miercuri, 14 martie 2018

Unirea, fericirea și... democrația


1.  „UNIREA este voința națională, un adevăr scris cu litere neșterse în istoria noastră și care va ține în inimile românilor cât va ține și existența lor ca națiune”.
Anton Pann (1796/1798 - 1854),
a fost poet, profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat și publicist român, compozitor al muzicii imnului național al României. A fost supranumit de Mihai EminescuFinul Pepelei, cel isteț ca un proverb” în poemul Epigonii. S-a născut  în loc. Silven din Bulgaria, pe atunci raia turcească. După moartea tatălui, când avea 10 ani, pleacă cu mama și cei doi frați în Basarabia la Chișinău, unde intră în corul Bisericii de aici. Aici se fixează ca protopsalt. Cei doi frați sfârșesc eroic în anul 1809 la asaltul Brăilei împotriva turcilor. La 16 ani ajunge cu mama sa la București, unde se angajează ca paraclisier la Biserica  Olari și cântăreț la biserica „Cu sfinți”. Se înscrie la mai multe școli de muzică apoi, s-a angajat la Tipografia Petre Efesiul, iar în 1819 ajunge „director” al tipografiei și tipărește pentru întâia dată un Axion în românește. În 1821 pleacă la Brașov, se adăpostește pe lângă biserica Sf. Nicolae din Șchei, unde cântă la strană. Ajunge profesor de psaltichie în București, apoi la episcopia Râmnicului. În anul 1846 va tipări Poezii populare, Cântece de stea, Irmologhiu, Catavasier, Epitaful și Heruvico-Chinonicarul. În anul 1847 tipărește 11 cărți dintre care „șase politicești” și „cinci bisericești”. În ziua de 2 noiembrie 1854 moare, în urma unei răceli puternice. Este înmormântat la Biserica Sf. Stelian din București, din apropierea casei sale. În memoria lui s-au ridicat statui, busturi, s-au dat denumiri de școli și s-a ridicat „Casa memorială de la Râmnicu Vâlcea”.


***

    2. „ORICE OM TREBUIE, ÎN CALITATEA SA DE CETĂȚEAN, SĂ CONTRIBUIE LA FERICIREA COMPATRIOȚILOR  SĂI  ȘI  ÎNTĂRIREA  STATULUI”.
Helvetius Claude Adrien (1715-1771),
scriitor, filosof materialist francez și senzualist, fiind influențat de John Locke. Concepția sa fundamentală era că toate cunoștințele și reprezentările noastre decurg din senzațiile pe care obiectele le produc asupra simțurilor noastre. Opera lui Helvetius a influențat următorii filosofi și scriitori: Denis Diderot, Stendhal, Jean-Jacques Rousseau și Maximilien Robespierre.

***
 3. „DEMOCRAȚIA nu înseamnă încurajarea și ocrotirea mediocrităților, cum sunt dispuse unele spirite liberale s-o creadă, ci conducerea liberă și cinstită a spiritelor autocritice ale epocii. Democrația e cea mai mare parte conștiință cetățenească, individuală, altfel poate fi demagogie sau ideologie”.
Petre Constantinescu-Iași (1892-1977),
istoric și profesor universitar român, comunist, membru al Academiei Române din anul 1948. A studiat la Facultatea de Litere și Filosofie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, unde a fost studentul lui Orest Tafrali și a obținut licența în istorie în anul 1914. După absolvirea studiilor universitare este profesor pe rând la Huși, Bârlad și apoi profesor universitar în perioada 1925-1936. În anul 1925 obține titlul științific de doctor în istoria artelor și arheologie, cu calificativul „Magna cum laude”. A fost ales membru al Academiei de Științe Sociale și Politice, precum și membru corespondent al Academiei de Științe din R.P. Bulgaria. A fost deputat în Prezidiul Marii Adunări Naționale și ministru al cultelor în guvernele conduse de Gheorghe Gheorghiu-Dej și Chivu Stoica. Pentru toată activitatea culturală desfășurată, i s-a decernat titlurile de „Erou al Republicii Socialiste România” și „Erou al Muncii Socialiste” și alte distincții.
***
P.S. „Dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri. Că unde sunt doi sau trei adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor”   (Matei 18, 19-20).
„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș,
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu