joi, 14 februarie 2019

Consiliul Județean Maramureș - partener în proiectul educațional “Arta de a conduce”


 Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea a participat marți, 12 februarie 2019, la lansarea proiectului “Arta de a conduce”, în cadrul căruia a semnat un parteneriat cu Instituția Prefectului Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean al Elevilor Maramureș și Asociația Elevilor Maramureș.
Proiectul educațional “Arta de a conduce” își propune creșterea gradului de implicare al elevilor și tinerilor prin asumarea de responsabilități în domeniul politicilor publice. Astfel, pe parcursul a trei semestre, în perioada februarie 2019 – iunie 2020, peste 300 de elevi din ciclul liceal și 30 de cadre didactice -consilieri educativi-, vor avea ocazia să cunoască direct sau indirect activitatea profesională a președintelului Consiliului Județean Maramureș, a prefectului județului și a Inspectorului Școlar General al Județului Maramureș, dar și să se familiarizeze cu principalele lor atribuții. În cadrul acestui proiect, în urma unor dezbateri de tip concurs, nouă elevi câștigători vor avea ocazia să fie instruiți privitor la activitatea din instituțiile publice, dar și să se așeze pe scaunul destinat autorității pentru a fi “președinte de Consiliu Județean, prefect sau inspector școlar general, pentru o zi.”

Gabriel Zetea: ”Elevii care vor fi președinți pentru o zi vor avea ocazia să semneze sute de acte administrative la nivelul județului”

“Am primit cu multă deschidere și entuziasm propunerea de parteneriat pe acest proiect care reprezintă o noutate și sper să vedem cât mai mulți elevi maramureșeni interesați de acțiunea pe care am demarat-o alături de partenerii noștri. A informa corect elevii și tinerii despre atribuțiile autorităților publice locale și cu ce se ocupă fiecare, a explica în detaliu îndatoririle Consiliului Local, a primarilor, a prefectului, a președintelului Consiliului Județean, să li se explice ce fac parlamentarii, ce face Guvernul reprezintă o informație esențială pentru a trăi în România. Aștept cu drag momentul în care vom primi vizita elevilor ce au câștigat oportunitatea de a exercita, pentru o zi, funcția de președinte al Consiliului Județean Maramureș. Cu această ocazie am să le deleg, informal, dreptul de semnătură, iar cel care va fi președinte pentru o zi va avea ocazia să semneze sute de acte administrative de importanță mai mare sau mai mică pentru maramureșeni. Nu este un lucru ușor să lucrezi în administrație, însă atâta timp cât faci din suflet ceea ce faci, este frumos. Încurajez cât mai mulți tineri să facă pasul spre administrație, la finalizarea facultății” a declarat Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.
Parteneriatul a fost semnat și de prefectul Vasile Moldovan, de inspectorul general adjunct al Inspectoratului Școlar Maramureș, Cosmin Mihai Pop, iar din partea Consiliului Județean al Elevilor și Asociația Elevilor Maramureș, de Ștefania Cînța, respectiv Darius Marian Filip.
“Proiectul l-am gândit împreună cu partenerii noștri și, deși nu este ușor să conduci o instituție publică, cred că poate deveni o artă prin implicare, prin studierea problemelor cu care se confruntă instituția și cetățenii. Mai cred că, împreună cu angajații instituției dar și cu aportul cetățenilor, conducerea unei astfel de instituții poate deveni ceva special. Sunt multe probleme identificate la nivel de județ și, din păcate, foarte puțin au fost implicați tinerii în problemele administrației. Acesta este unul dintre motivele pentru care am considerat că este benefic pentru elevi să vină alături de noi, să cunoască legislația, să afle care sunt atribuțiile prefectului, ale Consiliului Județean, ale Inspectoratului Școlar. Cunoscând aceste atribuții dar și care este mecanismul de funcționare a unei instituții de prestigiu, pot să opteze pentru un viitor în administrație” a punctat prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan. Pentru asigurarea sustenabilității acestui proiect, echipa de coordonare intenționează să-l extindă și la nivel regional, prin includerea sa în Calendarul Regional al Activităților Educative.


                                                                                            CJMM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu