procedura de recepție, iar acolo unde s-au constatat deficiențe, li s-a acordat termen pentru remediere.Tot la categoria investițiilor încadrăm și achiziționarea de igluri, containere și compostoare care vor ajunge, prin semnarea contractelor de către ADI Deșeuri, la autoritățile publice și la populație, pentru a fi utilizate. Am început, astfel, procedura de operaționalizare a Sistemului Integrat de Management a Deșeurilor, etapă cu etapă. Dacă la începerea contractului am angajat 224 de milioane de lei, în acest moment, în contractul de construire a depozitului ecologic, ultimul dintre contracte, mai avem plăți către antreprenor, după finalizarea lucrării, în sumă de 36 de milioane de lei. Așteptăm expertiza și vom stabili noua abordare, în urma discuțiilor pe care le vom avea cu antreprenorii, pentru realizarea investiției finale”, a arătat Claudia Breban.


                                                                                               CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu