miercuri, 14 martie 2018

Un adevăr care nu foloseşte nimănui

Claudiu Manda, un parlamentar anonim, începe săşi facă un nume invitând la Comisia de control SRI nume răsunătoare. Au fost audiaţi foşti şefi ai instituţiilor care nu mai sunt în funcţii. Numit ambasador în Statele Unite, fostul director SRI, George Maior, a venit în faţa Comisiei şi a răspuns la întrebări care frământau mai puţin opinia publică şi mai mult clasa politică.

Fostul şef al ANI, Horia Georgescu, a declarat că făcea parte din „statul paralel”, dar că pe urmă cineva a dorit să scape de el şi astfel a fost reţinut de DNA.
Şefa DNA nu s-a prezentat la comisie, preferând să dea răspunsuri în scris.
Luni în şir s-au făcut speculaţii pe marginea întâlnirilor care au avut loc la vilele SRI. Acolo se zice că personaje puneau ţara la cale. Unul dintre numele cel mai des pomenit este al fostului general Florian Coldea. Este considerat creierul aşa-numitului binom SRI-DNA.
Trecut în rezervă, în opinia unui fost subaltern, colonelul Dragomir, Florian Coldea rămâne în continuare un personaj influent, contribuind la instrumentarea unor dosare.
Ieri, după o lungă aşteptare, în sfârşit, generalul Coldea a ajuns la Comisie. S-a întreţinut o orădoar cu Claudiu Manda. Ce vor fi discutat rămâne secret. Lucrul cel mai aşteptat este dacă Liviu Dragnea a participat la „tăiatul porcului” la o vilă de protocol al SRI alături de alte persoane importante, printre care se afla şşefa DNA.
Aflarea adevărului nu foloseşte în sine nimănui, dacă nu are un interes direct. Cel care a insistat cel mai mult pe această chestiune este Victor Ponta. Fostul premier şi preşedinte al PSD ţine sădemonstreze că fostul său subaltern, Liviu Dragnea făcea parte el însuşi din „statul paralel”.
Disputa dintre cei mai importanţi oameni care au condus împreună PSD, au guvernat împreună, au câştigat împreună alegerile parlamentare din 2016, după ce le-au pierdut pe cele prezidenţiale din 2014, a ajuns să fie tranşată de Comisia de control al SRI? Aşa se vede. Dar pe cine interesează cine cu cine s-a întâlnit în vilele de protocol al SRI? La ce va folosi raportul final? Concluziile  comisiei vor contribui la compromiterea unor instituţii sau vor afecta doar persoanele în cauză? Cei care se întâlneau veneau din domenii diferite, SRI, DNA, ANI, Parlament, Guvern, Justiţie.
Într-o anumită măsură sunt compromise instituţiile din care făceau parte, dar se poate presupune că se întâlneau şi din snobism. Astfel de întâlniri se practică peste tot, la nivel central şi local. Există o anumită cutumă printre cei care ajung şefi să se întâlnească în locuri ferite de ochii lumii. Aşa simt ei că au ajuns cineva, că nu mai sunt muritori de rând. După ce îşi pierd funcţiile redevin neica nimeni.
Horia Georgescu participa la astfel de întâlniri, dar acest lucru nu i-a folosit la nimic din moment ce s-a ales cu un dosar penal şi cu o condamnare de patru ani. Liviu Dragnea, deşi a stat alături de şefa DNA, după cum a declarat Florian Coldea, s-a ales cu o condamnare de doi ani şi cu alte câteva dosare DNA. Prin urmare, putem trece întâlnirile de la vilele de protocol ale SRI simple acte de snobism, de prost gust. Aflarea adevărului despre aceste întâlniri, oricât ar fi de picant, nu va folosi la nimic. 
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu