luni, 12 noiembrie 2018

Întâlnirea detectivilor particulari

În Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, au avut loc şedinţe organizate de Federaţia Detectivilor Particulari din România. La cerere, detectivii supraveghează, anchetează, informează. Există birouri de investigaţii ale detectivilor autorizaţi. Maramureşul i-a primit cu ospitalitate pe reprezentanţii agenţiilor care au aderat la această Federaţie. Scopul acestei întruniri a fost dezbaterea şi recunoaşterea problemelor româneşti de legislaţie, cu care se confruntă aceste agenţii, mai ales de când accesul la datele personale ale răufăcătorilor este îngrădit. Hotelul Mara din Baia Mare i-a găzduit pe cei peste 75 de invitaţi. Au participat persoane cu experienţă în domeniu, un general în rezervă, foşti procurori militari, avocaţi, foşti ofiţeri de miliţie, poliţie sau servicii secrete, dar şi doamne care au purtat epoleţi.
Tonul elegant şi discursurile tematice au adus un aer profesionist, de academie de poliţie, benefic pentru participanţii tineri care au îmbrăţişat această profesie. Fostul comisar-sef din Sighetu Marmaţiei şi-a primit oaspeţii la Casa Iurca, unde după expozee şi discuţii aplicate a avut loc un program artistic (fostul comandant al poliţiei municipale s-a dovedit o gazdă bună).
Concluzia acestor zile a venit de la sine, ca Federaţia să facă demersuri către Parlamentul României, să modifice legile din domeniul serviciilor de „intelligence civil” şi să le aducă la nivelul european, ale cărui avantaje şi dezavantaje au fost prezentate de preşedintele Clubului Detectivilor Privaţi din Italia, domnul Damore.
De la întâlnire au lipsit reprezentanţii SRI, care au fost invitaţi pe canalele oficiale, dar forumul a fost salutat de reprezentanţi ai Poliţiei naţionale, de Prefectură, Parchet şi Primăria municipală Sighetu Marmaţiei.
În cursul discuţiilor, au apărut şi reproşuri la adresa detectivilor privaţi care au un trecut pătat (torţionari, activişti de partid) şi caută să-l spele prin această profesie. Primarul Horia Scubli a criticat instituţiile statutului care încalcă drepturile cetăţenilor. Voalat, primarul a criticat agenţiile de detectivi particulari care uneori activează la marginea legalităţii.
Au fost prezentate şi aspecte practice, ca filajul, ascultarea, urmărirea. S-a lăsat de înţeles că spionajul economic şi combaterea concurenţei neloiale sunt teme şi surse de venit pentru detectivi. Am observat că meseria de detectiv este practicată în general de tineri atletici, dar şi de femei tinere.

Gazdele maramureşene, colonelul în rezervă Ioan Ceterchi şi avocatul Ioan Costin, le-au oferit oaspeţilor şi momente de recreere: piesa de teatru „Gunoierul” a Teatrului particular Ararat, muzică populară cu Ştefan Petreuş, stand up comedy cu Stelian Tănase, grupuri folclorice, iar meniul a fost o surpriză permanentă. (V.T.)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu